Ο δωδεκάλογος Συλλούρη για τη λειτουργία της Βουλής

Καινοτομίες και αυστηρή εφαρμογή των κανονισμών της Βουλής, είναι το μήνυμα που εκπέμπει, μετά την πρώτη του δημοσιογραφική διάσκεψη, ο νέος πρόεδρος του Νομοθετικού Σώματος, Δημήτρης Συλλούρης.

Σειρά εξαγγελιών ενόψει της λειτουργίας της νέα Βουλής, έκανε σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο πρόεδρος της Βουλης,

κ. Δημήτρης Συλλούρης.

Αναλυτικά οι εξαγγελίες είναι:

1. Κατάργηση υπηρεσίας ειδικών συνεργατών του προέδρου της Βουλής για την οποία υπήρχε προϋπολογισμός γύρω στις 250,000 ετησίως για 3-4 άτομα. Αντ’ αυτού θα εργοδοτηθούν 9-10 νέοι επιστήμονες, άνεργοι, ή υποαπασχολούμενοι προς ενίσχυση των εργασιών της Βουλής. Μέρος του ποσού θα μπορεί να διατεθεί για αγορά υπηρεσιών.

2. Θα γίνεται αυστηρός έλεγχος για τις απουσίες βουλευτών, από τις Επιτροπές και θα εφαρμοστεί πλήρως ο κανονισμός της Βουλής για θέματα απουσίας βουλευτών. Θα δημιουργηθεί ειδικό ταμείο στο οποίο θα καταχωρούνται τα έσοδα από τις περικοπές από το μισθό των βουλευτών, όπως προνοεί ο σχετικός κανονισμός λειτουργίας.

3. Αξιοποίηση πρώην βουλευτών και πρώην ευροβουλευτών από τη Βουλή. Οι γνώσεις και οι εμπειρίες όσων ενδιαφερθούν να συνεργαστούν με τη Βουλή θα είναι πολύτιμες για τον τόπο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής. Τα άτομα αυτά θα προκύψουν μετά από ανοικτή προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

4. Συνεργασία με τους θεσμούς και την κοινωνία των πολιτών, μεταξύ αυτών και την Εκκλησία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον Εθελοντισμό, την Πανεπιστημιακή Κοινότητα.

5. Θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια στη σχέση με τα ΜΜΕ. Θα θεσπιστεί μια ουσιαστική και τακτική σχέση με τα ΜΜΕ. Θα ξεκινήσει ένας ειλικρινής διάλογος με εκπροσώπους των ΜΜΕ για να καθοριστεί ένα ορθό τρόπο συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό θα διοριστεί Εκπρόσωπος τύπου για τον οποίο υπάρχει ήδη εγκριμένο κονδύλι στον προϋπολογισμό.

6. Ο πρόεδρος της Βουλής θα ελαχιστοποιήσει το χρόνο τον οποίο αναλώνει σε πανηγυρικές εκδηλώσεις και θα αυξήσει το χρόνο για ουσιαστικό διάλογο, σε θέματα που αφορούν την κοινωνία και τους πολίτες, σε σχέση με το έργο της Βουλής.

7. Θα συζητηθεί η θέσπιση ενδυματολογικού κώδικα στη Βουλή, σε πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κοινοβουλίων.

8. Συζήτηση με Υπουργό Δικαιοσύνης, για ενδυνάμωση και αναβάθμιση των συστημάτων ασφάλειας της Βουλής, παρόμοια με Κοινοβούλια του εξωτερικού. Πάταξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και ουσιαστικής ενημέρωση και ασφάλεια του πολίτη.

9. Θα γίνει μελέτη για εξοικονομήσεις και στον τομέα της ενέργειας και στον τομέα των εισιτηρίων για ταξίδια στο εξωτερικό σε συνεργασία με τον Γενικό Ελεγκτή και τη Γενική Λογίστρια.

10. Θα αναζητηθούν τρόποι βελτίωσης της συγγραφής της νομοθεσίας, έτσι ώστε να γίνει πιο εύκολα κατανοητή στους πολίτες και να μην ευνοεί την πολυνομία και κακονομία. Θα εκδίδονται απλές και κατανοητές εγκύκλιοι για περισσότερη και πιο ουσιαστική ενημέρωση

11. Δημιουργία Νομικής Υπηρεσίας Βουλής για ορθή σύνταξη σχεδίων νόμου στη Βουλή.

12. Ορθή αξιοποίηση του προσωπικού της Βουλής, η οποία εργοδοτεί πολλά αξιόλογα άτομα μέσω επιμόρφωσης τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα