Ο συμψηφισμός φορολογικών οφειλών και επιστροφών φόρων στην Επ. Ελέγχου

Ρύθμιση που αναμένεται να δώσει σημαντική οικονομική ανάσα σε πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες καταβάλλουν φόρους, αλλά αναμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα επιστροφές από τα δημόσια ταμεία, προωθεί το Γενικό Λογιστήριο του κράτους με τον συμψηφισμό φορολογικών οφειλών και επιστροφών φόρων από το δημόσιο.

Αυτό ανέφερε σήμερα η Γενική Λογίστρια του κράτους, Ρέα Γεωργίου, κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, η οποία μελέτησε την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τη δημοσιονομική έκθεση

για το 2019.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, επεσήμανε ότι αποτελεί θετική εξέλιξη η εφαρμογή της πρακτικής του συμψηφισμού, σημειώνοντας ότι «είναι πολύ σημαντική η μετάβαση στη βάση των δεδουλευμένων, για να έχουμε πιο ακριβή αποτελέσματα, όπως επίσης και της εφαρμογής του μέτρου για τον συμψηφισμό των δαπανών με οφειλόμενους φόρους και εισφορές προς το κράτος».

«Έχει ξεκινήσει αυτό το μέτρο και είναι και πολύ επωφελές γιατί αντιλαμβάνεστε ότι γλιτώνουμε χρόνο κόπο και διαδικασίες. Οπότε αν είναι κάτι το οποίο επικροτείται και από τη Γενική Λογίστρια και από τον Γενικό Ελεγκτή και έχει ξεκινήσει να λειτουργεί, και είναι πολύ σημαντικό», είπε.

Σε σχέση με τη Δημοσιονομική Έκθεση για το έτος 2019, η οποία εξετάστηκε από την Επιτροπή Ελέγχου, είπε ότι «περιλαμβάνει τον συνολικό προϋπολογισμό, πραγματικά έσοδα και δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωματικών προϋπολογισμών».

«Οι συνολικές πραγματικές εισπράξεις για το 2019 ανήλθαν στα 9,8 δισ.,  6,6 δισ. για λειτουργικές και επενδυτικές δραστηριότητες και 3,2 δισ. για επενδυτικές δραστηριότητες. Οι συνολικές πραγματικές πληρωμές ανήλθαν γύρω στα 10,2 δισ. Ο Γενικός Ελεγκτής έχει δηλώσει ότι έλεγξε τη δημοσιονομική έκθεση και ότι το Γενικό Λογιστήριο λειτουργεί πολύ ορθά, οπόταν είναι κάτι το οποίο πρέπει να σημειώσουμε», είπε.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, επέκρινε το γεγονός ότι υλοποιήθηκε μόνο το 62% του αναπτυξιακού προϋπολογισμού του κράτους, για να σημειώσει ότι είναι χαμηλότερο και από ό,τι ήταν  πέρσι.

Επιπρόσθετα, είπε ότι έχει μείνει αναξιοποίητο έναν σημαντικό ποσοστό από το κονδύλι, που αφορούσε τις κοινωνικές παροχές, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα, σε περιόδους κρίσης θα έπρεπε το κονδύλι να είχε εξαντληθεί.

Επίσης, ανέφερε ότι «είναι απορίας άξιο, γιατί από τα συγχρηματοδοτούμενα με την Ευρωπαϊκή Ένωση έργα, ενώ είχε προβλεφθεί έναν κονδύλι ύψους 150 εκατομμυρίων έχει αξιοποιηθεί μόνον ένα κονδύλι ύψους 70 εκατομμυρίων».

«Τα ερωτήματα μας όσον αφορά στις κρατικές εγγυήσεις και το ποσοστό, το οποίο η Ελληνική Τράπεζα απαίτησε από τα κυβερνητικά ταμεία δεν απαντήθηκε και περιμένω τη γραπτή απάντηση της κ. Ρέας Γεωργίου, σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα», ανέφερε.

Υπενθύμισε ότι «είχαν δοθεί εγγυήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων κατά τη συγχώνευση Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας - Ελληνικής Τράπεζας και είναι σημαντικό οι πολίτες να γνωρίζουν από αυτές τις εγγυήσεις τα εκατομμύρια, τα οποία διοχετεύονται μετά από απαίτηση της Ελληνικής Τράπεζας, στη βάση της συμφωνίας που υπεγράφη».

Εξάλλου, κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου συζητήθηκαν τα θέματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στην παρουσία της Προέδρου της Επιτροπής, Δήματρας Καλογήρου.

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως είχαν παραδώσει σημαντικά στοιχεία, αλληλογραφία που τεκμηρίωνε μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, που αφορούσε στα δομημένα ομόλογα της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, μία υπόθεση που είχε απασχολήσει και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και γερμανικά και βρετανικά, αφού οι καταγγελίες της Επιτροπής είχαν διοχετευτεί και στην Εποπτική Αρχή της Γερμανίας, αλλά και στις αγγλικές Εποπτικές Αρχές και στην κα. Καλογήρου, η οποία από τη στιγμή που το αδίκημα είχε διαπραχθεί στην Κύπρο είχε την κύρια ευθύνη, για να το διεξέλθει.

Εξήγησε ότι τότε η Επιτροπή Ελέγχου είχε παραδώσει ηλεκτρονικές αλληλογραφίες, «που τεκμηρίωναν την κομπίνα που στήθηκε με τα δομημένα ομόλογα, μέσω των οποίων η Marfin Laiki και το Διοικητικό της Συμβούλιο αγόραζε μετοχές της Εταιρείας και ανέβαζε πλασματικά την αξία της μετοχής, όπως και άλλων εταιρειών της Μαρφίν Λαϊκής».

Είπε ακόμα ότι «650.000 ήταν το πρόστιμο που επιβλήθηκε στη γερμανική τράπεζα και το οποίο πληρώθηκε και ήρθε στο πάγιο ταμείο της Κυπριακής Δημοκρατίας οπότε έστω και με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να συνεισφέρουμε έναν σημαντικό ποσό στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα