Δημητριάδης: Η Κύπρος έχει διέλθει από το δρόμο της ύφεσης

Την εκτίμηση ότι η Κύπρος έχει οριστικά διέλθει από τα δύσβατα μονοπάτια της ύφεσης διατύπωσε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης υποδεικνύοντας ότι στο πλαίσιο αυτό διανοίγονται επιτέλους προοπτικές αύξησης των επενδύσεων και της απασχόλησης στον κατασκευαστικό κλάδο, μέσα από την πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική, που έχει επιτρέψει την δημιουργία διαθέσιμων κονδυλίων για την υλοποίηση έργων και την προοπτική εξόδου από το μνημόνιο.

Σε

ομιλία του στην 20η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) ο Μάριος Δημητριάδης επεσήμανε πως προσπάθεια της Κυβέρνησης και ειδικότερα του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων που έχει το σημαντικότερο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα στον οικοδομικό τομέα, είναι εξεύρεση τρόπων άντλησης κεφαλαίων και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσω ιδιωτικών επενδύσεων με τη χρήση συμβάσεων σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού Τομέα, για υλοποίηση έργων, εξηγώντας ότι σε αυτή του την προσπάθεια το ΥΜΕΕ αναμένει την συμβολή και της ΟΣΕΟΚ και όλων των υπόλοιπων φορέων, σχετικών με την οικοδομική βιομηχανία.

Υπενθύμισε ότι ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εξαγγείλει έργα ύψους €80 εκατομμυρίων, πέραν αυτών που περιλαμβάνονταν στον προϋπολογισμό, τα πλείστα εκ των οποίων, δρομολογούνται για προσφοροδότηση εντός των επόμενων μηνών και μέχρι το τέλος του έτους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα έργα αυτά αναμένεται να αναζωογονήσουν σημαντικά τον κατασκευαστικό κλάδο και να δημιουργήσουν μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας.

Σημείωσε ακόμη ότι η έναρξη σημαντικού αριθμού κυβερνητικών κατασκευαστικών έργων, σε συνδυασμό με τα μέτρα αναδιοργάνωσης του συστήματος προσφοροδότησης για πιο αποτελεσματικές και ταχύρυθμες διαδικασίες, θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο για να επαναδραστηριοποιηθεί σε μια πιο υγιή, ανταγωνιστική, ποιοτική και παραγωγική βάση, με έμφαση στην εξειδίκευση και την καινοτομία.

«Είναι παραδεκτό λοιπόν ότι οι Κυπριακές Εργοληπτικές Εταιρείες που θα επενδύσουν στην ανάπτυξη καινοτομίας και εξειδίκευσης στα είδη έργων που αναμένεται να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια, θα αποκτήσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα» εξήγησε.

Ανέφερε ακόμη πως με βάση τα δεδομένα της κυπριακής οικονομίας και του σταδίου ανάπτυξης των υποδομών της Κύπρου, τα έργα που προβλέπεται να είναι αναγκαία στα επόμενα χρόνια, πέρα από τα μεγάλα έργα ενεργειακής υποδομής που σχετίζονται με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, θα είναι τα έργα αναβάθμισης του υφιστάμενου αποθέματος οικοδομών, κυρίως όσον αφορά την ενεργειακή τους απόδοση, έργα βελτίωσης και προστασίας του περιβάλλοντος, ανάπτυξης συγκοινωνιακών και περιβαλλοντικών υποδομών και δημιουργίας υποδομών για την ανάπτυξη των δημόσιων συγκοινωνιών. «Το έδαφος είναι επίσης πρόσφορο για την ανάπλαση των αστικών κέντρων και των πυρήνων των κοινοτήτων, για τη δημιουργία ενός πιο ανθρωποκεντρικού δομημένου περιβάλλοντος, και τη δημιουργία υποδομών για την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ Κώστας Ρουσιάς απηύθυνε εκ μέρους όλων των οργανώσεων που σχετίζονται με τον κατασκευαστικό τομέα, έκκληση προς την Πολιτεία και την πολιτική ηγεσία, να εγκύψουν με σπουδή και αποφασιστικότητα, για την υλοποίηση των μέτρων που έχει κατ’ επανάληψη προτείνει η ΟΣΕΟΚ για τη διάσωση του τομέα, τη διατήρηση των επιχειρήσεων των εργοληπτών και της απασχόλησης, τη μείωση της ανεργίας και την αναχαίτιση της φυγής της νέας γενιάς στο εξωτερικό.

Χαιρέτισε παράλληλα τις πρόσφατες εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, για έργα €60 εκατομμυρίων στην Πάφο, καθώς και τις αναμενόμενες εξαγγελίες για έργα στις άλλες επαρχίες, σημειώνοντας ότι αποτελούν για την ΟΣΕΟΚ έμπρακτα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στη Συνέλευση της ΟΣΕΟΚ παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Cafer Gürcafer. Στο χαιρετισμό του σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ότι Ε/κ και Τ/κ «έχουμε μια ευκαιρία μπροστά μας και αυτή η ευκαιρία μας δίνει περισσότερη ελπίδα και ενθουσιασμό σε σχέση με τις προηγούμενες».

«Φαίνεται ότι τα συμφέροντα κάποιων μεγάλων κρατών συμπίπτουν με τη λύση του Κυπριακού. Αλλά μέσα σε αυτή την διαδικασία σαν ηθοποιοί στον πρωταγωνιστικό ρόλο εμείς δεν θέλουμε να χάσουμε αυτό το τρένο. Εξαιτίας τούτου είμαστε μαζί σας με τους φίλους μας χωρίς προϋποθέσεις, το ίδιο κι εσείς μ’ εμάς» πρόσθεσε.

«Πρώτα να χτίσουμε την φιλία, την αδελφοσύνη, την αγάπη και την ειρήνη και μετά να χτίσουμε την πατρίδα μας που γκρεμίστηκε λόγω κακίας πιο όμορφα από παλιά χρόνια» είπε ενώ καταλήγοντας εξέφρασε την ελπίδα ότι η επόμενη γενική συνέλευση της ΟΣΕΟΚ να πραγματοποιηθεί σε μια ενωμένη Κύπρο.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα