Ντελίριο Ερντογανισμού

Πάνω από τρία εκατομμύρια Τούρκοι μαζεύτηκαν στην Πόλη για καταδίκη του πραξικοπήματος
Έτοιμος να εγκρίνει τη θανατική ποινή δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, αν ψηφιστεί από τη Βουλή. Για τακτικές Ναζί κατηγόρησε τον Ερντογάν ο αρχηγός του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση στα χρονικά της Τουρκίας πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Γενικαπί της Κωνσταντινούπολης, το οποίο θεωρείται προπύργιο του Ερντογάν. Αντικείμενο της πομπώδους αυτής εκδήλωσης, όπου έδωσαν μαζικά το «παρών» τους

χιλιάδες οπαδοί του Τούρκου Προέδρου, ήταν η καταδίκη του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Στο πλευρό του Ταγίπ Ερντογάν ήταν εκτός από τον ηγέτη του ΑΚΡ και Πρωθυπουργό της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καθώς και ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Απών ήταν ο ηγέτης του φιλοκουρδικού HDP, Ντεμιρτάς, ο οποίος αν και καταδίκασε την απόπειρα του πραξικοπήματος, αποκλείσθηκε από τον Ερντογάν λόγω των σχέσεων που διατηρεί, σύμφωνα με τον ίδιο, με το PKK.

Στην Κωνσταντινούπολη μετέβη για να εκπροσωπήσει το κατοχικό καθεστώς και ο «πρωθυπουργός» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Οζγκιουργκιούν μετέβη μετά από πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και επρόκειτο να απευθύνει ομιλία.

Ζωντανά μέχρι την Πενσιλβάνια
Το Γενικαπί κατακλύστηκε από εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκους, που ανέμιζαν τις τεράστιες κόκκινες σημαίες με την ημισέληνο. Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων) ότι αναμενόταν η προσέλευση περίπου 3 εκατομμυρίων διαδηλωτών. Ο Ερντογάν προσήλθε στην εκδήλωση υπό τους ήχους του τουρκικού εθνικού ύμνου και στίχων του Κορανίου, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Εμινέ.

Η «συγκέντρωση για τη δημοκρατία και τους μάρτυρες» είναι «υπεράνω κομμάτων», ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Στην εκδήλωση απαγορεύονταν οι κομματικές σημαίες και τα κομματικά συνθήματα, ενώ εμφανή ήταν τα μεγάλα πορτρέτα του Ερντογάν, γεγονός που παραπέμπει ουσιαστικά σε καταστάσεις προσωπολατρίας που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Η συγκέντρωση μεταδόθηκε ζωντανά σε γιγαντοοθόνες σε ολόκληρη την Τουρκία, ενώ μια τέτοια οθόνη στήθηκε και στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, όπου ζει ο Φετουλάχ Γκιουλέν.

Υπέρ της θανατικής ποινής
Ο Ερντογάν, που έγινε δεκτός μέσα σε ντελίριο παράκρουσης και ενθουσιασμού από τους οπαδούς του, δήλωσε πως η ιστορία θα γράψει με χρυσά γράμματα τα ονόματα των μαρτύρων από το βράδυ του αποτυχημένου πραξικοπήματος. «Η παρουσία σας σήμερα αναστατώνει τους εχθρούς μας, όπως ακριβώς έκανε και το πρωί της 16ης Ιουλίου», είπε, προσθέτοντας πως ο ίδιος θα αποδεχτεί τη θανατική ποινή εάν αυτή εγκριθεί από την τουρκική Βουλή.

Μεταξύ άλλων ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πως πίσω από το πραξικόπημα βρισκόταν μια τρομοκρατική οργάνωση, ενώ κατηγόρησε τις γερμανικές Αρχές, οι οποίες δεν του επέτρεψαν τη ζωντανή σύνδεση με τους υποστηρικτές του στην Κολωνία την περασμένη εβδομάδα.

Παρούσα η αντιπολίτευση
Ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων δήλωσε πως βλέπει την άνοδο μιας νέας Τουρκίας, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτζιάρογλου, επεσήμανε πως πλέον βλέπει μια νέα πόρτα συμβιβασμού. Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ τόνισε πως ο Γκιουλέν πρέπει να έρθει στην Τουρκία για να δικαστεί από τον λαό, ενώ χαρακτήρισε τη 15η Ιουλίου ως δεύτερη μέρα ανεξαρτησίας της χώρας.

Εντύπωση προκάλεσε ο Αρχηγός του Τούρκικου Στρατού, ο οποίος αν και δεν ήταν προγραμματισμένο για να μιλήσει, εντούτοις ανέβηκε στο βήμα και δήλωσε πως «με αυτήν την προδοτική απόπειρα, οι πραξικοπηματίες βρέθηκαν απέναντι στον λαό».

Διώξεις και φόβοι
Εν τω μεταξύ, προεδρικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΚΥΠΕ, δήλωσαν πως από την εφαρμογή By Lock, όπου συζητούσαν τα μέλη του κινήματος Γκιουλέν πριν το πραξικόπημα, έχουν εντοπιστεί 150 χιλιάδες άτομα. Από αρχές Ιουλίου μεταφέρθηκαν οι συζητήσεις τους στην εφαρμογή Eagle και εκεί εξακολουθούν να γίνονται συζητήσεις. Ακόμη δεν έχουν αποκρυπτογραφηθεί όλα τα μηνύματα, όπως μας είπαν οι ίδιες πηγές. Την ίδια ώρα, οργιάζουν οι φήμες για νέο κύμα επιθέσεων εναντίον του Ερντογάν στις 14 Αυγούστου.

Συλλαλητήριο στα κατεχόμενα
Υπενθυμίζεται ότι, την Παρασκευή, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και στην κατεχόμενη Λευκωσία προκειμένου να καταδικάσουν το αποτυχημένο πραξικόπημα αλλά και να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς το πρόσωπο του Ερντογάν. Οι Τ/κ διαδηλωτές, ανάμεσά τους και έποικοι από την Τουρκία, φώναζαν ένθερμα συνθήματα υπέρ της«δημοκρατίας» και του Τούρκου Προέδρου. Ένα πανό οκτώ μέτρων απεικόνιζε τον γενοκτόνο Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ) και πλαισιωνόταν από τουρκικές και τ/κ σημαίες.

Κατά τη διάρκεια μάλιστα της εκδήλωσης, ακούστηκε και ένας παραδοσιακός ύμνος του 17ου αιώνα από μια οθωμανική μάχη. Πάντως η όλη εκδήλωση μπορεί να εκληφθεί και ως απάντηση σε προηγούμενη εκδήλωση των Τ/κ, οι οποίοι εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους για την προσπάθεια της Άγκυρας να ισλαμοποιήσει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα των κατεχομένων, μέσω της ίδρυσης ενός ειδικού «Γραφείου συντονισμού της νεολαίας».

Στ' αχνάρια των Ναζί
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά τους τριγμούς με την Αυστρία, ο Ερντογάν βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης κριτικής και από τον ηγέτη του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (FDP), ο οποίος παρομοίασε τους ελέγχους των κρατικών θεσμών από τον Πρόεδρο της Τουρκίας με τις δράσεις του ναζιστικού κόμματος τη δεκαετία του 1930. «Βιώνουμε ένα πραξικόπημα από πάνω, όπως το 1933, μετά την πυρκαγιά στο Reichstag.

Χτίζει (ο Ερντογάν) ένα αυταρχικό καθεστώς προσαρμοσμένο αποκλειστικά για τον εαυτό του», δήλωσε στην Bild am Sonnta ο Κρίστιαν Λίντνεν. Επιπλέον, σύμφωνα με χθεσινή έρευνα στη Γερμανία, τα δυο τρίτα των πολιτών της χώρας θεωρούν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει θέσει έναν χρονικό ορίζοντα στη συμφωνία για το μεταναστευτικό με την Τουρκία, και να τερματίσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα.

«Νέα σελίδα με Μόσχα»
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως οι συνομιλίες που θα έχει στη Ρωσία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν θα ανοίξουν μία "νέα σελίδα" στις διμερείς σχέσεις. «Θα είναι μία ιστορική επίσκεψη, μία νέα αρχή. Στις συνομιλίες με τον φίλο μου Βλαντιμίρ, πιστεύω, θα ανοίξει μία νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις. Οι χώρες μας έχουν πολλά να κάνουν μαζί», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Keywords
Τυχαία Θέματα