Ντοχερτί: Οι ΗΠΑ έτοιμες να στηρίξουν μια λύση στο Κυπριακό

Την ανάγκη κατάργησης των εγγυήσεων καθώς και άσκησης πίεσης στην Τουρκία, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής και Προεδρεύων της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου στην Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Kathleen Ann Doherty, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στη Βουλή. Η Αμερικανίδα

διπλωμάτης εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας της να στηρίξει την εφαρμογή της όποιας λύσης συμφωνήσουν οι δύο πλευρές.

Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, καλωσορίζοντας την κα Doherty, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και τις προσδοκίες που αναπτύσσονται συναφώς.

Πρόσθεσε ότι η όποια λύση θα πρέπει να είναι συμβατή με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου 1977 – 1979 και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πρέπει να γίνουν πλήρως σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη κατάργησης του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων, στη διατήρηση των οποίων, τόνισε, εμμένει η Τουρκία. Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την ανάγκη άσκησης επιρροής προς την Τουρκία, ώστε να συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

Η κα Doherty τόνισε ότι η χώρα της είναι έτοιμη να στηρίξει την εφαρμογή της λύσης, στην οποία θα καταλήξουν οι δύο πλευρές στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων.

Παρατηρώντας, εξάλλου, τα βήματα ανάκαμψης, που πραγματοποιεί η κυπριακή οικονομία, η κα Doherty ανέφερε ότι καταβάλλονται από την Πρεσβεία επισταμένες προσπάθειες ενημέρωσης του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ για τις πολλαπλές ευκαιρίες επενδύσεων στην Κύπρο, ένεκα και της στρατηγικής της θέσης.

Εκφράστηκε, τέλος, αμοιβαία η επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση των διακοινοβουλευτικών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα