Σύνολο 11,6 εκ. άτομα απασχολούνταν στον τομέα των μεταφορών στην ΕΕ το 2019

Το 2019, σύνολο 11,6 εκατομμύρια άτομα ηλικίας άνω των 15 ετών απασχολούνταν σε επαγγέλματα μεταφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αντιπροσωπεύοντας το 6% του συνόλου των εργαζομένων και το 3% του συνολικού πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εurostat. Στην Κύπρο το ποσοστό αυτό βρίσκεται ανάμεσα στο 5 και το 6%,

Σε αυτές τις μεταφορές περιλαμβάνονται οδηγοί βαρέων φορτηγών και λεωφορείων (35% των ατόμων που απασχολούνται σε επαγγέλματα μεταφορών), εργάτες μεταφορών και αποθήκευσης

(23%), οδηγοί αυτοκινήτων, φορτηγών και μοτοσικλετών (19%), αγγελιοφόροι, παραλήπτες πακέτων, αχθοφόροι και άλλοι εργαζόμενοι (12%), εργαζόμενοι σε απορρίμματα (5%), μηχανοδηγοί και συναφείς εργαζόμενοι (3%) και συνοδοί ταξιδιού κτλ (3%).

Η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στις μεταφορές ήταν άνδρες (84%). Πάνω από το ένα τρίτο των ατόμων που απασχολούνται σε επαγγέλματα μεταφορών στην ΕΕ ήταν ηλικίας 35-49 ετών (37%) ή ηλικίας 50 ετών και άνω (36%). Από την άλλη πλευρά, μόνο το ένα τέταρτο ήταν ηλικίας κάτω των 35 ετών (27%).

Στα δύο τρίτα (18 από τα 27) των κρατών μελών της ΕΕ, το μεγαλύτερο μερίδιο των εργαζομένων στις μεταφορές ήταν ηλικίας 35-49 ετών, με το υψηλότερο ποσοστό στην Ελλάδα (46%), ακολουθούμενο από τη Ρουμανία (45%), την Τσεχία (44%), Κροατία και Ισπανία (και τα δύο 43%).

Σε επτά Κ-Μ της ΕΕ, τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μερίδιο των εργαζομένων στις μεταφορές, με το υψηλότερο μερίδιο στην Εσθονία (56%), ακολουθούμενο από τη Λετονία (54%), τη Λιθουανία (48%) και τη Γερμανία (46 %). Μόνο σε δύο Κ-Μ της ΕΕ οι εργαζόμενοι στις μεταφορές ηλικίας 15-34 ετών αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο: στις Κάτω Χώρες (54%) και τη Φινλανδία (39%).

Μεταξύ των Κ-Μ της ΕΕ, η Βουλγαρία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων στις μεταφορές μεταξύ όλων των απασχολούμενων (10% των απασχολούμενων), ακολουθούμενη από τη Λιθουανία (9%), τη Ρουμανία και τη Λετονία (και οι δύο 8%). Αντιθέτως, τα χαμηλότερα μερίδια καταγράφηκαν στη Σουηδία, το Λουξεμβούργο και τη Σλοβενία, όπου οι εργαζόμενοι στις μεταφορές αντιπροσώπευαν το 4% των απασχολούμενων.

Σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού, η Βουλγαρία και η Λιθουανία κατέγραψαν τα υψηλότερα μερίδια (αμφότερες το 5% του συνολικού πληθυσμού), ακολουθούμενες από οκτώ Κ-Μ της ΕΕ με 4%: Ρουμανία, Λετονία, Εσθονία, Κάτω Χώρες, Ουγγαρία, Σλοβακία, Μάλτα και Δανία . Στο άλλο άκρο της κλίμακας, τα χαμηλότερα μερίδια καταγράφηκαν σε τρία Κ-Μ της ΕΕ: ​​Σλοβενία, Λουξεμβούργο και Σουηδία, όπου οι εργαζόμενοι στις μεταφορές αντιπροσώπευαν μόνο το 2% περίπου του συνολικού πληθυσμού.

Διαβάστε ακόμη: Υπ. Υγείας: Σ΄αυτές τις επιχειρήσεις και υποστατικά εντοπίστηκαν κρούσματα

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα