Ο Άλβιν Μάρτιν έκανε χατ-τρικ κόντρα σε τρεις τερματοφύλακες στον ίδιο αγώνα!

Το να πετύχεις τρία γκολ σε έναν αγώνα, μόνο εύκολο δεν φαντάζει.

Παρ’ όλα αυτά, είτε παλαιότερα, είτε στη σύγχρονη εποχή οι ποδοσφαιρόφιλοι είχαν την ευλογία να θαυμάσουν στο χορτάρι σπουδαίους επιθετικούς, με «φονικό» ένστικτο, οι οποίοι φόρτωναν τα αντίπαλα δίχτυα.

Εξ ορισμού λοιπόν ένας αγώνας που λήγει με σκορ 8-1 δεν είναι κάτι συνηθισμένο.

Όταν όμως αυτά τα τρία γκολ προέρχονται από κεντρικό αμυντικό, τότε μετατρέπεται σε κάτι πραγματικά σπάνιο.

Και όταν το χατ-τρικ έχει σημειωθεί απέναντι σε τρεις(!) διαφορετικούς τερματοφύλακες, μοιάζει κάτι απίστευτο…

Το ημερολόγιο έδειχνε 21 Απριλίου 1986.

H Γουέστ Χαμ φιλοξενεί στο «Άπτον Παρκ» (το παλιό της σπίτι, καθώς σήμερα έχει μεταφερθεί στο υπερσύγχρονο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου) τη Νιουκάστλ και περισσότεροι από 23.000 άνθρωποι έχουν κατακλύσει τις κερκίδες. Πρόκειται για το τέταρτο συνεχόμενο παιχνίδι στην έδρα της σε διάστημα 13 ημερών.

Αν και οι φιλοξενούμενοι θεωρούνταν αουτσάιντερ, καθώς οι γηπεδούχοι βρίσκονταν σε εξαιρετική κατάσταση, δεν ήταν διατεθειμένοι να παραδώσουν αμαχητί τα όπλα. Τουλάχιστον στη θεωρία…

Στην πράξη, σκορπίστηκαν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και υποτάχθηκαν με σκορ 8-1.

Ο βασικός γκολκίπερ για τις «καρακάξες» όλη τη σεζόν, Μάρτιν Τόμας, υπό κανονικές συνθήκες θα υπερασπιζόταν για μια ακόμη φορά την εστία.

Δυστυχώς, ένας τραυματισμός που τον ταλαιπωρούσε από το Μάρτιο στον ώμο τον είχε αφήσει εκτός δράσης. Ενδεικτικό το γεγονός ότι δεν είχε αγωνιστεί στο προηγούμενο παιχνίδι, δηλαδή μια ισοπαλία απέναντι στην Τσέλσι στο «Στάμφορντ Μπριτζ», αφού δεν ήταν απόλυτα έτοιμος για την επάνοδό του.

Εντούτοις, ο Ντέιβιντ Μακ Κέλαρ, ο οποίος είχε αποκτηθεί από τη Χιμπέρνιαν με τη μορφή δανεισμού και λογιζόταν ως αναπληρωματικός βάσει της ιεραρχίας, είχε τραυματιστεί και αυτός απέναντι στους «μπλε». Συνεπώς, δεν ταξίδεψε με την υπόλοιπη αποστολή για την επόμενη αναμέτρηση.

Έτσι, ο Τόμας έπρεπε να υπερβάλλει εαυτόν παίρνοντας φανέλα βασικού. Ο κεντρικός οπισθοφύλακας των «σφυριών», Άλβιν Μάρτιν, βρήκε δίχτυα με κοντινή προβολή στο 4’.

Εφιάλτης δίχως τέλος

Και επειδή η καλή μέρα… φαίνεται από το πρωί, στο πρώτο μέρος ο Τόμας πρόλαβε να μαζέψει άλλες δύο φορές την μπάλα από τα δίχτυα του, δεχόμενος και ένα αυτογκόλ.

Το «κερασάκι στην τούρτα» αποτέλεσε μια εναέρια σύγκρουση που είχε, από την οποία κληρονόμησε ένα χτύπημα στο κεφάλι.

Η αποχώρησή του από τον αγωνιστικό χώρο, σήμανε συναγερμό, αναγκάζοντας τους ιθύνοντες της Νιουκάστλ να επιστρατεύσουν και την ύστατη ικμάδα εφευρετικότητας προκειμένου να βρεθεί λύση. Όπερ και εγένετο.

Ο «εκλεκτός» Βρετανός κεντρικός αμυντικός, Κρις Χέντγουορτ, κλήθηκε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου και να κάνει κάτι που μάλλον ούτε ο ίδιος δεν περίμενε: Να κάτσει κάτω από τα δοκάρια.

Άντεξε όμως σε αυτή τη θέση λιγότερο από 30 λεπτά… Έπειτα από καρφωτή κεφαλιά του Μάρτιν ο δείκτης του σκορ ανέβηκε στο 5-0 στο 64’.

Δευτερόλεπτα αργότερα ο Χέντγουορντ, ω του θαύματος, ένεκα μιας άτσαλης σύγκρουσης που είχε με τον Τόνι Κότι, η οποία προξένησε ζημιά στο λαιμό του, δεν κατορθώνει να συνεχίσει κάτω από τα γκολπόστ (εκείνη την εποχή ακόμα επιτρεπόταν μονάχα μια αλλαγή). Για αυτό το λόγο, θα επιστρέψει στον άξονα και στη φυσική του θέση.

Μολονότι πριν από την έναρξη του παιχνιδιού η πιθανότητα ο μεσοεπιθετικός της ομάδας, Πίτερ Μπίρντσλι να… αναβαπτιστεί σε τερματοφύλακα φάνταζε απίθανη, έγινε η προφανής επιλογή.

Πάντως, δεδομένης της απειρίας του δεν τα πήγε καθόλου άσχημα! Είδε τρεις φορές την μπάλα να καταλήγει στο βάθος της εστίας. Το τελευταίο εξ αυτών ήταν από την άσπρη βούλα.

Ο Μάρτιν, με ολύμπια ψυχραιμία, αναδείχθηκε νικητής στην άτυπη προσωπική μονομαχία, γράφοντας το τελικό 8-1 στο 84’. Ποτέ άλλοτε δεν χρίστηκε τρεις φορές σκόρερ σε μια αναμέτρηση.

«Μοναδικό επίτευγμα»

Ο σκόρερ, που πήρε μέρος και στο Μουντιάλ του 1986 στο Μεξικό, θυμάται αναφορικά με το τελευταίο γκολ του:

«Πρέπει να ομολογήσω ότι αντικρίζοντας τον Πίτερ δεν αισθάνθηκα φόβο. Κοίταξα την κάτω αριστερή γωνία και ύστερα από λίγο κοίταξα επίμονα ξανά εκεί. Νόμιζε ότι έκανα μπλόφα, αλλά τελικά σε αυτό το σημείο σημάδεψα. Αυτός επέλεξε τη λάθος πλευρά», σημείωσε σε μια συνέντευξη, την οποία παραχώρησε στη «Daily Mail» μεταγενέστερα ο 61χρονος σήμερα.

Σχετικά με την ασυνήθιστη επίδοσή του, υπογράμμισε: «Από τα 586 ματς που έχω παίξει με τη Γουέστ Χαμ, αυτό ανακαλούν οι φίλαθλοι στη μνήμη τους, εξηγώντας μου ότι ήταν παρόντες στη συγκεκριμένη αναμέτρηση».

Κατά την άποψη του «δεν επρόκειτο για ένα εξαιρετικό χατ-τρικ». Από την άλλη πλευρά, παραδέχεται πως «αποτελούσε κάτι μοναδικό».

Σημειωτέον ότι τη συγκεκριμένη χρονιά τα «σφυριά» τερμάτισαν στην τρίτη θέση της βαθμολογίας -την καλύτερη της ιστορίας τους- με συγκομιδή 84 βαθμών, μόλις τέσσερις βαθμούς λιγότερους από την πρωτοπόρο Λίβερπουλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα