Ο βελγικός Τύπος ψηφίζει Μακρόν

Για δημιουργία ενός ευρύτατου μετώπου εναντίον της Λε Πεν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία μιλάει στο κύριο της θέμα η βελγική εφημερίδα De Morgen, σημειώνοντας ότι σύσσωμοι σχεδόν οι ‘χαμένοι’ του πρώτου γύρου στοιχίζονται πίσω από την υποψηφιότητα Μακρόν.

Ανακουφισμένη από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, η εφημερίδα παρατηρεί στο κύριο άρθρο της ότι κατά τα φαινόμενα η εκλογή του Τραμπ δεν βρίσκει, ευτυχώς, μιμητές, αλλά θα καταγραφεί περισσότερο ως ένα «ατύχημα της ιστορίας».

«Καθ’

όδόν προς τα Ηλύσια Πεδία» ‘βλέπει’ από την πλευρά της τον Μακρόν η De Standaard στο κύριο της θέμα, σημειώνοντας πως σε δύο εβδομάδες οι Γάλλοι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ ενός «φιλοευρωπαϊκού» και ενός «εθνικιστικού» μέλλοντος. Η εφημερίδα σημειώνει στο κύριο άρθρο της ότι η επιλογή του Μακρόν είναι μονόδρομος για τους Γάλλους ψηφοφόρους, καθώς υπήρξε ο μοναδικός υποψήφιος που τάσσεται εναντίον μιας «φοβικής» και «συρρικνωμένης» Γαλλίας.

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία μονοπωλούν το ενδιαφέρον του γαλλόφωνου βελγικού Τύπου, ο οποίος σε ολοσέλιδα πρωτοσέλιδα, σε πολυσέλιδα αφιερώματα και στα κύρια άρθρα του, υπογραμμίζει το γεγονός ότι στο δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν δύο υποψήφιοι εκτός των παραδοσιακών γαλλικών κομμάτων, αφού τόσο οι συντηρητικοί όσο και οι σοσιαλιστές βρέθηκαν εκτός παιχνιδιού, με τους δεύτερους μάλιστα να υφίστανται βαριά ήττα.

Αυτό που τονίζεται ακόμα, με έκδηλα τα σημάδια ης ανακούφισης, είναι η ισχυρή πιθανότητα εκλογής του Μακρόν, δεδομένης της στήριξης του συνόλου των υπόλοιπων υποψηφίων, πλην του Μελανσόν, και το ότι, όπως αναφέρει και η L’ Echo στο κύριο άρθρο της, αποφεύχθηκε το χειρότερο, μια ενδεχόμενη, δηλαδή, αναμέτρηση Μελανσόν- Λε Πεν στο δεύτερο γύρο.

«Ο Μακρόν στο δρόμο για το Elysée» αναφέρει στο κύριο της της η Le Soir, ενώ στο κύριο άρθρο της μιλά για μονομαχία νέας μορφής και για σοκ των μοντέλων, σημειώνοντας ότι οι Γάλλοι έκαναν την επανάστασή τους, σαρώνοντας τον Τραμπ, τα παραδοσιακά κόμματα και τις πολιτικές προσωπικότητες, βάζοντας αντιμέτωπα δύο πρόσωπα εκτός συστήματος. Για τον Μακρόν συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι αυτό που πέτυχε ήταν μια άνευ προηγουμένου πολιτική ανδρεία, καταφέρνοντας να επιβάλλει σε μια χώρα που βρίσκεται σε κατάθλιψη και θυμό μία ρητορική υπέρ της Ευρώπης, της παγκοσμιοποίησης, της απελευθέρωσης της οικονομίας και της πολυπολιτισμικότητας.

Η La Libre Belgique με τη σειρά της προβάλλει στο πρωτοσέλιδό της τον Εμμανουέλ Μακρόν ως το μεγάλο φαβορί κόντρα στη Μαρί Λε Πεν, ενώ στο κύριο άρθρο της κάνει λόγο για μία ευκαιρία για τη Γαλλία, σχολιάζοντας ότι η ψήφος υπέρ του Μακρόν αποτελεί θετικό σημάδι για αυτή τη Γαλλία που θεωρείται ανήσυχη, φοβισμένη και αποτραβηγμένη στον εαυτό της, μια και οι Γάλλοι επέλεξαν έναν άνδρα νέο, δραστήριο, οραματιστή, για τον οποίο κανένας δεν είχε ακουστά πριν από μερικά χρόνια και ο οποίος είναι αυτός που κατέχει την πιο ισχυρή ευρωπαϊκή πεποίθηση, το οποίο αποτελεί και το καλύτερο νέο αυτής της πιθανής εκλογής, μια και η Ευρώπη φαίνεται πως έχει μέλλον.


Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα