Ο Παπακώστας έπρεπε να μιλήσει, λένε οι συγγενείς

Ο Κώστας Παπακώστας θα μπορούσε ο ίδιος, όσο ήταν εν ζωή να κατονομάσει και να πει τις αλήθειες που λέει στο βιβλίο του, σύμφωνα με την Πόπη Χριστοφόρου, μητέρα των αδικοχαμένων διδύμων στην έκρηξη στο Μαρί, καθώς έτσι, είπε, θα ξεκαθάριζε το όνομά του και το όνομα της οικογένειάς του.

Σχετικά με τις αναφορές στο βιβλίο ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας «κλείστηκε στο Προεδρικό μετατοπίζοντας τiς ευθύνες σε δύο Yπουργούς», η κα Χριστοφόρου ανέφερε

ότι ευθύνες αναλογούσαν και στον ίδιο τον Παπακώστα.

«Ό,τι και να μας πει, ό,τι και να κάνει, δεν έχει καμία αξία πλέον» είπε, προσθέτοντας ότι γράφοντας βιβλία, τόσο αυτός όσο και ο Δημήτρης Χριστόφιας, δεν αποκαθιστούν την αλήθεια, αλλά την «κόβουν και τη ράβουν στα μέτρα τους».

Όπως είπε, «ακόμα δεν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να μιλήσω».

Η κα Χριστοφόρου, δίνοντας διάφορες πληροφορίες σχετικά με την ώρα της δίκης και περιγράφοντας τις καταστάσεις, ανέφερε ότι η ίδια πίεζε τον Παπακώστα να καταθέσει από ποιον έπαιρνε οδηγίες, την ώρα που η σύζυγός του διατεινόταν ότι εκείνος ήταν αθώος.

«Μπορεί ο Παπακώστας να μην είχε την ευθύνη, αλλά όλοι είχαν το μερίδιο της ευθύνης τους», τόνισε, εκτιμώντας ότι ο ίδιος ίσως έπεσε θύμα κοροϊδίας.
«Καλό είναι όλοι να αναγνωρίσουν και να ζητήσουν ταπεινά συγγνώμη, όχι σε εμένα, αλλά στην κοινωνία», είπε κι επανέλαβε το αίτημα των οικογενειών για δίωξη και παραδειγματική ποινή των ενόχων.

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω

Από την πλευρά της η χήρα του Κλεάνθη Κλεάνθους, Κάτια, δήλωσε ότι ο Παπακώστας θα έπρεπε να έχει πει στη Δικαιοσύνη όσα έγραψε στο βιβλίο του.

«Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Πέρα από την τεράστια προσφορά του κου Παπακώστα προς την Κυπριακή Δημοκρατία, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, ενώπιον της δικαιοσύνης δεν είπε αυτά που έπρεπε να πει. Είναι για μένα κι αυτό ένα δείγμα δειλίας», είπε και διερωτήθηκε γιατί έπρεπε να προστατεύσει τον Δημήτρη Χριστόφια.

«Δεν υπάρχουν μαρτυρία και στοιχεία»

Σύμφωνος με την άποψη ότι ο αποθανών Παπακώστας θα έπρεπε να μιλήσει όσο ήταν εν ζωή, εμφανίστηκε ο γιος του αδικοχαμένου Διοικητή του Ναυτικού Ανδρέα Ιωαννίδη, προσθέτοντας ότι την άποψή του γνώριζε και ο ίδιος ο Παπακώστας.

Όπως πρόσθεσε, η παρότρυνσή του ήταν ο πρώην Υπουργός Άμυνας κατά την περίοδο της έκρηξης, να καταθέσει στο δικαστήριο τον ισχυρισμό ότι ήταν αθώος, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι έχει ζητήσει επανειλημμένα από τον Γενικό Εισαγγελέα το εκ νέου άνοιγμα της υπόθεσης, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Όπως είπε, την περασμένη εβδομάδα, σε συζήτηση που έγινε στη Βουλή αναφορικά με το θέμα, ο Κώστας Κληρίδης επανέλαβε ότι δεν προχώρησε σε διερεύνηση των ευθυνών Χριστόφια και Γεωργιάδη, «γιατί δεν υπήρχε μαρτυρία και λόγος δημόσιου συμφέροντος. Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν κάνει έρευνες προκειμένου να βρει στοιχεία, η συζήτηση έληξε απότομα μετά από παρέμβαση βουλευτού του ΑΚΕΛ».

Όπως είπε, βλέπουμε μια προσπάθεια συγκάλυψης χωρίς ουσιαστικό λόγο», ενώ κατέληξε λέγοντας ότι το αίτημα για διερεύνηση δεν έχει αποσυρθεί κι έτσι αν ο Γενικός Εισαγγελέας δεν κάνει κάτι, «θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Keywords
Τυχαία Θέματα