Γκάφα ολκής από την Επίτροπο Διοικήσεως

Κόλαφος κατά της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ελίζας Σαββίδου, είναι η επιστολή που εστάλη από τον δικηγόρο του λειτουργού του ΡΙΚ (σκηνοθέτη) Σάββα Αριστοδήμου και αφορά σε υπόθεση λεγόμενης «παρενόχλησης» στην εργασία, μέσω αναρτήσεων στο Facebook για συνάδελφό του, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας πριν από λίγες ημέρες.

Στην επιστολή, η οποία έχει κοινοποιηθεί

τόσο στο Υπουργικό Συμβούλιο, όσο και στο ΔΣ του ΡΙΚ, επισημαίνεται ότι η Επίτροπος Εργασίας προέβη σε κρίσεις και δράσεις που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της, για παραλείψεις επί των διαδικασιών και για αγνόηση στοιχείων και σχετικών αποφάσεων που προηγήθηκαν της σχετικής έκθεσης για το συμβάν, αλλά και βασικών αρχών του Συντάγματος.

Επιπλέον, η Επίτροπος χρεώνεται το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε ποτέ η άποψη του σκηνοθέτη για τα συμβάντα, παρά το ότι εν τέλει ο ίδιος επικρίθηκε για «υπαίτια συμπεριφορά».

Εκκρεμούσες υποθέσεις

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται και στην επιστολή που εξασφάλισε και παρουσιάζει το SigmaLive, στις αρμοδιότητες της Επιτρόπου δεν εμπίπτει οποιαδήποτε ενέργεια για υπόθεση η οποία βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τη Δικαιοσύνη.

Έτσι, η Επίτροπος φαίνεται ότι αγνόησε ή δεν πληροφορήθηκε ότι όλα τα σχετικά κείμενα τα οποία αποτελούν τη βάση του παραπόνου και αποδίδονται στον λειτουργό του ΡΙΚ, αποτελούν ήδη αντικείμενο «συνεχιζόμενης δικαστικής διαδικασίας σε αγωγή λιβέλου» στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Επιπλέον, γίνεται επίκληση σε σχετική ενδιάμεση απόφαση η οποία προχώρησε σε διαγραφή από την αγωγή της παραπονούμενης δημοσιευμάτων, που εκλήφθηκαν από την ίδια ως «προσβλητικά» και τα οποία είναι άγνωστο εάν η Επίτροπος βασίστηκε σε αυτά για να καταλήξει στο όποιο εύρημά της. Ως εκ τούτου, αυτό, σύμφωνα με την επιστολή, αποτελεί πρόσθετο λόγο για ανάκληση και ακύρωση της έκθεσής της.

Στην επιστολή αναφέρεται ρητώς ότι υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα έπρεπε να διεξαχθεί έρευνα η οποία άμεσα ή έμμεσα θα έκρινε τα δημοσιεύματα και το περιεχόμενο τους, καθώς αυτά ήδη αποτελούν αντικείμενο δικαστικής διαδικασίας.

Επιπροσθέτως, διαφαίνεται ότι η Επίτροπος "ξέχασε" να αναζητήσει τις δύο πολυσέλιδες καταθέσεις που έδωσε ο σκηνοθέτης στο πειθαρχικό του ΡΙΚ και στις οποίες διαφαίνεται η άποψή του επί των γεγονότων.

Ουδέποτε ζητήθηκε η άποψή του

Σοβαρές είναι και οι καταγγελίες για το γεγονός ότι ουδέποτε ζητήθηκε η άποψη του λειτουργού, αναφορικά με τα συμβάντα, παρά το γεγονός ότι το πόρισμα κάνει λόγο για «υπαίτια συμπεριφορά», καθώς ο λειτουργός φέρεται να πληροφορήθηκε για το σχετικό πόρισμα της Επιτρόπου μέσα από δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, το δικαίωμα σε οποιοδήποτε πρόσωπο επηρεάζεται από την εκάστοτε υπόθεση, να εκφράζει την άποψή του, είναι κατοχυρωμένο.

Το παραπάνω, αποτελεί ίσως το σοβαρότερο σφάλμα στους χειρισμούς της υπόθεσης, καθώς παραβιάζει το νόμο για σαφή υποχρέωση για πλήρη έρευνα, αλλά και την Αρχή «περί ισότητας των όπλων».

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του δικηγόρου, ο πελάτης του στην ουσία καταδικάστηκε «ερήμην», ενώ έγινε αποδεκτή ως αληθής «η μονόπλευρη και μονομερής ερμηνεία της παραπονούμενης».

Επιπλέον, όπως αναφέρεται, ο λειτουργός, «χωρίς να έχει ποτέ ακουστεί από την Επίτροπο και χωρίς να έχει ποτέ δώσει τις δικές του θέσεις και εκδοχή επί των παραπόνων, βρέθηκε και/ή κρίθηκε υπαίτιος ή ένοχος διαφόρων εντελώς αβάσιμων και ατεκμηρίωτων συμπεριφορών, μάλιστα ενώ είχε ήδη προηγηθεί πειθαρχική διαδικασία η οποία (αγνοήθηκε και αυτή) κατέπεσε, λόγω των διαφόρων σοβαρών νομικών προδικαστικών αλλά και ουσιαστικών ενστάσεων οι οποίες είχαν προβληθεί».

Τέλος, εκ μέρους του λειτουργού, ο δικηγόρος ζητά την άμεση ανάκληση και ακύρωση της σχετικής έκθεσης η οποία «καταλήγει σε αυθαίρετα συμπεράσματα και/ή ευρήματα πέραν και έξω από τις αρμοδιότητές της κατά παράβαση του Νόμο, του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ».

Διαβάστε αυτούσια την επιστολή προς την Επίτροπο Διοικήσεως:

Keywords
Τυχαία Θέματα