Συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς: Έτσι θα απελευθερωθούν οι όμηροι-Ποια τα επόμενα βήματα

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα συμφωνία η οποία προβλέπει την απελευθέρωση 50 ομήρων της Χαμάς σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές και την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

«Η κυβέρνηση ενέκρινε σε αδρές γραμμές (...) συμφωνία με βάση την οποία τουλάχιστον 50 πρόσωπα που απήχθησαν –γυναίκες και παιδιά– θα απελευθερωθούν σε τέσσερις ημέρες,

κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρξει παύση των μαχών», αναφέρει η ανακοίνωση.

Με βάση τα συμφωνηθέντα, τα επόμενα βήματα θα μπορούσαν να είναι τα εξής:

Αναμένεται να σταλεί επίσημη ανακοίνωση στο Κατάρ σχετικά με την ψήφο του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου υπέρ της συμφωνίας εκεχειρίας. Θα ακολουθήσει επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας στο Κατάρ.

Με την ανακοίνωση θα αρχίσει να μετράει ο χρόνος για 24ωρη περίοδο κατά την οποία κάθε Ισραηλινός που αντιτίθεται στη συμφωνία μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ούτε οι αιχμάλωτοι στη Γάζα ούτε οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές θα απελευθερωθούν.

Εφόσον παρέλθει αυτή η περίοδος προσφυγής, η πρώτη ανταλλαγή αιχμαλώτων και κρατουμένων θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα είτε την Πέμπτη είτε την Παρασκευή.

Τι συμφωνήθηκε – Τα σημεία «κλειδιά»

50 ισραηλινές γυναίκες και παιδιά που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα θα απελευθερωθούν μέσα σε τέσσερις ημέρες κατά τις οποίες θα υπάρξει παύση των μαχών

Για κάθε επιπλέον 10 ομήρους που θα απελευθερώνονται στη συνέχεια, θα υπάρξει άλλη μια ημέρα παύσης των μαχών.

150 Παλαιστίνιες γυναίκες και άτομα κάτω των 19 ετών που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές θα απελευθερωθούν.

Να επιτραπεί η πρόσβαση σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας σε ανθρωπιστική βοήθεια, ιατρική βοήθεια και καύσιμα.

Η εναέρια επιτήρηση από το Ισραήλ θα σταματήσει για τέσσερις ημέρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Παύση της εναέριας επιτήρησης από το Ισραήλ για έξι ώρες την ημέρα από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. για τέσσερις ημέρες στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου εκεχειρίας, το Ισραήλ δεσμεύεται να μην επιτεθεί και να μην συλλάβει κανέναν σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.

Η διαδικασία της απελευθέρωσης

Όλα δείχνουν η απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς θα ξεκινήσει τις επόμενες ώρες και Το Channel 12 αναφέρει την διαδικασία που αναμένεται θα ακολουθηθεί.

Αρχικά, η Χαμάς πρόκειται να παραδώσει τους ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό

Στη συνέχεια θα παραδοθούν σε εκπροσώπους των IDF (Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων).

Οι όμηροι θα υποβληθούν σε έναν πρώτο ιατρικό έλεγχο από τις αρχές

Στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε ένα από τα πέντε απομονωμένα ιατρικά κέντρα σε όλο το Ισραήλ για να συναντηθούν με τις οικογένειές τους.

Στο τέταρτο στάδιο, οι ιατρικές και οι αμυντικές αρχές θα καθορίσουν από κοινού εάν τουλάχιστον κάποιοι από τους ομήρους μπορούν να δώσουν πληροφορίες.

Τέλος, οι όμηροι θα καταθέσουν από αξιωματούχους ασφαλείας πριν τελικά αφεθούν ελεύθεροι.

Η κατάσταση των ομήρων

Μεταξύ των ομήρων είναι Ισραηλινοί πολίτες, αλλά και πολλοί άνθρωποι με ξένη ή διπλή υπηκοότητα από περίπου 40 χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ταϊλάνδη, η Βρετανία, η Γαλλία, η Αργεντινή, η Γερμανία, η Χιλή, η Ισπανία και η Πορτογαλία, έχει επισημάνει το Ισραήλ.

Όπως έχουν μεταδώσει ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, έως και 40 από τους ομήρους είναι παιδιά, ανάμεσά τους ένα βρέφος 10 μηνών και παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Μεταξύ τους βρίσκονται στρατιώτες, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρίες, όπως ένα 17χρονο κορίτσι που δεν μπορεί να περπατήσει και να μιλήσει και τρέφεται μέσω γαστροστομίας.

Μέχρι στιγμής η Χαμάς έχει απελευθερώσει τέσσερις ομήρους: τις Αμερικανίδες υπηκόους Τζούντιθ Ράαναν (59 ετών) και την κόρη της Νάταλι Ραάναν (17 ετών) στις 20 Οκτωβρίου, επικαλούμενη «ανθρωπιστικούς λόγους» και τις Ισραηλινές Νούριτ Κούπερ, 79 ετών, και Γιοσεβέντ Λίφσιτς, 85 ετών, στις 23 Οκτωβρίου.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν απελευθερώσει έναν όμηρο, τον Ορί Μεγκιντίς, έναν στρατιώτη στη διάρκεια της χερσαίας επιχείρησής τους στη Γάζα, στις 30 Οκτωβρίου.

Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι εντόπισε τα πτώματα δύο ομήρων στην πόλη της Γάζας, μεταξύ των οποίων αυτό της 19χρονης στρατιώτη Νόα Μαρσιάνο.

Η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος Ισλαμικός Τζιχάντ, που συμμετείχε στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης τον θάνατο ενός ακόμη Ισραηλινού ομήρου, αλλά δεν έδωσε πληροφορίες για την ταυτότητά του.

Πώς φτάσαμε στη συμφωνία

Μια μικρή ομάδα, περίπλοκες επικοινωνίες στις οποίες συμμετείχαν αρχηγοί κρατών και επικεφαλής πολλών μυστικών υπηρεσιών, πρόοδοι και εμπόδια … Δύο ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις προσπάθειες περιέγραψαν χθες, Τρίτη, την «εξαιρετικά επίπονη» διαδικασία η οποία κατέληξε στη συμφωνία απελευθέρωσης κάποιων από τους ομήρους που κρατά η Χαμάς.

Για να φτάσουμε εδώ χρειάστηκαν πέντε εβδομάδες «εξαιρετικά επίπονων» διαπραγματεύσεων, εξήγησε ο ένας από τους αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους χθες το βράδυ.

Πολύ γρήγορα μετά την αιματηρή και πρωτοφανή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ, το Κατάρ πρότεινε να μεσολαβήσει για την απελευθέρωση των περίπου 240 ομήρων, τους οποίους το παλαιστινιακό κίνημα μετέφερε στη Λωρίδα της Γάζας.

Τότε δημιουργήθηκε μια μικρή ομάδα, «ένας πυρήνας», για «να εργαστεί πολύ συνετά, πολύ διακριτικά» με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων. Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν εκπροσωπούνταν από δύο υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου, τον Μπρετ ΜακΓκερκ και τον Τζος Γκέλτζερ.

Ακολούθησαν επί εβδομάδες «καθημερινές επαφές, συχνά ανά μία ώρα» μεταξύ Αμερικανών, Ισραηλινών, Αιγυπτίων και του Κατάρ.

Η Αίγυπτος, που διαθέτει το μοναδικό πέρασμα στη λωρίδα της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, είναι ιστορική και αδιαμφισβήτητη μεσολαβήτρια στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Στο Κατάρ ζει ο επικεφαλής της Χαμάς, αλλά η χώρα διατηρεί καλές σχέσεις και με την Ουάσινγκτον.

Το πρώτο σημαντικό βήμα έγινε στις 20 Οκτωβρίου, με την απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων από τη Χαμάς, «ένα τεστ», εξήγησε ο ένας Αμερικανός αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι ο Λευκός Οίκος είχε παρακολουθήσει τον δρόμο τους προς την ελευθερία «σε πραγματικό χρόνο».

Θα τηρηθούν οι όροι;

Ο Δρ Ματζέντ Αλ Ανσαρί, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, σε δήλωσή του σχετικά με τη συμφωνία για τους ομήρους, ανέφερε:

«Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς συμφώνησαν σε αυτή τη συμφωνία μετά από εβδομάδες εντατικών διαπραγματεύσεων. Το Κατάρ ηγήθηκε των προσπαθειών διαμεσολάβησης σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους περιφερειακούς εταίρους, προς τους οποίους εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας.

Η εστίασή μας είναι τώρα να διασφαλίσουμε ότι και οι δύο πλευρές τηρούν τους όρους της συμφωνίας.

Οι λεπτομέρειες περιλαμβάνουν την τήρηση τετραήμερης ανθρωπιστικής παύσης για να διευκολυνθεί η απελευθέρωση πολιτικών ομήρων σε αντάλλαγμα για κρατούμενους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές. Η συμφωνία μπορεί να παραταθεί εάν συμφωνηθεί η απελευθέρωση και άλλων ομήρων.

Ελπίζουμε ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα προς την αποκλιμάκωση και τη διασφάλιση μιας μακροπρόθεσμης κατάπαυσης του πυρός, που θα ακολουθηθεί από συνολική πολιτική διαδικασία για τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης που διαρκεί δεκαετίες».

Διαβάστε επίσης: 

Ισραήλ: Η κυβέρνηση ενέκρινε 4ήμερη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους που κρατά η Χαμάς;

Οι μυστικές διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων

Το Ισραήλ δίνει 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους και παίρνει 50 ομήρους

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters, Skynews, Times of Israel, ΕΡΤ, Καθημερινή

Keywords
Τυχαία Θέματα