Ο Κύπριος πρωτοπόρος επιστήμονας που τιμά η Ιταλία

Οι Κύπριοι επιστήμονες διαπρέπουν στο εξωτερικό κάνοντας μας περήφανους. Ένας απ αυτούς είναι και ο βιολόγος ερευνητής, Δρ.Χριστόδουλος Ξυναρής ο οποίος τιμήθηκε με τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος του Αστέρα της Ιταλίας, από τον Ιταλό Πρέσβης στην Κύπρο, Guido Cerboni.

Ο Δρας Χριστόδουλος Ξυναρής, Ανώτερος Ερευνητής στο Ιταλικό Ινστιτούτο Φαρμακολογικής Έρευνας, «Μάριο Νέγκρι», στο Μπέργκαμο, της Ιταλίας, στοχεύει κυρίως στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τους ασθενείς

που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια και επομένως στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.

"Βλέπω ότι αναγνωρίζεται κατά κάποιο τρόπο η δουλειά μου και αυτό είναι σημαντικό γιατί δίνει δύναμη να προχωρούμε, ότι κάποιος άνθρωπος μας παρακολουθεί και βλέπει ότι προχωράμε", ανέφερε.

Η ανακάλυψη αυτή στο μέλλον θα απαλλάξει από την αγωνία για εξεύρεση δότη τους νευροπαθείς. "Ένα μεγάλο βήμα στο να δημιουργήσουμε νεφρά ή νεφρικούς ιστούς, να πούμε καλύτερα, γιατί είναι πολύ περίπλοκο το νεφρό.Με σκοπό να το μεταμοσχεύσουμε στους αρρώστους που έχουν ανάγκη, δεν δουλεύουν τα νεφρά τους και είναι στην αιμοκάθαρση".

Μέσα από χρόνια έρευνας μαζί με την ομάδα του ο Κύπριος ερευνητής στόχο έχει στο μέλλον να έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα ολόκληρο νεφρό. Το έργο τους δύσκολο και χρειάζεται οικονομική στήριξη για την ολοκλήρωση του.

"Δύσκολα προχωρούμε, κυρίως προχωρούμε με όσα έρχονται από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς μέσα από την Ε.Ε. κάποια ή αν καταφέρουμε σε κάποιες περιπτώσεις να κινήσουμε το ενδιαφέρον της φαρμακοβιομηχανίας που είναι πιο δύσκολο", σημείωσε.

Η ανακάλυψη αυτή είναι ακόμα σε ερευνητικά πλαίσια και δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της σε άνθρωπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα