Υστέρηση τραπεζών για αναδιαρθρωμένα δάνεια με καθυστερήσεις

Την υπερκάλυψη των στόχων που είχαν τεθεί τόσο σε σχέση με τις προτεινόμενες βιώσιμες αναδιαρθρώσεις για δάνεια με καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών όσο και σε σχέση με τις εγκεκριμένες και αποδεκτές από τον πελάτη βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, πέτυχαν οι Τράπεζες το δεύτερο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ).

Ωστόσο, σημειώθηκε

υστέρηση στους στόχους που αφορούν τα αναδιαρθρωμένα δάνεια για τα οποία οι όροι που είχαν τεθεί τηρούνται και παρουσιάζουν καθυστερήσεις κάτω των 8 ημερών αλλά και με τα δάνεια με καθυστερήσεις από 31-90 ημέρες στην αρχή του τριμήνου τα οποία στο τέλος του τριμήνου δεν παρουσιάζουν καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, το δεύτερο τρίμηνο του 2016 το σύνολο των δανείων που υπόκειται στους στόχους αναδιάρθρωσης μειώθηκε κατά περίπου €1 δισεκατομμύριο, σε σύγκριση με μείωση €900 εκατομμυρίων το πρώτο τρίμηνο και €1,2 δισ. το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

Όπως αναφέρει η ΚΤΚ, από την ανάλυση της και τις συζητήσεις με τις τράπεζες, “διαφαίνεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν καθυστερήσεις που προκύπτουν κατά τη διαδικασία εξέτασης αιτημάτων για αναδιαρθρώσεις, όπως για παράδειγμα τη μη έγκαιρη υποβολή επαρκών στοιχείων όσον αφορά τα εισοδήματα των πελατών, τον χρόνο που αναλώνεται σε συζητήσεις με τους πελάτες προτού καταλήξουν σε πρόταση αναδιάρθρωσης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την υπαναχώρηση των πελατών από συμφωνία για αναδιάρθρωση.

Αναφέρει επίσης ότι η επιτυχία ορισμένων αναδιαρθρώσεων εξαρτάται από τη δυνατότητα ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων εντός των χρονικών ορίων που τίθενται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΚΤΚ, η γενική εικόνα που παρουσιάζεται είναι ότι, στο σύνολο των τραπεζών που υπόκεινται στους στόχους αναδιάρθρωσης, οι στόχοι για τον πρώτο δείκτη (προτεινόμενες βιώσιμες αναδιαρθρώσεις) και τον δεύτερο δείκτη (εγκεκριμένες/διεκπεραιωμένες βιώσιμες αναδιαρθρώσεις) έχουν υπερκαλυφθεί, ο δεύτερος οριακά, καταδεικνύοντας τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για αναδιάρθρωση των δανείων με καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο στόχος για τον πρώτο δείκτη ήταν 14,79% και επιτεύχθηκε το 25,38%. Ο στόχος για τον δεύτερο δείκτη ήταν 15,24% και επιτεύχθηκε το 16,23%.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ΚΤΚ, σημειώθηκε οριακή υστέρηση στον στόχο για τον δείκτη 3 (αναδιαρθρωμένα δάνεια για τα οποία οι όροι που είχαν τεθεί τηρούνται και παρουσιάζουν καθυστερήσεις κάτω των 8 ημερών) ο οποίος ήταν 72,43% ενώ πραγματοποιήθηκε 72,38%.

Μεγαλύτερη υστέρηση παρουσίασε ο δείκτης 4 (δάνεια με καθυστερήσεις από 31-90 ημέρες στην αρχή του τριμήνου τα οποία στο τέλος του τριμήνου δεν παρουσιάζουν καθυστερήσεις), ο στόχος για τον οποίο ήταν 43,22% και πραγματοποιήθηκε 36,26%.

Όσον αφορά την υστέρηση στην υλοποίηση του δείκτη 4, η ΚΤΚ υπογραμμίζει ότι μεγάλο μέρος οφείλεται στο γεγονός ότι οι τράπεζες, μέσω των ενεργειών τους, καταφέρνουν να συγκρατήσουν, σε μεγάλο βαθμό, τις χορηγήσεις που παρουσιάζουν καθυστερήσεις από 31 μέχρι 90 ημέρες από το να εξελιχθούν σε μη εξυπηρετούμενες, αλλά δεν επιτυγχάνουν να μειώσουν τις καθυστερήσεις τους σε μηδέν ημέρες, όπως απαιτεί ο δείκτης.

Σημειώνει ότι οι τράπεζες συνεχίζουν να λαμβάνουν μέτρα για να βελτιώσουν την απόδοση τους σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις και να μπορέσουν να υλοποιήσουν τους στόχους που τίθενται.

Το πλαίσιο στόχων, σύμφωνα με την ΚΤΚ, αφορά μόνον δάνεια τακτής λήξης που δεν έχουν τερματιστεί και δεν περιλαμβάνει ανακυκλούμενες χορηγήσεις, όπως λογαριασμούς παρατραβήγματος.

Σημειώνει ότι μία από τις βασικές επιδιώξεις του πλαισίου στόχων αναδιάρθρωσης είναι να δώσει κίνητρα στις τράπεζες να εξετάσουν το χαρτοφυλάκιο των δανείων τους που παρουσιάζει καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών το οποίο δεν έχει τερματιστεί και να αποφασίσουν κατά πόσο μπορεί να γίνει μία βιώσιμη αναδιάρθρωση η οποία θα το οδηγήσει σταδιακά στις εξυπηρετούμενες χορηγήσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα