Ποιός είναι ο Χιου Ντάλας

Ο Χιου Ντάλας αναλαμβάνει Υπεύθυνος της διαιτησίας στην ΚΟΠ, όπως ανακοινώθηκε σήμερα και επίσημα.

Η συμφωνία με τον κύριο Ντάλας είναι τριετούς διάρκειας και αντικαθιστά τον Ολλανδό Jaap Uilenberg του οποίου η συνεργασία με την ΚΟΠ, μετά από τέσσερα χρόνια, ολοκληρώθηκε. Θα είναι Υπεύθυνος της Διαιτησίας στην ΚΟΠ για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση των διαιτητών, θα είναι ο σύμβουλος του Προέδρου

της Επιτροπής Διαιτησίας καθώς και σύμβουλος του Προέδρου της ΚΟΠ και της Εκτελεστικής Επιτροπής για θέματα διαιτησίας. Γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1957 στο Άλαντον της Σκωτίας. Σαν διαιτητής διαθέτει πλούσιο βιογραφικό, καθώς για 15 χρόνια (1990-2005) ήταν από τους κορυφαίους διαιτητές στη χώρα του, ενώ για μία δεκαετία (1992-2002) υπήρξε και πιστοποιημένος διαιτητής της FIFA.

Η διεθνής του πορεία είναι ιδιαίτερα γεμάτη, με συμμετοχή στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1998 και 2002 (στο δεύτερο ήταν τέταρτος διαιτητής στον τελικό Βραζιλία-Γερμανία), στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1996, με αρκετά ματς στο Champions League, ενώ ήταν πρώτος διαιτητής στον τελικό του Κυπέλλου UEFA το 1999.

Όταν αποσύρθηκε ως διαιτητής το 2005 έγινε παρατηρητής Διαιτησίας στο πρωτάθλημα της Σκωτίας. Στη συνέχεια έγινε διεθνής παρατηρητής και μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας της UEFA, ενώ αργότερα τοποθετήθηκε στο τμήμα Πιστοποίησης Διαιτητών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Τον Ιούνιο του 2009, διορίστηκε ως επικεφαλής στην Επιτροπή Διαιτησίας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Σκωτίας, μέχρι και τον Νοέμβριο του 2010, ενώ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Επιτροπή Διαιτησίας της UEFA έχοντας τον τίτλο του Refereeing Officer μαζί με τους Περλουίτζι Κολίνα και Μαρκ Μπάτα.

Το συμβόλαιο και των τριών έχει ανανεωθεί πρόσφατα από την UEFA μέχρι το 2020 και μεταξύ των καθηκόντων τους, είναι η αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση των διεθνών διαιτητών της UEFA καθώς και ο ορισμός των διαιτητών στις διοργανώσεις της UEFA.

Στις 31 Ιουλίου το 2014 προσλαμβάνεται από την ΕΠΟ για τη θέση του αρχιδιαιτητή. Η επιλογή του είχε προαποφασιστεί, είχε κρατηθεί μυστική και ανακοινώθηκε στα μέλη του Δ.Σ. κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του. Έγινε δεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία με κάποιες χλιαρές αντιδράσεις που δεν είχαν να κάνουν με το πρόσωπο αλλά με τη διαδικασία επιλογής. Ήταν όταν η Super League έψαχνε για αρχιδιαιτητή και ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής στον απόηχο της δημοσιοποίησης του πορίσματος Κορρέα για την «εγκληματική οργάνωση» έφερε και επέβαλε τον Χιου Ντάλας για να αναλάβει την ελληνική διαιτησία με μισθό περίπου 150.000 ευρώ τον χρόνο ευελπιστώντας να σταματήσει η καχυποψία για τους ορισμούς και στην διαιτησία γενικότερα.

Στις 18 Νοέμβρη η ΕΠΟ ανακοινώνει την παραίτηση του Ντάλας από το συγκεκριμένο πόστο, λίγες ημέρες μετά την δολοφονική επίθεση στον Χριστόφορο Ζωγράφο. Η διαιτησία στο πρώτο μισό της συγκεκριμένης περιόδου δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή ενώ και ο ίδιος ο Σκωτσέζος είχε παραδεχθεί ότι είχε κάνει λάθη στους ορισμούς τους οποίους σημειωτέον έκανε από την πατρίδα του! Οι κακές γλώσσες πάντως, έλεγαν ότι τους ορισμούς δεν έκανε ο ίδιος ο Ντάλας, αλλά ο. Ντάλας της Ηπείρου, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας Θανάσης Μπριάκος, δηλαδή.

Ο Γιώργος Σαρρής, στις 14/11 το 2014, την αποφράδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο βραδιά της εντός έδρας ήττας της εθνικής ομάδας από τα Νησιά Φερόε, αποκαλύπτει ότι ο Χιου Ντάλας έχει δεχθεί απειλές και σκέφτεται να παραιτηθεί. Ο Σκωτσέζος πάντως, τον διέψευσε ενώ τον περασμένο Μάϊο όταν κατέθεσε στον ανακριτή Γιώργο Ανδρεάδη που χειρίστηκε την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» υποστήριξε ότι η απόφαση του επηρεάστηκε από την επίθεση στο Χριστόφορο Ζωγράφο που ήταν το δεξί του χέρι στην ΚΕΔ. Ο Χιου Ντάλας έκτοτε είχευπό την ευθύνη του την επιμόρφωση των διαιτητών ενώ από το προηγούμενο καλοκαίρι η ΕΠΟ μείωσε σχεδόν στο ήμισυ τον μισθό του.

Στις 31 Μαϊου 2016 το συμβόλαιο του με την ΕΠΟ ολοκληρώθηκε και δεν ανανεώθηκε για οικονομικούς λόγους, αλλά και επειδή δεν ασκούσε «ζεστά» τα καθήκοντα του αραιώνοντας και τα ταξίδια του στην Ελλάδα.

Δεν θέλει να θυμάται

- Στα προκριματικά του Μουντιάλ 1998, σε αγώνα ανάμεσα στην Ισπανία και την Τσεχία έδωσε ανύπαρκτο πέναλτι στους Ισπανούς σε βουτιά του Αλφόνσο Πέρεζ.

Το 2003 το χαρακτήρισε το χειρότερο λάθος της καριέρας του.

- Δύο χρόνια αργότερα, στον «Οld Firm» Σέλτικ - Ρέιτζερς, οπαδός των γηπεδούχων του πέταξε ένα κέρμα στο κεφάλι με συνέπεια να διακοπεί προσωρινά το παιχνίδι.

Οι Ρέιτζερς νίκησαν με 3-0 και πήραν το πρωτάθλημα. Ο Ντάλας απέβαλε τρεις παίκτες, δύο από τη Σέλτικ, έναν από τους Ρέιτζερς και καταλόγισε αμφισβητούμενο πέναλτι υπέρ των φιλοξενούμενων. Τέσσερις οπαδοί των γηπεδούχων εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του. Αργότερα, άγνωστοι πέταξαν ένα τούβλο και έσπασαν ένα τζάμι του σπιτιού του.

- Στο Euro του 2000, στο παιχνίδι Ιταλία - Τουρκία έδωσε αμφισβητούμενο πέναλτι υπέρ των Ιταλών με το οποίο η «Σκουάντρα Ατζούρα» νίκησε 2-1.

- Στο παιχνίδι της Μίλαν με την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια για το Champions League (περίοδος 2000-01, 1-1), καταλόγισε από ένα (αμφισβητούμενο) πέναλτι σε κάθε ομάδα. Οι αποφάσεις του εξόργισαν τους Ιταλούς (η Μίλαν αποκλείστηκε από τη συνέχεια) και του πετούσαν νομίσματα, φρούτα, μπουκάλια και αναπτήρες κατά την έξοδό του από τον αγωνιστικό χώρο.

- Στο Μουντιάλ του 2002, στον αγώνα της Γερμανίας με τις ΗΠΑ, ο Φρινγκς απομακρύνει την μπάλα πάνω στη γραμμή με το χέρι, αλλά ο Ντάλας δεν υποδεικνύει την παράβαση. Ο Σκωτσέζος δεν τιμωρείται και ορίστηκε μάλιστα 4ος στον τελικό Βραζιλία - Γερμανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα