Ο δρόμος μέχρι την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο

Άμεσα συνδεδεμένη με την αποπληρωμή μέρους ληξιπρόθεσμου χρέους ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ τον προσεχή Νοέμβριο, είναι η 7η αξιολόγηση της εφαρμογής του μνημονίου από τα κλιμάκια της τρόικας.

Η επιτυχής αξιολόγηση, θα επιτρέψει την αποδέσμευση μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, προς διευθέτηση του πενταετούς ευρωπαϊκού ομολόγου το οποίο είχε εκδοθεί το 2010.

Πηγή του Υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε ότι είναι η τελευταία σημαντική υποχρέωση πιστωτικού χαρακτήρα αφού όπως μας ειπώθηκε χαρακτηριστικά, έχουμε

φροντίσει οι πράξεις δανεισμού το 2016 και 2017 να είναι διαχειρίσιμες. Για το ληξιπρόθεσμο χρέος του Νοεμβρίου ωστόσο επιβάλλεται να ενισχυθεί σημαντικά η ρευστότητά και προς αυτή την κατεύθυνση μας ευνοεί το γεγονός ότι για τη συγκεκριμένη δανειακή υποχρέωση προβλέπεται αναχρηματοδότηση από τον ΕSM.

Tην προσεχή βδομάδα η διαπραγμάτευση

Η ουσιαστική διαπραγμάτευση με την Τρόικα αρχίζει την προσεχή εβδομάδα, με την κάθοδο στην Κύπρο των επικεφαλής της Τρόικας και το διάλογο που θα γίνει σε ανώτατο πλέον επίπεδο. Στις εννέα το πρωί την Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών και η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας θα καθίσουν μαζί με τον Μαρκ Λιούις του ΔΝΤ, Γιάκομπ Φρίιζ της Κομισιόν και Φραντσέσκο Ντούτι της ΕΚΤ.

Ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός

Με την αναχώρηση της Τρόικας στις 24 Ιουλίου κορυφώνονται οι διεργασίες κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2016 που θα είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός. Στο μεγαλύτερο μέρος του θα εκτελεσθεί εκτός μνημονιακής περιόδου αφού τον Μάρτιο του 2016 η Κύπρος εξέρχεται του μνημονίου. Γενικότερα στα δημοσιονομικά δεν αναμένονται οποιαδήποτε προβλήματα με την Τρόικα.

Εκκρεμεί το νομοσχέδιο για πώληση δανείων

Στο δεύτερο πυλώνα που αφορά τα χρηματοπιστωτικά βρίσκεται ενώπιον της Βουλής το νομοσχέδιο για τους τίτλους ιδιοκτησίας και τους εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες. Εκκρεμεί ωστόσο το νομοσχέδιο για την πώληση δανείων που θα έπρεπε να είχε εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο από το τέλος Ιουνίου. Το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη νομική υπηρεσία.

Τρεις σημαντικές εκκρεμότητες στις διαρθρωτικές αλλαγές

Ο τρίτος πυλώνας αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές και απομένουν τρεις σημαντικές εκκρεμότητες.

Η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη ρύθμιση του τρόπου απόδοσης αυξήσεων.

Οι αποκρατικοποιήσεις με τη διαβεβαίωση από την πηγή του υπουργείου Οικονομικών ότι είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων. Δύο είναι οι σημαντικές αποκρατικοποιήσεις. Η πρώτη αφορά τα λιμάνια και η δεύτερη τη CYTA. Όσον αφορά το λιμάνι Λεμεσού με την υπερψήφιση της σχετικής νομοθεσίας προχωρούν οι διαδικασίες αναζήτησης επενδυτικού ενδιαφέροντος. Όσον αφορά το λιμάνι Λάρνακος, μετά την αποτυχία της Κοινοπραξίας Ζήνων θα γίνει νέος σχεδιασμός όπως μας ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Για τη CYTA, το επόμενο σημαντικό βήμα είναι η προώθηση Νομοθεσίας για τη σύσταση εταιρείας περιορισμένης ευθύνης. Είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί μεταξύ των επικεφαλής της Τρόικας και του υπουργού Οικονομικών.

Όσον αφορά την αυτονόμηση των Νοσοκομείων, το Φθινόπωρο αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο η σχετική νομοθεσία και πριν το τέλος του έτους να κατατεθεί στη Βουλή.

Η παρουσία των τεχνοκρατών της Τρόικας από χθες, Τρίτη σηματοδοτεί την έναρξη της 7ης αξιολόγησης ενώ απομένουν ακόμη δύο, μέχρι την ολοκλήρωση του μνημονίου, τον Μάρτιο του 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα