Γνώριζε η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ

Δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ για το δημοσίευμά μας για το κούρεμα καταθέσεων
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ αντεπιτέθηκε, λέγοντας ότι είναι η κυβέρνηση Αναστασιάδη που αποδέχθηκε το bail in και την πώληση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

Τις αντιδράσεις κομμάτων αλλά και ανταλλαγή πυρών μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ

προκάλεσε το χθεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας μας για το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο αποδεικνύει ότι η απόφαση για το κούρεμα των καταθέσεων τον Μάρτιο του 2013 ήταν προσχεδιασμένη από τον Ιούλιο του 2012 και ότι υπήρχε μάλιστα και οδικός χάρτης γι’ αυτήν.

Αβέρωφ: Ήξεραν αλλά δεν έκαναν τίποτε
Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου απαντώντας σε ερωτήσεις, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια όχι μόνο γνώριζε για το κούρεμα των καταθέσεων, αλλά το χειρότερο δεν έπραξε οτιδήποτε για να το αποτρέψει.

Υπενθύμισε ότι από το 2008 κάποιοι προειδοποιούσαν για την πορεία της οικονομίας και πού θα κατέληγε η Κύπρος.
Κάποιοι, συνέχισε, όχι μόνο δεν άκουαν αλλά διέπραξαν και ολέθρια πολιτικά λάθη χειρισμών.

Ο αναπνευστήρας της Λαϊκής
Σχολιάζοντας τη χθεσινή αποκάλυψη της εφημερίδας μας περί ύπαρξης οδικού χάρτη από το 2012 για τα μέτρα που επρόκειτο να ληφθούν, ανάμεσα στα οποία το κούρεμα καταθέσεων και η πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου παρέπεμψε στη αποκαλυπτική δήλωση του διορισθέντος από τον Δημήτρη Χριστόφια διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη, ότι κρατούσε στον αναπνευστήρα την Λαϊκή Τράπεζα μέχρι να αλλάξει η κυβέρνηση.
Η πορεία, κατέληξε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ήταν προδιαγεγραμμένη και απλώς περίμεναν να αλλάξει η κυβέρνηση.

ΑΚΕΛ: Απύθμενο θράσος
Στις δηλώσεις Νεοφύτου απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος έκαμε λόγο για «απύθμενο θράσος» του Προέδρου του ΔΗΣΥ. Είπε συγκεκριμένα:

«Είναι απύθμενο το θράσος του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου να προσπαθεί να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες που έχει η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού για το κούρεμα των καταθέσεων, χρησιμοποιώντας την προσφιλή μέθοδο να τα ρίχνει στους προηγούμενους.

Οι πολίτες όμως θυμούνται τις πάμπολλες ρητές και κατηγορηματικές δεσμεύσεις του Νίκου Αναστασιάδη ότι δεν επρόκειτο ποτέ να αποδεχτεί κούρεμα των καταθέσεων. Με τέτοιες δεσμεύσεις υφάρπαξε την ψήφο του λαού.

Οι πολίτες θυμούνται, επίσης, ότι είναι η κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού που πρότεινε το κούρεμα από το πρώτο ευρώ και ότι είναι ο Νίκος Αναστασιάδης που μέσα σε μία νύχτα ξεπούλησε της κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα, ακυρώνοντας το μοναδικό αποτελεσματικό όπλο που είχε Κύπρος στα χέρια της για να αντισταθεί στις προσπάθειες των Ευρωπαίων να επιβάλουν το κούρεμα των καταθέσεων. Το κούρεμα των καταθέσεων είναι παιδί της πολιτικής της κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού», κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

Ζητείται πλήρης διερεύνηση
Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών αλλά και η Συμμαχία Πολιτών με ανακοινώσεις τους αναφέρθηκαν επίσης χθες στο δημοσίευμά μας και ζήτησαν πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, τιμωρία των ενόχων για την οικονομική καταστροφή της Κύπρου, ενώ κάλεσαν τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια αλλά και τον νυν Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να απαντήσουν τι ήξεραν για το κούρεμα.

Ειδικότερα το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει στη χθεσινή ανακοίνωσή του:
«Για μία ακόμη φορά έρχονται στο φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι το "κούρεμα" των καταθέσεων τον Μάρτιο του 2013 ήταν σχεδιασμένο αρκετούς μήνες πριν. Το δημοσίευμα της εφημερίδας "Σημερινή" αναφέρει πως όλα είχαν μελετηθεί από το 2012 και ότι τα περί απειλής με το "πιστόλι στον κρόταφο", είναι μύθος για τον ευκολόπιστο λαό.

»Το σχέδιο αυτό οδήγησε στην οικονομική καταστροφή της Κύπρου και στο Μνημόνιο. Και ενώ όλα αυτά βλέπουν το φως της δημοσιότητας ακόμα περιμένουμε την τιμωρία των ενόχων, για την οικονομική καταστροφή της χώρας. Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών θα επιμείνουμε να ζητάμε την πλήρη διερεύνηση των ενόχων, όσο ψηλά κι αν είναι.

»Οι Πρόεδροι Αναστασιάδης και Χριστόφιας καλούνται να απαντήσουν τι ήξεραν για το κούρεμα πριν από τον Μάρτιο του 2013 και γιατί δεν έκαναν κάτι να αποφευχθεί».

Δεν απέτρεψαν την οδυνηρή εξέλιξη
Με τίτλο «Προσχεδιασμένο έγκλημα το κούρεμα και το μνημόνιο», η «Συμμαχία Πολιτών» αναφέρει τα εξής στην ανακοίνωσή της:

«Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Σημερινή", που φέρνει στο φως εμπιστευτικό σημείωμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του Ιανουαρίου του 2013, το διπλό έγκλημα του κουρέματος των καταθέσεων και της "πώλησης" των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα είχε προμελετηθεί και προαποφασισθεί μήνες πριν.

»Στο δημοσίευμα, που αναπαράγονται δηλώσεις του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Αθανάσιου Ορφανίδη, ο τραπεζίτης μιλά ευθέως για προσχεδιασμένη απάτη και κομπίνα, κατηγορώντας ταυτόχρονα την ΕΚΤ, την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και την κυπριακή Κυβέρνηση. Με γνωστά τα αποτελέσματα του κουρέματος και του μνημονίου για την κυπριακή οικονομία και κοινωνία, αναρωτιόμαστε πότε και ποιοι θα αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες για το διπλό έγκλημα;

Ως Συμμαχία Πολιτών αναμένουμε να τοποθετηθούν δημοσίως όλοι οι εμπλεκόμενοι την επίμαχη περίοδο. Κυρίως όμως ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που, πάρα το "mea culpa", δεν μας έχει δώσει πειστικές απαντήσεις για τον ρόλο που διαδραμάτισε και κυρίως τι προσπάθειες έκανε για να αποτρέψει την οδυνηρή αυτή εξέλιξη;».

Keywords
Τυχαία Θέματα