Οδικό δίκτυο Ακάμα: Την εκδοχή της δίνει η «Ευπαλίνος Μελετητική ΕΠΕ»

«Η τροπή που παίρνει το Έργο μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις, είναι εκτός των πλαισίων του Νόμου Περί Διαχείρισης των Δημοσίων Συμβάσεων, δεν λειτουργεί προς όφελος του Έργου και θα οδηγήσει σε τεράστιες οικονομικές ζημιές το κράτος, καθώς και σε επιδείνωση των όποιων περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων στη περίπτωση περαιτέρω καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση του», αναφέρει η εταιρεία «Ευπαλίνος Μελετητική ΕΠΕ» για το Έργο βελτίωση μέρους του κύριου οδικού δικτύου του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα – Φάση Α’.

Η

εταιρεία εξέδωσε γραπτή δήλωση στην οποία αναφέρει ότι «ασκώντας το Συνταγματικό δικαίωμα της ακρόασης, εφόσον η οποιαδήποτε έκδοση πράξης δυνατόν να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην εταιρεία, η εταιρεία ζητά να είναι στη διάθεση τόσο των εμπλεκομένων Τμημάτων όσο και των Θεσμών για συζήτηση του θέματος».

Προσθέτει δε ότι με την τροπή που παίρνουν τα πράγματα στοχοποιούνται οι υπάλληλοι της.

Η εταιρεία αναφέρεται στο ιστορικό του έργου από την εκπόνηση σε όλα τα στάδια μελετών κ.λπ.

«Έκθεση/Γνωμάτευση/Έγκριση εκδόθηκαν από τα κατά Νόμο αρμόδια Όργανα στα οποία συμμετέχουν οι κατά Νόμο διορισμένοι αντιπρόσωποι και εκπρόσωποι και ad hoc Επιτροπές, κοκ με πλειάδα υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Κράτους, καθώς και ιδιωτών εκπρόσωπων θεσμικών οργάνων όπως το ΕΤΕΚ ή εκπροσώπων πολλών Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), οι οποίοι εφόσον συμμετέχουν στις Επιτροπές αυτές, θεωρούμε ότι κατέχουν επαρκώς το τεκμήριο γνώσης του αντικείμενου για το οποίο εκφέρουν απόψεις και γνωμοδοτούν», αναφέρει.

Σε άλλο σημείο της γραπτής δήλωσης, η εταιρεία αναφέρει ότι «επειδή το Έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο, τα Έγγραφα Διαγωνισμού πριν την προκήρυξη τους στα πλαίσια Ποιοτικού Ελέγχου, ελέγχθηκαν και εγκρίθηκαν και από την Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου και τη Διεύθυνση Ελέγχου του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στα πλαίσια της έκδοσης των απαραίτητων προ απαιτούμενων πιστοποιητικών συμβατότητας για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Προστίθεται ακόμη ότι «τα έγγραφα του διαγωνισμού για την κατασκευή του έργου, ελέγχθηκαν και από την Ελεγκτική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο στάδιο προσφοροδότησης του Έργου και τα σχόλια/παρατηρήσεις που έγιναν με επιστολή της ΕΥ με ημερομηνία 12/5/2022, υιοθετήθηκαν από την Αναθέτουσα Αρχή με την έκδοση σχετικού τροποποιητικού εγγράφου (addendum) στα πλαίσια του Διαγωνισμού».

Για ενημέρωση, αναφέρει περαιτέρω, η διάρκεια εκτέλεσης καθορίστηκε στα έγγραφα διαγωνισμού από το Τμήμα Δασών ως εξής: Τους πρώτους 9 μήνες της Σύμβασης να εκτελεστούν οι κατασκευαστικές εργασίες για τους δρόμους (α) Δρόμος 1Α: Άσπρος Ποταμός-Τοξεύτρα-Λάρα, (β) Δρόμος 2:  Κυκλικός Λάρας και (γ) Μέρος Δρόμου 4Β: Τοξεύτρα-Άβακας και τους τελευταίους 5 μήνες της Σύμβασης το μέρος του δρόμου 4Β: Άβακας-Λίπατη. «Σήμερα το Έργο παρουσιάζει αδικαιολόγητη καθυστέρηση από τον Εργολάβο της τάξης των 6 μηνών», σημειώνει.

Σε κάθε περίπτωση, προστίθεται στην ανακοίνωση, «οι τελικές τυπικές διατομές που αποφασίστηκε να εφαρμοστούν στο Έργο, μετά από πολλές διαβουλεύσεις και τροποποιήσεις καθορίστηκαν γραπτώς από την Αναθέτουσα Αρχή και υιοθετήθηκαν στη μελέτη μετά από προηγούμενες εγκρίσεις των αρμοδίων Οργάνων συμπεριλαμβανομένης της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διαχείρισης (ΣΕΔ) και της Διευρυμένης Συμβουλευτικής Επιτροπής Διαχείρισης (ΔΣΕΔ). Φαίνεται ότι η «παρεξήγηση» και/ή «παρερμηνεία» που υπάρχει σήμερα, καθότι περί αυτού ο πραγματικός λόγος, είναι η μη κατανόηση από πολλούς της αναγκαίας υποδομής και ανωδομής και τα εκατέρωθεν αναγκαία πλάτη για κατασκευή ενός δρόμου (θεμελίωση, στρώσεις οδοστρώματος, πλάτος οδοστρώματος, ερείσματα ασφαλείας και ερείσματα για τοποθέτηση και συγκράτηση των στηθαίων ασφαλείας, κανάλια απορροής όμβριων υδάτων, τοίχοι αντιστήριξης και πρανή επιχωμάτωσης και εκσκαφής)».

Οι αναγκαίες αυτές μελέτες είναι καθορισμένες στους Όρους Εντολής της μελέτης και έχουν σταδιακά υλοποιηθεί και εγκριθεί, αναφέρει. Όσον αφορά τη «διαφορά» στα πλάτη των δρόμων, αυτή φαίνεται, προστίθεται, να προκύπτει από μετρήσεις σε διαπλατύνσεις των δρόμων σε σημεία παρόδιας στάθμευσης και σε χώρους στάθμευσης «εν αγνοία της χάραξης και της οριζοντιογραφίας του έργου από εκπροσώπους των ΜΚΟ, κ.α. Οι δε προσωρινές αποθέσεις υλικών που έχουν φωτογραφηθεί, γίνονται σε εγκεκριμένους χώρους στη βάση του εγκεκριμένου σχεδίου ΑΕΚΚ του Έργου».

Η εταιρεία ακόμη επαναλαμβάνει ότι τα τελικά πλάτη των οδοστρωμάτων θα είναι αυτά που έχουν συμφωνηθεί και εγκριθεί χωρίς καμία διαφοροποίηση. Επιπλέον για την άμεση ένταξη των πρανών επιχωμάτωσης που προέκυψαν για σκοπούς προσαρμογής της μηκοτομής του δρόμου στο φυσικό ανάγλυφο του εδάφους, υπάρχει πρόνοια στο Συμβόλαιο για επένδυση των πρανών αυτών ώστε να διευκολυνθεί η επέκταση της υφιστάμενης εδαφοκάλυψης με βλάστηση στα πρανή του βελτιωμένου δρόμου.

Όσον αφορά την επίβλεψη του Έργου η ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΕΠΕ εκτελεί επί τόπου και για την Αναθέτουσα Αρχή ως ο «Μηχανικός του Έργου» με ευθύνες και αρμοδιότητες που καθορίζονται από τους όρους της Συμφωνίας της Επίβλεψης, καθώς και από τους όρους του Συμβολαίου της εκτέλεσης του Έργου. Στη διαδικασία της επίβλεψης συμμετέχει και η Αναθέτουσα Αρχή με Διευθυντή Έργου, Συντονιστή Έργου και δύο Επιθεωρητές Εργοταξίου, όλοι μόνιμο προσωπικό της Αναθέτουσας Αρχής. Στις Συντονιστικές Συναντήσεις του Έργου προσκαλούνται επίσης και παρευρίσκονται όλα τα εμπλεκόμενα Τμήματα (Τ.Α.Υ, Ταμείο Θήρας, Τμήμα Περιβάλλοντος, κ.λπ.), προστίθεται στην ανακοίνωση

Προσθέτει επίσης η εταιρεία πως καμία ενέργεια του Μηχανικού του Έργου δεν γίνεται και καμία εντολή από τον Μηχανικό δεν εκδίδεται προς τον Εργολάβο χωρίς την εκ των προτέρων έγκριση από τους εντεταλμένους αρμοδίους της Αναθέτουσας Αρχής.

«Καμία ενέργεια από τους εκπροσώπους του Μηχανικού στο Έργο δεν γίνεται χωρίς την εκ των προτέρων έγκριση της ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΕΠΕ που έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη της επίβλεψης του Έργου ως ο Μηχανικός Έργου. Η νομική δέσμευση για το θέμα της επίβλεψης είναι μεταξύ της ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΕΠΕ και της Αναθέτουσας Αρχής και η στοχοποίηση υπαλλήλων του Μηχανικού του Έργου είναι και ακατανόητη και άνευ βάσης», αναφέρει, επίσης, σε άλλο σημείο της γραπτής δήλωσης.

Διαβάστε επίσης: Στη Βουλή τα Cyprus Confidential: Τα ρεζιλίκια, οι τάτσες κι οι ευθύνες

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα