Ντάισελμπλουμ: Τα προληπτικά μέτρα δεν περνούν από τη βουλή

Στην παραδοχή ότι το πακέτο των προληπτικών μέτρων που επιθυμούν οι θεσμοί δεν μπορεί να περάσει από την ελληνική βουλή λόγω νομικών περιορισμών, προέβη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa», ο Πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι βάσει νομοθετικών περιορισμών τα προληπτικά μέτρα δεν μπορούν να εγκριθούν από την Ελλάδα, ενώ ερωτηθείς για τα το αν βλέπει συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές, απάντησε ότι η συμφωνία

υπάρχει, αλλά εκκρεμεί μόνο μια επιπρόσθετη εγγύηση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «στο Ecofin του Άμστερνταμ επιτελέσαμε σημαντική πρόοδο. Υπάρχει μια συμφωνία αρχής σε σχέση με την πρώτη δέσμη που ισοδυναμεί με το 3% του ΑΕΠ. Λείπει η συμφωνία για το δεύτερο κεφάλαιο, τα αυτόματα μέτρα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2018. Οι προβλέψεις αποκλίνουν, το ΔΝΤ επιθυμεί να έχει μια ασφάλεια. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό είναι δύσκολο. Στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να μην μπουν σε ισχύ».

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ανησυχίας σχετικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων και το αν τελικά θα υπάρξει πρόβλημα με τα ελληνικά ταμειακά διαθέσιμα και την πιθανότητα Grexit, ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι «είναι ένα ευαίσθητο θέμα και ο κόσμος εκνευρίζεται εύκολα. Η ερώτησή μου είναι: “το να ανησυχούμε, βοηθά; Πρέπει να είμαστε σοβαροί". Υπάρχει μια συμφωνία στον ορίζοντα, με συγκεκριμένους στόχους. Αυτό έχω να πω».

Επιπλέον, σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο ακυρώθηκε το προαναγγελθέν Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης, επιχείρησε να καθησυχάσει τα πνεύματα λέγοντας ότι η συμφωνία «είναι θέμα χρόνου».

«Χρειάζεται απλώς μια εναλλακτική προσέγγιση», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το κατά πόσο οι θεσμοί εμπιστεύονται την Ελλάδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι η εμπιστοσύνη πριν από ένα χρόνο ήταν μηδενική, αλλά στη συνέχεια έγιναν μεγάλα βήματα προόδου. «Είμαστε κοντά, χρειάζεται μόνον μια επιπλέον εγγύηση», υπογράμμισε.

Όσον αφορά το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής, ο επικεφαλής του Eurogroup εκτιμά ότι δεν θα βοηθούσε από τη στιγμή που το Εurogroup πρέπει και μπορεί να λύσει το θέμα. «Θα ειδωθούμε και πάλι στις 9 Μαΐου στις Βρυξέλλες», συμπληρώνει.

Follow @christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα