Ο καθοριστικός ρόλος Νίκου Κοτζιά στη Διάσκεψη για την Κύπρο

Η αυλαία της παρούσας φάσης της Διάσκεψης για την Κύπρο μπορεί να έπεσε στη Γενεύη μετά και τη Διάσκεψη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη συνεισφορά και τη συμβολή του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, τόσο κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας όσο και σήμερα.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, έχει αναλάβει, όπως καταδεικνύουν οι εξελίξεις, ένα εξαιρετικά πρωταγωνιστικό ρόλο στα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών και ιδιαίτερα στη διάρκεια των

χθεσινών συναντήσεων - συζητήσεων στο πλαίσιο της Διάσκεψης της Γενεύης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, κατά τις χθεσινές συναντήσεις στη Γενεύη, οι προτάσεις Κοτζιά είχαν κερδίσει την προσοχή όλων των εμπλεκομένων μερών και συζητήθηκαν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πρόταση. Έθεσε ξεκάθαρα τις θέσεις της ελληνικής πλευράς στο τραπέζι, μη επιτρέποντας στα υπόλοιπα μέρη να τις αγνοήσουν.

Στην κρίσιμη στιγμή όπου η διαδικασία τέθηκε υπό την απειλή της κατάρρευσης, λόγω αδιεξόδου, καθώς η Τουρκία δεν έδειχνε καμιά πρόθεση υποχώρησης σε πρώτο στάδιο, η δική του συνεισφορά ήταν αυτή που διέσωσε τη διαδικασία, παρέχοντας μια εναλλακτική οδό συνέχισης των συνομιλιών μεταξύ των εμπλεκομένων και ενδιαφερομένων μερών.

Ο ίδιος, με ξεκάθαρη τοποθέτησή του, τόνισε ότι "Εμείς θέσαμε την ατζέντα για το Κυπριακό και όσα συζητούμε αυτή τη στιγμή στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης", σε μια σαφή προσπάθεια να σηκώσει στους δικούς του ώμους το βάρος των εξελίξεων στη Γενεύη.

Άλλωστε, το ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί και δεν θα καταρρεύσει, ακόμα και αν δεν υπάρξει τελική κατάληξη στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου, ακούστηκε σε δηλώσεις, ενδεχομένως για πρώτη φορά, μετά από συνάντηση Κοτζιά-Έιντε στην Αθήνα στις 3 Ιανουαρίου.

Ο Νίκος Κοτζιάς, ως ένας άνθρωπος με ακαδημαϊκή γνώση και κατάρτιση, έχει δώσει μια διαφορετική πνοή και ώθηση στη διαπραγματευτική τακτική και εμπλοκή που εφαρμόζει η ελληνική διπλωματία. Μια εμπλοκή βαθιά ριζωμένη στην επιστημονική τεκμηρίωση των θέσεων και των επιδιώξεων.

Την ίδια στιγμή, η προσέγγιση Κοτζιά υιοθετεί στοιχεία όπως η επιμονή, η μεθοδική προώθηση θέσεων και τακτικών κινήσεων. Παράλληλα, παραμένει βαθιά διεκδικητική και άμεση τόσο στον τρόπο όσο και στο περιεχόμενό της.

Τοποθετήσεις όπως "εμείς θέσαμε την ατζέντα", "Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν (Τουρκία). Εμείς είμαστε ακόμα εδώ", "εμείς ζητούμε κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων και πολύ καλά κάνουμε", είναι τοποθετήσεις που καταδεικνύουν με τον πιο έντονο τρόπο τη διεκδικητική στάση που έχει υιοθετήσει ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Στο συγκεκριμένο στάδιο, είναι πασιφανές ότι πλέον το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης μετατίθεται από τα χέρια των δυο πλευρών και αναβαθμίζεται σε μια διαδικασία η οποία ενσωματώνει ένα ευρύτερο πεδίο εμπλεκομένων. Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία αλλά και ΕΕ προστίθενται στην εξίσωση με τον πιο άμεσο δυνατό τρόπο και αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη η Ελλάδα να αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί, καθορίζοντας τις εξελίξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα