Ν.Παπαδόπουλος: Οφέλη για τους Τ/κ από ΦΑ μόνο μετά τη λύση

Έμφαση στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού και στα γεωπολιτικά και ενεργειακά τεκταινόμενα στην Νοτιανατολική Μεσόγειο, έδωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος άνοιξε με ομιλία του το κορυφαίο ενεργειακό συνέδριο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης «Athens Energy Forum 2016», που διοργανώνεται από τους New York Times,

στην Αθήνα.

«Σε καμία περίπτωση η προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού δεν μπορεί να καταστήσει όμηρο την ενεργειακή ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν πρέπει να διασυνδεθούν οι συνομιλίες με το φυσικό αέριο. Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να διαπραγματεύεται χωρίς φόβο τη λύση του προβλήματος κατοχής και εισβολής που δημιουργήθηκε το 1974, αλλά δεν μπορεί να φοβάται να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. επειδή αυτό μπορεί να ενοχλήσει την Τουρκία», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Παπαδόπουλος και συνέχισε:

«Οι τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας θα γίνουν συνέταιροι μας και συνιδιοκτήτες με εμάς στο φυσικό αέριο, μόνο μετά τη λύση, όχι πριν από αυτή, γιατί αλλιώς δεν θα έχουν ένα ισχυρό κίνητρο να προχωρήσουν σε μια κοινά αποδεκτή Λύση», τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η επίλυση του κυπριακού δεν πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση εξερευνητικών γεωτρήσεων μέσω εταιριών παγκόσμιας κλάσης όπως η Total και η ENI.

Αναφερόμενος στο θέμα της εξαγωγής του κυπριακού φυσικού αερίου, ο Νικόλας Παπαδόπουλος ήταν σαφής:

«Εάν είναι να επιλέξουμε ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα για την εξαγωγή του κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εμείς, σε αντίθεση με την εισήγηση πολλών κυβερνήσεων αλλά και ορισμένων κυπριακών κομμάτων, επιλέγουμε την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ο φυσικός μας σύμμαχος στο φυσικό αέριο. Το εάν αυτό θα γίνει μέσω αγωγού, είτε μέσω Υγροποιημένου Αερίου, είτε μέσω Συμπιεσμένου Αερίου που θα μεταφέρεται με ειδικά διαμορφωμένα πλοία, έχει για εμάς δευτερεύουσα σημασία.

Λύση εξαγωγής αερίου προς την Τουρκία δεν αποτελεί εγγύηση για την ανάπτυξη της Κυπριακής οικονομίας. Αποτελεί εγγύηση για την υπαγωγή της σε τουρκικό οικονομικό έλεγχο. Δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε την Τουρκία ως εμπορικό εταίρο καθώς θα μπορεί με πολύ μικρό κόστος για διακόψει τις εισαγωγές. Οι δικές μας ποσότητες για την Τουρκία είναι ελάχιστες και μπορούν πολύ εύκολα να αντικατασταθούν. Εμείς καλούμαστε να δεσμεύσουμε το 100% των εξαγωγών μας προς μια χώρα, μια αγορά, μέσω ενός αγωγού και με βάση μια τιμή. Η Τουρκία διέκοψε τη ροή νερού στους τουρκοκύπριους, επειδή διαφώνησαν μαζί της στη διαχείριση του νερού, μόλις αυτό φτάσει στην Κύπρο μέσω του παράνομου αγωγού νερού που κατασκεύασε στα Κατεχόμενα ένα μόλις μήνα μετά τα πανηγυρικά του εγκαίνια και μας λένε να της εμπιστευθούμε το φυσικό αέριο μας;», διερωτήθηκε ο κ. Παπαδόπουλος.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος προέβη σε μια ιστορική αναδρομή των πολιτικών και διπλωματικών εξελίξεων στην περιοχή, αναφερόμενος στη λεγόμενη ‘‘αραβική άνοιξη”, αλλά και στη συμπεριφορά των ΗΠΑ και της Ευρώπης έναντι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν αυτός είχε πρωτοεκλεγεί Πρωθυπουργός.

«Πολλοί Ελλαδίτες και Κύπριοι πολιτικοί, παρασύρθηκαν από την εντύπωση του δήθεν ‘‘μεταρρυθμιστή’’ Ερντογάν, καταλήγοντας στο ίδιο συμπέρασμα, συμπέρασμα το οποίο στήριξαν με την θετική τους ψήφο υπέρ του σχεδίου Ανάν το 2004», είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε σε ορισμένες από τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, εκφράζοντας την ανησυχία του, ότι η φιλοσοφία του σχεδίου Ανάν και οι επιταγές του συνεχίζουν να κατευθύνουν την πορεία και το περιεχόμενο των διεξαγόμενων διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

«Το σχέδιο αυτό προνοούσε επίσης την ακύρωση της πρώτης συμφωνίας για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που η Κυπριακή Δημοκρατία είχε υπογράψει με την Αίγυπτο στα τέλη του 2003. Ο κρίσιμος γεωστρατηγικός χώρος της έως σήμερα οριοθετημένης Κυπριακής ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου-Λιβάνου-Συρίας-Ισραήλ και Αιγύπτου πολύ απλά θα έπαυε να έχει ιδιοκτήτη ή μάλλον θα αποκτούσε συνιδιοκτήτη την Τουρκία. Αυτός ο στόχος της συνιδιοκτησίας που εξυπηρετείται μέσω της ταύτισης των αρχών του ψευδοκράτους με την Άγκυρα, εξακολουθεί να αποτελεί τη σημαντικότερη γεωστρατηγική επιδίωξη της Τουρκίας με ή χωρίς λύση του Κυπριακού και κατευθύνει την πολιτική της σε όλες τις φάσεις των διακοινοτικών συνομιλιών διαχρονικά. Εάν υπερψηφιζόταν το σχέδιο Ανάν, η Κύπρος δεν θα είχε το δικαίωμα να οριοθετήσει ΑΟΖ και προφανώς δεν θα υπήρχε καμία προοπτική οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ελλάδα, που να λαμβάνει υπόψη της το Καστελόριζο, την Κάσο, τη Ρόδο ή την Κάρπαθο. Δεν θα γινόντουσαν ποτέ οι γεωτρήσεις, δεν θα βρισκόταν ποτέ το φυσικό αέριο της Αφροδίτης και εάν βρισκόταν θα πήγαινε όλο στην Τουρκία χωρίς την παραμικρή ωφέλεια ούτε για την Ελλάδα αλλά ούτε και για την Ευρώπη», τόνισε ο Νικόλας Παπαδόπουλος και κατέληξε:

«Η Κύπρος δεν είναι μακριά και δεν ήταν ποτέ μακριά από την Ελλάδα. Είμαστε υπερήφανοι για την Ελληνικότητα της Κύπρου που πιστοποιείται από κοινούς αγώνες χιλιετιών. Η Κύπρος πλησιάζει σε ένα ακόμη κρίσιμο σταυροδρόμι της πολύπαθης ιστορίας της. Οδηγός μας σε αυτήν την επερχόμενη καμπή θα είναι η αξιοπρέπεια όλων εκείνων που θυσιάσθηκαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας. Από εκείνους και χάρη σε εκείνους παραλάβαμε Κράτος. Δεν θα παραδώσουμε κοινότητα. Κράτος θα παραδώσουμε στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Αυτή είναι η δική μας υπόσχεση».

Keywords
Τυχαία Θέματα