Ντιμπέιτ στο Westminster για Προεδρικές και Κυπριακό

Διαλογική «αντιπαράθεση» (debate) με θέμα τις εκλογές στην Κύπρο και το μέλλον των διαπραγματεύσεων, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 16 Ιανουαρίου, στο Westminster (Βρετανική Βουλή) του Ηνωμένου Βασιλείου. Την εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Τουρκικών Σπουδών (Center for Turkey Studies - CEFTUS) φιλοξένησε

η βουλευτής του South Warrington των Εργατικών Faisal Rashid και προήδρευσε ο Ipek Ozerim, εκδότης του περιοδικού T-VINE.

Κύριοι ομιλητές ήταν ο Τ/κ Ilker Kilich, που έχει προεδρεύσει διαφόρων οργανισμών και ήταν ο πρόεδρος του CTP Ηνωμένου Βασιλείου από το 1994 έως το 2012, και ο Βρετανός καθηγητής Dr James Ker-Lindsay, ο οποίος έχει γράψει αρκετά βιβλία για το Κυπριακό και ήταν παρών στις διαπραγματεύσεις του Crans Montana. Έχει, επίσης, εργαστεί στο Royal United Services Institute (RUSI), το παλαιότερο ανεξάρτητο think tank για θέματα ασφάλειας και άμυνας στον κόσμο, και στο Γραφείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι προσπάθειες του ΟΗΕ

Ο καθηγητής Ker-Lindsay δήλωσε πως βρισκόταν στις διαπραγματεύσεις της Ελβετίας με τη βρετανική αποστολή, αλλά όσα θα πει δεν αντιπροσωπεύουν την επίσημη βρετανική Κυβέρνηση, αλλά προσωπικές του απόψεις.

«Οι προσδοκίες που άκουγα μετά την κατάρρευση των συνομιλιών ήταν ότι ο διάλογος θα επαναρχίσει πολύ πολύ σύντομα. Αυτό το θεωρούσα μη ρεαλιστικό. Δεν νομίζω ο κόσμος να καταλαβαίνει πόσο αποθαρρύνθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη που κατέβαλαν πολλές προσπάθειες για εξεύρεση μιας λύσης».

Ο Γ.Γ. του οργανισμού, όπως είπε, που έχει τόσα άλλα θέματα, αφιέρωσε χρόνο στο Κυπριακό και θα υπάρξει πολλή προσοχή από την πλευρά τους για τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θεωρήθηκε ανούσιο να υπάρξει μια νέα προσπάθεια πριν από τη διενέργεια προεδρικών εκλογών στην ε/κ πλευρά. «Για να είμαστε ειλικρινείς, μέχρι τον Οκτώβριο, ο Νίκος Αναστασιάδης που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, δεν είχε κανείς αμφιβολία ότι αυτό ήλπιζε. Υπήρχε το ερώτημα αν το ζήτημα αυτό τον απασχολούσε στο πίσω μέρος του μυαλού του κατά τη μετάβασή του στο Crans Montana και πιστεύω πως κάθε πολιτικός, σε αυτή την κατάσταση, θα το σκεφτόταν», είπε.

Τα σενάρια των εκλογών

Πάντως, συνέχισε, βάσει των δημοσκοπήσεων φαίνεται πως ο Νίκος Αναστασιάδης θα κερδίσει τον πρώτο γύρο των εκλογών. Οι άλλοι υποψήφιοι είναι ο Σταύρος Μαλάς, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, και ο Νικόλας Παπαδόπουλος του ΔΗΚΟ είναι πολύ κοντά. «Όποιος παρακολουθεί το Κυπριακό, θα θυμηθεί τις εκλογές του 1993, όταν ο Βασιλείου ήταν εναντίον του Γλαύκου Κληρίδη. Όλοι περίμεναν τον Βασιλείου να κερδίσει, αλλά έχασε από τον Κληρίδη με μερικές εκατοντάδες ψήφους», σημείωσε.

«Παραδοσιακά το ΑΚΕΛ και το ΔΗΣΥ, τα δυο μεγαλύτερα κόμματα, είναι υπέρ της λύσης. Εντούτοις, μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, μόνο αυτά τα δυο κόμματα από τα οκτώ είναι υπέρ της λύσης. Όλα τα υπόλοιπα είναι σκεπτικιστικά, μέχρι και σκληρά απορριπτικά. Επομένως, έχουμε μια Βουλή όπου θα έπρεπε τα δυο μεγάλα κόμματα που είναι υπέρ της λύσης να συνεργάζονται, αλλά ασφαλώς δεν θα γίνει. Ειδικά από την πλευρά του ΑΚΕΛ δεν θα συνεργαστούν με το ΔΗΣΥ. Αυτό σημαίνει πως αν ο Μαλάς πάει δεύτερο γύρο, δεν θα συνεργαστεί με τον Αναστασιάδη και, επομένως, θα ζητήσει την ψήφο του ΔΗΚΟ. Αν περάσει τώρα ο Νικόλας Παπαδόπουλος, σημαίνει ότι θα στραφεί προς το ΑΚΕΛ». Σε κάθε περίπτωση, το ΔΗΚΟ είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, κομβικό κόμμα.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Ker-Lindsay σχολιάζει και το περιεχόμενο της Νέας Στρατηγικής του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Τούρκικα σενάρια

Από την πλευρά του ο κ. Kilich, δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις στο Crans Montana ήταν το σημείο όπου η διαδικασία κατέρρευσε και οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν. Από εκείνο το σημείο και μετά, οι δυνάμεις και στις δυο πλευρές που ήθελαν λύση, έχασαν τις ελπίδες τους. Αντιθέτως, αυτοί που ήταν ενάντια στην επανένωση, ενθαρρύνθηκαν και άρχισα να υψώνουν τη φωνή τους, ζητώντας από τον Ακιντζί να παραιτηθεί, προωθώντας την απαίτηση για (διεθνή) αναγνώριση της ΤΔΒΚ ή ανακήρυξή του βόρειο μέρους της Κύπρου ως επαρχίας της Τουρκίας. Πρόσφατα υπήρξαν και δηλώσεις από πολιτικούς στην Τουρκία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για προσάρτηση του βόρειο μέρους στην Τουρκία.

Ο μόνος τρόπος για να ανατραπεί αυτή η ‘‘ατμόσφαιρα’’ (είπε στα ελληνικά), είναι να βρεθούν τα εργαλεία για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό. «Τώρα, όλοι οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές στον «Νότο», έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους για εξεύρεση μηχανισμών για συνέχιση των συνομιλιών», σημείωσε.

Το «λάθος» των Ε/κ

«Η προσέγγιση που γίνεται στις προεδρικές εκλογές στον Νότο και από τον Τύπο δεν είναι σωστή κατά την άποψή μου, αφού υπογραμμίζουν ότι οι εκλογές (στα κατεχόμενα), κατέδειξαν νικητές τη δεξιά που δεν θέλει λύση στο Κυπριακό. Αυτό δεν είναι αλήθεια, αφού όποιος βουλευτής εκλέγεται στον Βορρά δεν εξελέγη για το Κυπριακό. Είναι επίσης λανθασμένο να θεωρούν ότι όσοι είναι δεξιοί είναι ενάντια στη λύση και όσοι είναι αριστεροί είναι υπέρ. Δεν δουλεύει με αυτό τον τρόπο», σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα