Νέο σοβαρό επεισόδιο στο Αιγαίο με τουρκική ακταιωρό

Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε σήμερα ανοικτά των Οινουσσών, ανάμεσα σε κανονιοφόρο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και ακταιωρό της τουρκικής ακτοφυλακής.

Μετά από σειρά παραβιάσεων στον εναέριο χώρο της Ελλάδας τις τελευταίες ημέρες, σήμερα γύρω στις 13:00 σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής πλησίασε το ελληνικό αλιευτικό σκάφος «Άγιος Δημήτριος» που ψάρευε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ζητώντας του να απομακρυνθεί, με την αιτιολογία ότι βρισκόταν εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Όταν ο Έλληνας χαράς αρνήθηκε

να υπακούσει, το πλήρωμα του τουρκικού σκάφους τον απείλησε με σύλληψη.

Η άμεση επέμβαση του ελληνικού λιμενικού σώματος, ωστόσο, δεν κατάφερε να αποκλιμακώσει την ένταση, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παρέμβαση του Πολεμικού Ναυτικού με την κανονιοφόρο «Κραταιός» το οποίο ζήτησε την απομάκρυνση του τουρκικού σκάφους. Αρχικά, το τουρκικό πλήρωμα αρνήθηκε να υπακούσει στο αίτημα, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα αναγκάστηκε να αποχωρήσει, με το επεισόδιο να λήγει λίγο μετά τις 16:00.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το σημείο στο οποίο εκτυλίχθηκε το συμβάν έχει δεχτεί σωρεία παραβιάσεων από σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής από το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής.

Η μαρτυρία του καπετάνιου του «Άγιος Δημήτριος»

Μιλώντας σε ελληνικά μέσα, ο καπετάνιος του αλιευτικού κατέθεσε τη δική του μαρτυρία για το συμβάν:

«Ήρθε απάνω μας η ακταιωρός, μας έκοψε τον δρόμο και μας σταμάτησε. Ήρθε στα 5 μέτρα κοντά μας. Εμείς μέσα στα ελληνικά ύδατα ήμασταν, ενάμισι μίλι από τις Οινούσσες και τρία μίλια από την Χίο. Σταματήσαμε και καλέσαμε το Πολεμικό Ναυτικό που ήταν εκεί κοντά, ήρθε ο άνθρωπος και πήγε κοντά του. Βέβαια έκανε αυτά που του επιτρέπεται να κάνει, γιατί τι να κάνει; Να τον βαρέσει; Θα πάει για πόλεμο, η δουλειά δεν μπορεί. Απέφυγα το τουρκικό και συνέχισα να αλιεύω. Αν δεν σταμάταγα θα τον βούλιαζα ή θα τον έκοβα στην μέση» είπε χαρακτηριστικά ο Στέφος Δημίδης, καπετάνιος της μηχανότρατας «Άγιος Δημήτριος».

«Μας απείλησε ο Τούρκος και μας έκαναν νοήματα. Δεν σήκωσαν όπλα. Μας έβγαλαν φωτογραφίες και έχουμε πάρει και εμείς βίντεο όλη την διαδικασία. Κάποια στιγμή το δικό μας, ο «Κραταιός» πήγαινε κοντά και έκανε ελιγμούς, έφυγε και ξανά ήρθε για δεύτερη φορά πάλι απάνω μας. Την δεύτερη φορά πήγαμε να τον τρακάρουμε λιγάκι αλλά τελευταία ώρα καταφέραμε και το σταματήσαμε. Μιλάμε στα δύο μέτρα, αφού… φιληθήκαμε ας πούμε. Ε, μετά τα μάζεψα και έφυγα και αυτοί παρέμειναν εκεί μαζί με το πολεμικό μας και ήρθε κι άλλο τουρκικό και μετά και άλλο ένα από απέναντι, από βόρεια και άλλο από νότια. Ερχόντουσαν συνέχεια, έχει γεμίσει εδώ ο κόσμος. Αυτοί οι άνθρωποι που υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό περνούν ένα μαρτύριο. Ένας του τουρκικού του έβριζε την μάνα τον πατέρα και τις οικογένειες. Απορώ πως κρατιούνται και δεν τους ρίχνουν. Σε έναν ναυτικό του «Κραταιού» του λέω: «Να του την ρίξω;» και μου είπε να συγκρατηθώ», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται, συνολικά 29 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου έγιναν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Πέμπτης επτά τουρκικά αεροσκάφη (μία εξάδα μαχητικών αεροσκαφών, ένα ζεύγος F-16 και ένα CN-235) στο βορειοανατολικό, το κεντρικό και το νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Follow @christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα