Koύρεψαν τα επιδόματά τους και θέλουν να τα επαναφέρουν

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι τα μέλη του Σώματος της Βουλής φέρονται παρασκηνιακά να επανασχεδιάζουν επαναφορά των επιδομάτων τους που περιέκοψαν προχθές κατά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού.

Κατά την προχθεσινή ψήφιση του προϋπολογισμού οι βουλευτές ενέκριναν τροπολογία των Οικολόγων και της Συμμαχίας, για περικοπές 10% στα έξοδα παραστάσεων των κρατικών αξιωματούχων. Από την τροπολογία, ωστόσο, δεν εξαιρούνται οι βουλευτές.

Αυτό διαπιστώθηκε κατόπιν εορτής, δηλαδή μετά την ψήφιση.

Με τον νέο νόμο περικόπτεται 10% από τα έξοδα παραστάσεως τους. Στην ουσία θα χάσουν 30 ευρώ τον μήνα, καθώς από την 1η Ιανουαρίου τερματίζεται η έκτακτη εισφορά τους που ανέρχεται σε 163 ευρώ. Ο μισθός των βουλευτών είναι 4,260 ευρώ συν οδοιπορικά.

Οι πληροφορίες λένε για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, στις οποίες αναπτύσσεται μάλιστα και η επιχειρηματολογία, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Εάν τελικώς θα ευοδώσουν ή εάν θα τους αποτρέψει η κοινωνική κατακραυγή είναι κάτι που θα φανεί.

Πάντως, υπήρξε φαγούρα σήμερα στην Ολομέλεια. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε κάποια στιγμή νύξη απευθυνόμενος στους βουλευτές του τύπου "να ξέρετε τι ψηφίζετε να μην την πάθετε όπως προχθές".

Το "γάντι" σήκωσε ο Γιώργος Περδίκης, ο οποίος μιλώντας από του βήματος της Ολομέλειας για το μεταρρυθμιστικό πακέτο της Δημόσιας Υπηρεσίας, έψεξε την κατάσταση πυροδοτώντας -όπως ήταν αναμενόμενο- αντιδράσεις.

Πάντως, η συνολική απώλεια είναι ανεπαίσθητη μπροστά στο ύψος των επιδομάτων.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

Πρόεδρος Δημοκρατίας €35,857Πρόεδρος Βουλής €29,186Υπουργοί €23,904Βουλευτές €23,348

Βεβαίως, για να είμαστε δίκαιοι έντονες διαμαρτυρίες για τις περικοπές σε επιδόματα εξέφρασαν και ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι και διευθυντές, καθώς προχθές αποκόπηκε και το επίδομα τηλεφώνου, σχεδόν 600 ευρώ τον χρόνο που λαμβάνουν οι διευθυντές Υπηρεσιών και Τμημάτων.

Πάντως, προχθές περικόπηκαν και τα επιδόματα ιδιαιτέρας και υπηρεσιακού οχήματος με οδηγό σε πρώην Προέδρους και πρώην Προέδρους της Βουλής. Βεβαίως, δεν είδαμε να εκδηλώνεται οποιαδήποτε πρόθεση για επιστροφή αυτών των οχημάτων στη Δημοκρατία.

Keywords
Τυχαία Θέματα