Ο. Μιχαηλίδης: Σαθρό το σύστημα δημοσίων συγκοινωνιών

Σαθρό χαρακτηρίζει ο Γενικός Ελεγκτής το σύστημα δημοσίων συγκοινωνιών. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης μιλώντας στην εκπομπή του Ράδιο Πρώτο "Έχουμε Θέμα" και αναφερόμενος στον σχεδιασμό του συστήματος έκανε λόγο για κρατικοδίαιτες εταιρείες.

«Με φαινόμενα οικογενειοκρατίας, εταιρείες οι οποίες έχουν μπει μέσα σύζυγοι, παιδιά, πεθεροί, πεθερές, μια εντελώς απαράδεκτη κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Αν και όπως ανέφερε στην πορεία του χρόνου

έχει περιοριστεί το κόστος υπηρεσίας κατά το ήμισυ, οι καταγγελίες στην ελεγκτική υπηρεσία συνεχίζονται.

«Η υπηρεσία μας είχε γίνει δέκτης καταγγελίας για οργανισμό, στον οποίο έχει προσληφθεί σε εισαγωγικά σύζυγος διευθυντή, η οποία δεν είχε καμία σχέση με το επάγγελμα, αμείβεται με μισθό της τάξης των 5 χιλ. ευρώ μηνιαίως, έχει καταστεί μέτοχος ενώ δεν επιτρέπεται αλλαγή στη μετοχική σύνθεση χωρίς έγκριση του κράτους», είπε ο Γενικός Ελεγκτής.

Οι καταγγελίες, σύμφωνα με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη αφορούν όλες τις εταιρείες, άλλες λιγότερο άλλες περισσότερο.

«Πρόσφατα είχαμε καταγγελίες από ομοσπονδίες τουριστικών λεωφορείων ότι το όλο σύστημα ενδεχομένως να συνιστά κατά κάποιο τρόπο και παραβίαση κανόνων κρατικής ενίσχυσης οι οποίοι κανόνες σίγουρα πρέπει να τυγχάνουν απόλυτου σεβασμού», είπε.

Έστειλε την ίδια ώρα το μήνυμα ότι η υποχρέωση νοικοκυρέματος των δημοσίων οικονομικών ανήκει πρώτιστα στους ασκούντες εξουσία.

«Εμείς θεωρούμε ότι θα κάνουμε το δικό μας το κομμάτι που είναι να ελέγξουμε οικονομικές καταστάσεις που έχουν ελεγχθεί και παράλληλα αναμένουμε από την κυβέρνηση να ενισχύσει το δικό της κομμάτι που είναι και πιο σημαντικό που είναι ακριβώς να εισαγάγουν τέτοιες δικλείδες ασφαλείας ώστε να ενισχυθεί κυρίως ο πρωτογενής έλεγχος», επισήμανε.

Ο Οδυσσεάς Μιχαηλίδης κληθείς να σχολιάσει το επίπεδο της διαφθοράς στη χώρα, παρέπεμψε μεταξύ άλλων σε σχετική μελέτη της Κομισιόν.

«Το πρόβλημα με την Κύπρο είναι ότι το επίπεδο διαφθοράς είναι χειρότερο απ' αυτό που θα έπρεπε να είναι. Μπορεί με διάφορες τριτοκοσμικές χώρες να συγκρινόμαστε ευνοϊκά, αλλά σίγουρα έχουμε σοβαρά περιθώρια βελτίωσης αν θέλουμε να συγκριθούμε με σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε.

Για το θέμα του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λάρνακας αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο οι προσφορές, κατόπιν μεθόδευσης να κατέληγαν σε συγκεκριμένο εργολάβο.

«Η υποψία είναι να υπήρχε ενδεχομένως κάποια προσυνεννόηση ώστε αυτός που κανονικά θα έπρεπε να πάρει τη δουλειά και ήταν χαμηλότερος, με κάποιου είδους προσυνεννόηση να μην διαμαρτύρεται με αυτό που αναμέναμε να διαμαρτυρηθεί κάποιος που χάνει μια δουλειά που δικαιωματικά του αξίζει», είπε ο Γενικός Ελεγκτής.

Για την πρόσφατη έφοδο της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού σε εργοληπτικές εταιρείες ξεκαθάρισε ότι είναι θέμα που χειρίζεται αποκλειστικά η ΕΠΑ. Μίλησε ωστόσο για τα ευρήματα της περιόδου κατά την οποία εργαζόταν στο Υπουργείο Συγκοινωνιών.

«Είχαμε ετοιμάσει κάποιο σχέδιο και φαινόταν ότι υπήρχε κάποια εναλλαγή αυτών που έπαιρναν τις δουλειές. Θεωρητικά μπορεί να ήταν τυχαίο μπορεί και όχι ήταν όμως μια ένδειξη. Επίσης υπήρχε το φαινόμενο ότι οι τιμές που λαμβάνονταν στα πλαίσια αυτών των συμβάσεων ήταν πολύ ψηλότερες από αντίστοιχες τιμές που περνάμε όταν το αντικείμενο του διαγωνισμού δεν ήταν μόνο η κατασκευή του πρέμιξ αλλά ολόκληρου του έργου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η συμβολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στις εφόδους περιορίστηκε στη διάθεση προσωπικού προς την ΕΠΑ.

Keywords
Αναζητήσεις
ραδιο πρωτο εχουμε θεμα 13 ιουνιου
Τυχαία Θέματα