Ο Moody`s αναβάθμισε την αξιολόγηση της RCB Bank

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody`s προχώρησε σε αναβάθμιση της αξιολόγησης καταθέσεων της RCB Bank σε Β1 από Β3 και της βασικής πιστοληπτικής αξιολόγησης σε b2 από b3 (BCA).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Moody`s, η αξιολόγηση αντανακλά την ισχυρή φερεγγυότητα της RCB Bank και την προσδοκία ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να αναπτύσσει την αυτοτελή επιχειρηματική της δραστηριότητα και θα ενισχύσει το δίκτυό της. Επίσης ο οίκος αναμένει ότι η RCB θα διατηρήσεις τους ισχυρούς δεσμούς της

με την Τράπεζα VTB, έναν από τους κύριους μετόχους της, με ποσοστό 46,3% κάτι που οδήγησε στην αναβάθμιση της RCB κατά μια βαθμίδα, αφού θεωρεί ότι η τράπεζα θα στηριχθεί από την VTB σε περίπτωση ανάγκης.

Η προοπτική των μακροπρόθεσμων καταθέσεων άλλαξε σε σταθερή, αντανακλώντας την προσδοκία του Moody`s ότι τα οικονομικά μεγέθη της τράπεζας θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητα στους επόμενους 12-18 μήνες.

Όπως αναφέρεται, παρόλο που επί του παρόντος το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών της RCB Bank προέρχεται από τους δεσμούς της με την Τράπεζα VTB, η οποία εγγυάται περισσότερο από το 60% των δανείων της, η τράπεζα έχει ενισχύσεις το ανεξάρτητο δίκτυό της τα τελευταία χρόνια.

Η οίκος αναμένει από την τράπεζα να αναπτύξει σταδιακά τις αυτοτελείς της δραστηριότητες, τόσο με αλλοδαπούς πελάτες που εδρεύουν στην Κύπρο όσο και σε μικρότερο βαθμό με Κύπριους πελάτες.

Όπως αναφέρεται, η αξιολόγηση της RCB Bank θα μπορούσε να αναβαθμιστεί ύστερα από μια ουσιαστική ενίσχυση στο αυτοτελές δίκτυό της που θα οδηγήσει σε μειωμένη συγκέντρωση και χαμηλότερη εξάρτηση από τη χονδρική χρηματοδότηση, διατηρώντας παράλληλα τα σημερινά ισχυρά κεφαλαιακά αποθέματα και τα χαμηλά επίπεδα προβληματικών δανείων. Η βελτίωση του προφίλ πιστωτικού κινδύνου της VTB ή / και η αυξημένη πιθανότητα υποστήριξης, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε αναβάθμιση των αξιολογήσεων της RCB Bank.

Οι αξιολογήσεις της RCB Bank θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν μετά από μια απότομη άνοδο των προβληματικών δανείων, η οποία θα κατέστρεφε την κερδοφορία της και θα αποδυνάμωνε τα κεφαλαιακά της αποθέματα ή μια σημαντική πτώση κεφαλαίου λόγω της υψηλής ανάπτυξης. Η μειωμένη ικανότητα ή η απροθυμία της Τράπεζας VTB να στηρίξει την RCB Bank σε περίπτωση ανάγκης θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε υποβάθμιση

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της RVB, sχολιάζοντας την αξιολόγηση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της RCB Bank, Kirill Zimarin, δήλωσε ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της Moody`s επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στην Τράπεζα τόσο από τους πελάτες της Τράπεζας όσο και από τη διοίκηση.

«Με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και ρευστότητα, που επιβεβαιώνεται από αυτή την αναβαθμισμένη αξιολόγηση, η RCB θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη στρατηγική της που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη στις κυπριακές και άλλες ευρωπαϊκές αγορές», δήλωσε ο κ. Zimarin.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα