Όχι σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες

Οι Τούρκοι επιχειρούν να βρουν τρόπους διαφυγής από τις διαπραγματεύσεις με την αντίδρασή τους για το Δημοψήφισμα
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι «δεν είναι δουλειά της Βουλής να καθορίζει τις σχολικές ιστορικές αναφορές, δουλειά μας εμάς είναι να διατηρούμε ζωντανή την ιστορία μας καθημερινά, όπως δεν σταματήσαμε να κάνουμε ποτέ».

Η ιστορική μνήμη δεν είναι εμπόδιο στη λύση του Κυπριακού,

ανέφερε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος υπέδειξε πως, οι δικαιολογίες γύρω από ένα ιστορικό γεγονός δίνουν την εντύπωση ότι κάποιοι επιχειρούν να βρούνε τρόπο διαφυγής από τις διαπραγματεύσεις.

Σε επιμνημόσυνό του λόγο, στο Εθνικό Μνημόσυνο του Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, που οργάνωσε ο Εθνικός Σύλλογος «Ζήδρος», στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού, στα Πάνω Πολεμίδια, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «η ιστορική μνήμη δεν είναι εμπόδιο στη λύση του Κυπριακού. Αντιθέτως, μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού μπορεί μόνο να στηριχθεί στον αλληλοσεβασμό και για να σεβαστούμε τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, είναι προϋπόθεση να σεβόμαστε πρώτα από όλα τους εαυτούς μας, την ιστορία μας, τους ήρωές μας.

»Φτάνει ο σεβασμός στην ιστορία μας να αποτελεί γνήσια, πηγαία και αληθινή ανάγκη και όχι μικροπολιτική σκοπιμότητα», είπε και πρόσθεσε ότι «είναι γι' αυτό που εμείς πιστεύουμε ότι δεν είναι δουλειά της Βουλής να καθορίζει τις σχολικές ιστορικές αναφορές, δουλειά μας εμάς είναι να διατηρούμε ζωντανή την ιστορία μας καθημερινά, όπως δεν σταματήσαμε να κάνουμε ποτέ».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπογράμμισε πως «το να χρησιμοποιείται από την άλλη πλευρά η απλή ενημερωτική αναφορά σε αυτό το ιστορικό γεγονός ως δικαιολογία, είτε για να δημιουργηθεί αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, είτε για να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για την παραμονή του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων του 1960, όχι μόνο αποτελεί απαράδεκτη αντίδραση, αλλά δίνει την εντύπωση ότι κάποιοι επιχειρούν να βρούνε τρόπο διαφυγής από τις διαπραγματεύσεις».

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση πως, «εάν η κοινή θέληση να φτάσουμε σε μια λύση υπάρχει και παραμένει αναλλοίωτη, όπως ο ίδιος ο Τ/κ ηγέτης ισχυρίζεται, τότε δεν θα τη θέτουμε σε κίνδυνο με φτηνές δικαιολογίες που δεν περιέχουν, ούτε βάση, αλλά ούτε και ουσιαστικό περιεχόμενο».

Διαμήνυσε, παράλληλα, πως τώρα χρειάζεται ομοψυχία, ενότητα και στήριξη των προσπαθειών που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, αν και όπως υπέδειξε, «δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το αποτέλεσμα, καθώς οι προθέσεις της Τουρκίας δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί. Μπορούμε όμως να είμαστε απόλυτα βέβαιοι για τη δική μας θέληση και αποφασιστικότητα και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να φτάσουμε στην ευλογημένη ώρα της απελευθέρωσης του τόπου μας», είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, τονίζοντας πως, σε ένα χρονικό σημείο όπου οι αποφάσεις που εμείς λαμβάνουμε, γίνεται προφανές ότι θα οριοθετήσουν και θα καθορίσουν για πάντα το μέλλον της πατρίδας μας, ο Γρηγόρης Αυξεντίου είναι το σύμβολο στο οποίο πρέπει να ανατρέχουμε.

Του μνημοσύνου, που προέστη ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, ακολούθησε πορεία προς το σωματείο «Ζήδρος», τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα