Ο Αντόνιο Ταγιάνι, νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο υποψήφιος του ΕΛΚ επικράτησε του Τζιάνι Πιτέλα στην τέταρτη ψηφοφορία
Για πρώτη φορά από το 1982 Πρόεδρος του ΕΚ εκλέγεται στην 4η ψηφοφορία, αφού κανένας από τους υποψηφίους δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στις τρεις πρώτες ψηφοφορίες

Ο Αντόνιο Ταγιάνι, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναδείχθηκε χθες βράδυ νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στον τέταρτο γύρο ψηφοφορίας.

Ο Ταγιάνι επικράτησε

με 351 ψήφους έναντι του Τζιάνι Πιτέλα, ο οποίος εξασφάλισε 282 ψήφους, από το σύνολο 633 έγκυρων ψήφων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά από το 1982 Πρόεδρος του ΕΚ εκλέγεται στην 4η ψηφοφορία, αφού κανένας από τους υποψηφίους δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στις τρεις πρώτες ψηφοφορίες.

Οι δύο Ιταλοί ευρωβουλευτές ήταν οι δύο υποψήφιοι που πέρασαν στον τέταρτο γύρο για την εκλογή του νέου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς ούτε στην τρίτη ψηφοφορία, κανείς από τους έξι υποψηφίους δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία. Έτσι, στην τέταρτη και τελευταία ψηφοφορία οδηγήθηκαν οι υποψήφιοι που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.

Αυτοί ήταν ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Αντόνιο Ταγιάνι με 291 ψήφους και ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα με 199 ψήφους, από τα 690 έγκυρα ψηφοδέλτια του τρίτου γύρου.

Ο Ταγιάνι υποστηρίχθηκε, επίσης, από την ομάδα των Φιλελεύθερων στη βάση μιας «φιλοευρωπαϊκής συμμαχίας» για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης, που συνήψαν χθες το πρωί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι, και στην οποία κάλεσαν και άλλες φιλοευρωπαϊκές ομάδες να συμμετάσχουν.

Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφσταντ δήλωσε ότι αυτός ο φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός είναι απολύτως απαραίτητος, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, με τον Τραμπ και με τον Πούτιν. Ο ηγέτης του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι επιθυμούν την από κοινού δράση που θα φέρει αποτελέσματα για τους Ευρωπαίους πολίτες και θα εγγυηθεί τη σταθερότητα της Ευρώπης.

Ο δεύτερος γύρος
Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου ήταν τα εξής:
Antonio Tajani (ΕΛΚ, Ιταλία) 287 (+13), Gianni Pittella (Σοσιαλιστές, Ιταλία) 200(+17), Helga Stevens (ΕΣΜ, Βέλγιο) 66 (-11), Jean Lambert (Πράσινοι, Ηνωμένο Βασίλειο) 511 (-5), Lauren?iu Rebega (Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, Ρουμανία) 45 (+2), Eleonora Forenza (Ευρ. Ενωτ. Αριστερά, Ιταλία) 42 (-8).
Σύνολο έγκυρων ψήφων: 691. Σύνολο ψήφων: 725.

Στον πρώτο γύρο, εξάλλου, καταγράφηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:
Antonio Tajani (ΕΛΚ, Ιταλία) 274, Gianni Pittella (Σοσιαλιστές, Ιταλία) 183, Helga Stevens (ΕΣΜ, Βέλγιο) 77, Jean Lambert (Πράσινοι, Ηνωμένο Βασίλειο) 56, Eleonora Forenza (Ευρ. Ενωτ. Αριστερά, Ιταλία) 50, Lauren?iu Rebega (Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, Ρουμανία) 43.
Σύνολο έγκυρων ψήφων: 683. Σύνολο ψήφων: 718.

Οι παρουσιάσεις των υποψηφίων
Η διαδικασία για την εκλογή του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκίνησε με τρίλεπτες τοποθετήσεις των έξι υποψηφίων, οι οποίοι παρουσίασαν τις ιδέες τους για το πώς θα ηγηθούν του Κοινοβουλίου κατά τα επόμενα δυόμισι χρόνια.

Ο Guy Verhofstadt απέσυρε την υποψηφιότητά του πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας. Στη συνέχεια οι ευρωβουλευτές προχώρησαν στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου.
Η εκλογή των Αντιπροέδρων και των Κοσμητόρων του ΕΚ θα γίνει σήμερα Τετάρτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα