Ο Πούτιν εκτίμησε κατά εσφαλμένο τρόπο την ενότητά μας, λέει ο Σολτς

Ο Ρώσος Πρόεδρος υποτίμησε την ενότητα της Δύσης στην υποστήριξη προς την Ουκρανία, ανέφερε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρονται εκτενώς στη συνέντευξή του, σε συνέχεια της επίσκεψής του στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν.

Μιλώντας για τον Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι «αξιολόγησε εσφαλμένα την ενότητα της Ευρώπης, των Ηνωμένων Πολιτειών και όλων των φίλων της

Ουκρανίας, αλλά και τις συνεχείς παραδόσεις όπλων, τα οποία έχουμε θέσει στη διάθεση της Ουκρανίας».

Γι’ αυτό και οι Ουκρανοί είναι σε θέση να υπερασπιστούν τη χώρα τους, συμπλήρωσε. «Και θα συνεχίσουν να είναι σε θέση να το κάνουν και στο μέλλον», επισήμανε ο Καγκελάριος, επιβεβαιώνοντας ότι θα υπάρξουν περαιτέρω παραδόσεις όπλων εκτός από την οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια. «Είμαστε πλέον ο ισχυρότερος υποστηρικτής της Ουκρανίας στην ηπειρωτική Ευρώπη και θα συνεχίσουμε να είμαστε», τόνισε. «Και αυτό οφείλεται και στα όπλα, για την χορήγηση των οποίων είμαστε σε συνεννόηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες φιλικές χώρες» είπε. Κατά το περασμένο έτος, η Γερμανία δαπάνησε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο 14 δις Ευρώ για να υποστηρίξει την Ουκρανία.

Οι διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μόνο αν ο Πούτιν κατανοήσει ότι δεν θα βγει νικητής, συνέχισε. «Κατά την άποψή μου, είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσει ο Ρώσος Πρόεδρος ότι δεν θα πετύχει η εισβολή και η ιμπεριαλιστική επιθετικότητά του, ότι θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά του», ανέφερε ο Όλαφ Σολτς.

Όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσον θα υπάρξει συμφωνία που θα τερματίσει τον πόλεμο, ίσως με την ομολογία της Ουκρανίας ότι δεν θα πάρει πίσω την Κριμαία ή τμήματα του Donbass, ο Scholz απάντησε: «Δεν θα λάβουμε αποφάσεις για λογαριασμό των Ουκρανών. Τους υποστηρίζουμε».

Ο Καγκελάριος τόνισε ότι η Γερμανία δεν εξαρτάται πλέον από το φυσικό αέριο, τον άνθρακα και το πετρέλαιο από τη Ρωσία. «Κανείς πριν από ένα χρόνο δεν ανέμενε πραγματικά ότι θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε εύκολα σε μια κατάσταση, κατά την οποία δεν θα υπήρχαν παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη Γερμανία και πολλά άλλα μέρη της Ευρώπης», δήλωσε. Ωστόσο, η Γερμανία αύξησε τις εισαγωγές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου από τα δυτικά μέρη της Ευρώπης, δημιούργησε νέους τερματικούς σταθμούς στη Βόρεια Γερμανία και επέκτεινε το χρόνο λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών. «Και έτσι τα καταφέραμε -και δεν συνέβη τίποτα απ’ όσα ανέμεναν κάποιοι άνθρωποι. Δεν υπάρχει οικονομική κρίση στη Γερμανία, δεν υπάρχει έλλειψη φυσικού αερίου ή κάτι παρόμοιο» είπε.

Ως προς την πιθανή υποστήριξη της Κίνας με παραδόσεις όπλων προς τη Ρωσία και τις νέες κυρώσεις, ο Σολτς τόνισε ότι «τους παρακαλέσαμε να μην παραδώσουν όπλα στη Ρωσία (...) και είμαι σχετικά αισιόδοξος ότι το αίτημά μας σε αυτή την περίπτωση θα στεφθεί από επιτυχία».

Στη συνέντευξή του, ο Καγκελάριος της Γερμανίας επαίνεσε τον ομόλογό του Τζο Μπάιντεν ως ένα μεγάλο ατλαντιστή. «Θεωρώ ότι είναι ένας από τους πιο ικανούς Προέδρους, καθώς γνωρίζει πώς εξελίσσονται τα πράγματα στον κόσμο, κάτι που είναι σημαντικό σε καιρούς που γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνοι και στους οποίους βιώνουμε πολλές αλλαγές».

Ο Μπάιντεν είναι «ένας πραγματικά καλός άνθρωπος σε σχέση με τη διατλαντική συνεργασία», η οποία είναι τόσο σημαντική για την Ευρώπη, την ειρήνη στον κόσμο και για το ΝΑΤΟ, είπε ο Σολτς.

Διαβάστε επίσης: Εκλογές στην Τουρκία: Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα είναι αντίπαλος του Ερντογάν

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πούτιν, Σολτς,poutin, solts