Ο Δήμαρχος του Λονδίνου κατά παράνομου εμπορίου έργων τέχνης

Νέες στρατηγικές στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου έργων τέχνης συζητήθηκαν στο Λονδίνο με πρωτοβουλία του Δημάρχου της πόλης Μπόρις Τζόνσον, την ενεργό εμπλοκή του Walk of Truth και της νέας πλατφόρμας που έχει εγκαινιάσει με την ονομασία Cultural Crime Watchers Worldwide (CCWW).

Σε ομιλία του ο βουλευτής Ντέιβιντ Μπάρροους, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας All Party Parliamentary Group (APPG) η οποία συμμετέχει επίσης στην πρωτοβουλία, χαρακτήρισε την πρόεδρο

τους Walk of Truth Τασούλα Χατζητοφή, ως την «κινητήριο δύναμη» και την «Monuments Lady» η οποία έχει θέσει σκοπό της ζωής της την ανεύρεση κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών, όχι μόνο από την αγαπημένη της Κύπρο αλλά και από όλο τον κόσμο.

Σε μια εποχή που ο πόλεμος στο ΙΡΑΚ και τη Συρία απειλούν την πολιτιστική κληρονομία των Λαών της Μέσης, με το λαθρεμπόριο έργων τέχνης να βρίσκεται σε άνθηση, ο Δήμαρχος του Λονδίνου Mπόρις Τζόνσον, δέχτηκε στις 30 Νοεμβρίου μέλη του Βρετανικού Κοινοβουλίου (Βουλή των Λόρδων και Βουλή των Κοινοτήτων).

Προσκεκλημένοι μεταξύ άλλων στη συνάντηση ήταν η ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Walk of Truth Τασούλα Χατζητοφή, η Ιρίνα Μπόκοβα, γενική διευθύντρια της UNESCO, ο γνωστός αρχαιολόγος Λόρδος Collin Renfrew, και η Claire Hutcheon, υπεύθυνη του Τμήματος Τέχνης και Αρχαιοτήτων της Scotland Yard.

Ο κ. Τζόνσον σε ομιλία του εξήγγειλε προσπάθειας καταπολέμησης του παράνομου εμπορίου τέχνης από τους τρομοκράτες, και δήλωσε την ετοιμότητα του Λονδίνου να μετατραπεί σε ασφαλές καταφύγιο για τα λεηλατημένα έργα τέχνης από εμπόλεμες ζώνες. Τα έργα αυτά όπως διευκρίνισε θα επιστραφούν με ασφάλεια στη χώρα προέλευσης τους με τη λήξη του πολέμου.

Η συνάντηση στο δημαρχείο του Λονδίνου έγινε με αφορμή τη σύσταση του σώματος αποτελούμενο από μέλη Όλων των Ομάδων του Βρετανικού Κοινοβουλίου για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (All Party Parliamentary Group for the Protection of Cultural Heritage) με επικεφαλής τον David Burrowes, (MP for Enfield Southgate) και το Λόρδο Renfrew του Kaimsthorn, διακεκριμένο αρχαιολόγο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτς.

H κοινοβουλευτική ομάδα APPG έχει θέσει ως στόχο την ενημέρωση του κοινού για το παράνομο εμπόριο έργων τέχνης το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ως ο βασικός πόρος χρηματοδότησης των τρομοκρατών. Παράλληλα η APPG συνεργάζεται με την αστυνομία και το τελωνείο για να δοθεί η αναγκαία στήριξη στην καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας έργων τέχνης και όπου χρειάζεται να γίνουν οι κατάλληλες αλλαγές στη νομοθεσία.

Η δημιουργία της ομάδας εδράζεται στην υπόσχεση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον να επικυρώσει τη Σύμβαση της Χάγης για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε περίοδο πολέμου.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει επίσης δεσμευθεί να εφαρμόσει την οδηγία της ΕΕ σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν παράνομα απομακρυνθεί από το έδαφος ενός κράτους μέλους. Αυτή η πρωτοβουλία ήταν αποτέλεσμα των παρουσιάσεων που έγιναν το Δεκέμβριο του 2014 στη Βουλή των Λόρδων και επεσήμαναν την μεγάλη ανάγκη για την επικύρωση της συμφωνίας αυτής.

Keywords
Τυχαία Θέματα