Ο «προσηλυτισμός» ενός ενήλικα μοναχού και το παρασκήνιο

Η απόκτηση της μοναχικής ιδιότητας συντελείται από ενήλικα άτομα (άνω των 18 ετών) με τη μοναχική κουρά. Όπου κουρά εννοείται η ιδιαίτερη τελετή που ουσιαστικά καθιστά έναν πρώην κοσμικό, σε μοναχό.

Όσοι επιθυμούν να γίνουν μοναχοί και να μονάσουν σε μια Μονή, ξεκινούν τον μοναστικό τους βίο σε αυτήν, αρχικά ως δόκιμοι μοναχοί. Η περίοδος της δοκιμής, μπορεί να διαρκέσει και τρία χρόνια. Ύστερα, απ αυτό το χρονικό διάστημα γυρνά πάλι στη Μονή και προχειρίζεται μοναχός με ιδιαίτερη τελετή, τη τελετή της κουράς.

Σε αυτή τη τελετή, ο μοναχός ή η μοναχή κείρεται (κουρεύεται) από ορθόδοξο

επίσκοπο ή επιφορτισμένο ιερέα-μοναχό. Τότε, λαμβάνει νέο όνομα με ανάδοχο συνήθως τον ηγούμενο ή την ηγουμένη της Μονής.

Τα γεγονότα της υπόθεσης Φρίξου και Μαρίας Θεοδούλου εναντίον Λεμεσού Αθανάσιου, Ηγουμένου Μαχαιρά, Μονής Μαχαιρά, Εκκλησίας της Κύπρου και Γενικού Εισαγγελέα.

Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή δημοσιεύματα της εφημερίδας Φιλελεύθερος για αγωγή οικογένειας μοναχού προς τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, τον Ηγούμενο Μαχαιρά Επιφάνειο, την Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Μαχαιρά, την Εκκλησία της Κύπρου καθώς και τον Γενικό Εισαγγελέα. Η αγωγή υπ αριθμόν 4587/08 βρίσκεται ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Όπως αναφέρεται στην ενδιάμεση απόφαση του Δικαστηρίου, σχετικά με την ένσταση στην αποδεκτότητα μέρους της Γραπτής Δήλωσης ως μέρος της κύριας εξέτασης, « Με την παρούσα αγωγή του οι Ενάγοντες σημειώνεται εδώ, γονείς του μοναχού, αξιούν κατά των πιο πάνω εναγομένων, διάφορες θεραπείες οι οποίες πηγάζουν από τον ισχυρισμό τους ότι οι Εναγόμενοι 1 (Μητροπολίτης Αθανάσιος), 2 (Ηγούμενος Επιφάνειος) και 3 ( Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Μαχαιρά), επηρέασαν με ανεπίτρεπτο τρόπο τον γιο τους, Γεώργιο Θεοδούλου να γίνει μοναχός στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Μαχαιρά».

Σε συνέχεια, ως προς τις ενστάσεις της Σχετικότητας της Μαρτυρίας, αναφέρεται ότι «Στην παρούσα περίπτωση οι Εναγόμενοι και ιδιαίτερα ο Εναγόμενος 1 εγείρει ένσταση σε οποιοδήποτε μέρος της μαρτυρίας ή τεκμηρίου τα οποία τείνουν να αποδείξουν ότι ο Γιώργος Θεδουλου νύν μοναχός Ιουστίνος, έγινε μοναχός ή βρίσκεται στην Ιερά Μονή Μαχαιρά, χωρίς τη θέλησή του.

Κατά τη γνώμη τους η μαρτυρία που επιχειρείται να κατατεθεί και που ρητώς προσδιορίζεται στο Έγγραφο Α1 είναι άσχετη με την προσπάθεια να αποδειχθούν οι εν λόγω ισχυρισμοί…. Επιπρόσθετα ο Εναγόμενος 1 ισχυρίζεται ότι οι Ενάγοντες δεν έχουν κηρύξει τον υιό τους Μοναχό Ιουστίνο κατά κόσμο Γεώργιο Θεοδούλου ως ανίκανο πρόσωπο ώστε να διοριστούν με βάση διάταγμα Δικαστηρίου ως διαχειριστές του δυνάμει των προνοιών του περί Διαχείρισης της Περιουσίας Ανίκανων Προσώπων Νόμο 23(Ι)/96.

Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε την εισαγωγή των ισχυρισμών ότι ο υιός τους δεν ήταν σε θέση να ασκήσει τις επιλογές του με αυτογνωσία, ελευθέρα και συνειδητά και να ασκήσει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως ο ίδιος κρίνει. Αντίθετα, ο υιός τους και ενήλικας είναι και σώφρων».

Ο «αρρωστημένος υπερπροστατευτισμός της κυπριακής κοινωνίας»

Κληθείς από το SigmaLive ο Θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού, να σχολιάσει τα όσα τεκταίνονται τις τελευταίες μέρες αναφορικά με το εν λόγω θέμα, ανέφερε ότι κατά την δική του άποψη, «οι αγωγές αυτές δεν έχουν νομική υπόσταση». Όπως συμπλήρωσε ο ίδιος αναφορικά με τα θέματα μοναχισμού, εάν δεν θέλει κάποιος να γίνει μοναχός, δεν θα γίνει.

Σε μια τέτοια περίπτωση «θα έχουμε δυστυχησμένους μοναχούς, κάτι το οποίο δεν θέλουμε», σημείωσε. Ο κ.Κυριακού αναφορικά με το έργο του Λεμεσού Αθανάσιου, ανέφερε ότι ο Μητροπολίτης, καταφέρνει να βγάζει από την ψυχή κάποιον την κλίση προς Τον Θεό, κάτι εξαιρετικά σπάνιο για τις μέρες μας. Να μπορεί δηλαδή κάποιος να εγκαταλείπει την κοσμική ζωή και να αφιερώνεται στον Θεό.

Ο Θεόδωρος Κυριακού, υπογράμμισε το γεγονός ότι δεν μιλάμε για ένα σχετικά αρκετά νεαρό πρόσωπο στην προκειμένη περίπτωση, αλλά για ένα άνθρωπο κοντά στα 40 ο οποίος έχει περάσει προ πολλού το ηλικιακό όριο το οποίο επιτρέπει την λήψη αποφάσεων, για τον ίδιο και την ζωή του.

Όλα αυτά είπε κλείνοντας ο κ.Κυριακού, είναι κατάλοιπα στην ουσία, του «αρρωστημένου υπερπροστατευτισμού της κυπριακής κοινωνίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Θέλουν να πλήξουν τον Μητροπολίτη Λεμεσού»

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης (19/10) εξάλλου, απάντηση για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από δημοσιεύματα, έδωσαν οι δικηγόροι του Λεμεσού Αθανάσιου, οι οποίοι εξέδωσαν γραπτή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι:

«Δυστυχώς τα δημοσιεύματα πέραν της ξεκάθαρης παρέμβασης στο έργο της δικαιοσύνης που επιχειρούν, αναφέρονται προσωπικά στο πρόσωπο, ήθος, χαρακτήρα και αρχές του Μητροπολίτη Λεμεσού, κάτι το οποίο μας αναγκάζει να παρέμβουμε προς αποκατάσταση της αλήθειας», αναφέρεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα