Ν.Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχει περιθώριο διευκόλυνσης ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ

Η προσπάθεια των δυνάμεων του ενδιάμεσου χώρου για αλλαγή στις προεδρικές εκλογές του 2018 διευρύνεται και ενισχύεται ολοένα, επισημαίνει στη συνέντευξή του στη «Σημερινή» της Κυριακής ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την Προεδρία, Νικόλας Παπαδόπουλος, διαμηνύοντας πως δεν υπάρχει περιθώριο διευκόλυνσης των ηγεσιών ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, «είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο».

Θέση η οποία

αφήνει έμμεσες, πλην σαφείς, αιχμές προς τον Πρόεδρο της Συμμαχίας, Γιώργο Λιλλήκα, αφού πλέον και οι λιγοστές προοπτικές να υπάρξει ένας κοινός υποψήφιος του Κέντρου έχουν οριστικά εκλείψει.

Στρέφει, ταυτόχρονα, σφοδρά πυρά κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και κατά των ηγεσιών των δύο μεγάλων κομμάτων, εγκαλώντας τους για αποτυχημένη στρατηγική στο Κυπριακό, η οποία έχει φέρει την Κυπριακή Δημοκρατία ενώπιον του σοβαρού κινδύνου να επωμιστεί ευθύνες για ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο στις συνομιλίες, τη στιγμή που την αποκλειστική ευθύνη γι' αυτό φέρει η Τουρκία.

Παρά τις προσπάθειες ο ενδιάμεσος χώρος να κατέλθει με μία υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, εντούτοις αυτήν τη στιγμή εμφανίζεται διαφορισμένος, με δύο υποψηφίους να διεκδικούν την ψήφο των πολιτών. Ποιοι υπέχουν ευθύνη γι' αυτό το γεγονός; Θεωρείτε ότι, ενδεχομένως, να έγιναν λανθασμένες κινήσεις απ' όλες τις πλευρές;

Πίστευα και πιστεύω στη δυνατότητα και στην προοπτική του ενδιάμεσου χώρου να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές. Μετά τις αποφάσεις του Δημοκρατικού Κόμματος, της ΕΔΕΚ και της Αλληλεγγύης, για τις οποίες εκφράζω ακόμα μια φορά τις ευχαριστίες μου, είμαστε ήδη σε διάλογο με το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, καθώς και με άλλες κινήσεις και ενεργά πολιτικά στελέχη, που διαφωνούν με την πολιτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Και είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η μεγάλη προσπάθεια θα τύχει ακόμα μεγαλύτερης στήριξης στη συνέχεια και ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε την πολιτική αλλαγή και την απαλλαγή από όσα μας έφεραν στα αδιέξοδα των τελευταίων χρόνων, τόσο στο Κυπριακό όσο και στην Οικονομία. Το ζητούμενο δεν είναι απλώς να είναι κάποιος υποψήφιος. Το ζητούμενο είναι να έχει τη δυναμική και την προοπτική να περάσει στον Β' γύρο και να κερδίσει τελικά τις εκλογές. Αυτή η δυναμική και αυτή η προοπτική υπάρχει και αυξάνεται συνεχώς, χάρη στη σκληρή δουλειά εκατοντάδων στελεχών και εθελοντών σε όλη την Κύπρο, που αντιλαμβάνονται καθημερινά ότι δεν υπάρχει περιθώριο για χαμένη ψήφο, ούτε περιθώριο διευκόλυνσης των ηγεσιών ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Αν κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται αυτό, προφανώς κάνουν λάθος.

Σκοπεύετε στο επί θύραις διάστημα να προβείτε σε οιεσδήποτε ενέργειες, ώστε να καταστεί δυνατή, πράξει και έργω, η συναντίληψη για την αναγκαιότητα μιας υποψηφιότητας;

Ενέργειες περαιτέρω ενίσχυσης αυτής της μεγάλης προσπάθειας γίνονται καθημερινά. Το έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή και το επαναλαμβάνω και τώρα: Η θέση όλων των πολιτικών προσώπων και όλων των πολιτών που θέλουν την πολιτική αλλαγή, είναι μαζί μας, μαζί με τις δυνάμεις της αλλαγής, που διαμόρφωσαν και ενισχύουν καθημερινά μια πολιτική συνεργασία που θα δώσει στην Κύπρο και τον λαό μας αξιοπρέπεια, ελπίδα, προοπτική. Και θα πρέπει να σημειώσω ότι η συναντίληψη και η ενότητα δεν κρίνονται από τον αριθμό των υποψηφίων. Κρίνονται από τη στάση, την επιλογή και τη μαζική στήριξη των πολιτών. Και είμαι ευγνώμων, γιατί η προσπάθειά μας έχει αυτήν τη στήριξη.

Αυτονόητη η συνεργασία μας

Τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά σας απορρίπτουν τη λύση ΔΔΟ, σε αντίθεση με το ΔΗΚΟ που την αποδέχεται, μιλώντας για ΔΔΟ με «σωστό περιεχόμενο». Αφενός, πώς μπορείτε, με αυτή τη διαφορετική προσέγγιση, να συμπορευθείτε σε μια κοινή προγραμματική πολιτική, και, αφετέρου, τι εννοείτε ως «σωστό περιεχόμενο»;

Μας ενώνει όλους η ανάγκη για απελευθέρωση και απαλλαγή από την κατοχή. Μας ενώνει όλους η θέση για πλήρη αποχώρηση του τουρκικού κατοχικού στρατού πριν από την έναρξη εφαρμογής της λύσης. Μας ενώνει όλους η θέση για πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων. Μας ενώνει όλους η θέση για αποχώρηση των εποίκων.

Μας ενώνει όλους η θέση για έμπρακτο σεβασμό του δικαιώματος περιουσίας των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών. Μας ενώνει όλους η επιμονή μας στον πλήρη και έμπρακτο σεβασμό όλων ανεξαιρέτως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών όλων των νόμιμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μας ενώνει όλους η θέση για συνέχιση και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μας ενώνει όλους η επιθυμία να έχουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, στο οποίο όλοι οι πολίτες του, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι, θα έχουμε τη δυνατότητα να ζούμε όπως όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, χωρίς να στερούμαστε δικαιώματα ή ελευθερίες.

Μας ενώνει όλους η επιθυμία να έχουμε ένα κράτος στο οποίο θα υπάρχει δημοκρατική πολιτική εκπροσώπηση των δύο κοινοτήτων και όχι αριθμητική ισότητα ή βέτο που να επιτρέπουν στη μία κοινότητα να μπλοκάρει τα πάντα. Μας ενώνει η επιθυμία να σταματήσει άπαξ διά παντός η Τουρκία, αλλά και οποιαδήποτε άλλη χώρα, να έχει ρόλο ή ανάμειξη στα τεκταινόμενα του κυπριακού κράτους.

Αυτά και πολλά άλλα μάς ενώνουν, καθιστούν τη συνεργασία μας αυτονόητη και ουσιαστική, και συνθέτουν και το σωστό περιεχόμενο για το οποίο με ρωτήσατε. Και είναι μέρος και στόχος της νέας στρατηγικής που επιμένουμε ότι χρειάζεται αυτήν τη στιγμή η πατρίδα μας περισσότερο από ποτέ.

Όμως, επιτρέψτε μου να αντιστρέψω το ερώτημα. Και να ρωτήσω τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, που τόσο πολύ αγωνιούν και αγχώνονται για τη συνεργασία των δυνάμεων της αλλαγής, και να τις ρωτήσω για πολλοστή φορά: Ποια σχέση έχουν οι «γενναιόδωρες προσφορές» και υποχωρήσεις της δικής τους πολιτικής των τελευταίων χρόνων με τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών;

Ποια σχέση έχουν με τις ομόφωνες αποφάσεις και τα ψηφίσματα η διατήρηση κάποιας μορφής εγγυήσεων που συζητά ο κ. Αναστασιάδης, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε την Πρωτοχρονιά σε συνέντευξη του, ή η παραμονή τμήματος του τουρκικού κατοχικού στρατού μετά τη λύση, ή η παραχώρηση σε 80 εκατομμύρια Τούρκους υπηκόους των τεσσάρων ελευθεριών των Ευρωπαίων υπηκόων, ή τα βέτο σε όλα τα σημαντικά θέματα και η αριθμητική ισότητα σε όλους τους σημαντικούς θεσμούς, ή η εκ περιτροπής προεδρία, ή η παραμονή των εποίκων που ομολόγησε ο κ. Αναστασιάδης τον Ιανουάριο σε βραδινή τηλεοπτική συνέντευξη, ή οι αμέτρητοι περιορισμοί στα δικαιώματα των Κυπρίων, ή η εξίσωση στην πράξη των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών με τους παράνομους χρήστες, ή οι τόσες άλλες πρωτόγνωρες και επικίνδυνες διατάξεις που συζητούνται τα τελευταία χρόνια;

Τι θα πράξει, τώρα, ο Πρόεδρος;

Έχετε επικρίνει έντονα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους χειρισμούς στο Κυπριακό, εγκαλώντας τον αρχικά για υποχωρήσεις και εσχάτως για αναξιοπιστία στην τράπεζα της διαπραγμάτευσης. Τι θα έπρεπε να πράξει, κατά τη γνώμη σας, προκειμένου να μην πάει σε μια νέα Γενεύη, με προδιαγεγραμμένο το αδιέξοδο, όπως διαφαίνεται ότι είναι η επιδίωξη των Τούρκων;

Είπατε κάτι πολύ κρίσιμο, ότι δηλαδή διαφαίνεται πως η επιδίωξη των Τούρκων είναι το αδιέξοδο. Ενώ, λοιπόν, συμφωνούμε ότι αυτή ήταν και παραμένει η επιδίωξη της τουρκικής πλευράς, είναι απορίας άξιον γιατί επιμένουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ στην πολιτική του «καλού παιδιού» και στην πολιτική των συνεχών διαδικαστικών αλλά και ουσιαστικών υποχωρήσεων, χωρίς να επιδιώκεται η πρόκληση οποιουδήποτε πολιτικού κόστους στην Τουρκία.

Η πενταμερής της Γενεύης, στην οποία αναφέρεστε, ήταν μια αποτυχία. Και δεν ήταν αποτυχία μόνον επειδή ήταν πενταμερής - που θυμίζω αποτελούσε μια διαχρονική τουρκική επιδίωξη - αλλά ήταν αποτυχία και επειδή δεν οδήγησε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το ζήτημα δεν είναι τι θα έπρεπε να πράξει ο κ. Αναστασιάδης για να μην πάει σε μια νέα Γενεύη, αλλά το ερώτημα είναι τι θα έπρεπε να πράξει, προκειμένου να αναδείξει ακριβώς τη στόχευση της Τουρκίας για αδιέξοδο. Δυστυχώς, με την πολιτική που ακολουθεί ο κ. Αναστασιάδης τα τελευταία τέσσερα χρόνια, την αναξιοπιστία και τη συνεχή αθέτηση των όρων που ο ίδιος βάζει, υπάρχει κίνδυνος να φορτωθεί η πλευρά μας την ευθύνη για ένα αδιέξοδο, που, όμως, οφείλεται εξολοκλήρου στην τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα.

Είναι γι' αυτόν το λόγο, που επαναλαμβάνουμε ότι το Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να αξιολογήσει συνολικά, σε βάθος και συλλογικά, την όλη κατάσταση, και επιμένουμε ότι χρειάζεται η νέα στρατηγική που προτείνουμε. Δυστυχώς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχίζει την τακτική της συσκότισης και της επιλεκτικής ενημέρωσης, τόσο του Εθνικού Συμβουλίου όσο και του λαού, κατόπιν εορτής.

Στρατηγική πρόκλησης κόστους στην Τουρκία

Έχετε πει ότι, σε περίπτωση που αναλάβετε εσείς τη διαχείριση του Κυπριακού, θα αποσύρετε από την τράπεζα των συνομιλιών όλες τις θεωρούμενες συμφωνημένες συγκλίσεις. Πάνω σε ποια βάση θα συνομιλήσετε τότε; Και πόσο θα είναι εφικτή, εφεξής, μια πιθανή επίλυση του Κυπριακού;

Το αν η λύση του Κυπριακού είναι εφικτή ή πιθανή, εξαρτάται αποκλειστικά από την Τουρκία. Αυτό που εμείς προτείνουμε, είναι ακριβώς μια νέα στρατηγική που θα προκαλεί πολιτικό και οικονομικό κόστος στην Τουρκία για τη μη λύση του Κυπριακού και, την ίδια ώρα, θα θωρακίζει και θα ενισχύει την Κυπριακή Δημοκρατία και θα αποτρέπει την αναβάθμιση του κατοχικού ψευδοκράτους, που δυστυχώς εντείνεται τα τελευταία χρόνια.

Η βάση συζήτησης δεν μπορεί να είναι άλλη από τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Η απόσυρση απαράδεκτων και επικίνδυνων υποχωρήσεων, οι οποίες, μάλιστα, έγιναν χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα, και η σαφής απόρριψη απαράδεκτων τουρκικών αξιώσεων, τις οποίες απορρίπτει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, είναι κάτι που προτείνεται και στο έγγραφο για τη νέα στρατηγική που κατέθεσα εκ μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος στις 13 Φεβρουαρίου και το οποίο, σημειωτέον, δεν έχει ακόμα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο, παρά τη σχετική δέσμευση του κ. Αναστασιάδη και παρά την πάροδο τεσσάρων σχεδόν μηνών. Και προτείνεται, ακριβώς, γιατί αυτές οι επικίνδυνες υποχωρήσεις απέχουν από τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Και απέχουν ασφαλώς και από τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων.

Στο απυρόβλητο η Άγκυρα

Κατηγορείτε, παράλληλα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι, με τη στρατηγική που ακολουθεί, έχει απομακρύνει την προοπτική λύσης του Κυπριακού. Όντως, θεωρείτε ότι είναι ο Πρόεδρος που ευθύνεται για τη μη λύση και όχι η Τουρκία;

Για τη μη λύση του Κυπριακού ευθύνεται εξολοκλήρου και αποκλειστικά η Τουρκία. Αυτή είναι μια σαφής θέση, την οποία τονίζαμε και τονίζουμε πάντα. Και, όπως ξέρετε, επικρίνουμε έντονα, τόσο τον κ. Αναστασιάδη όσο και τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, που τα τελευταία χρόνια καλλιέργησαν ή ενεθάρρυναν το μύθευμα ότι «η Τουρκία θέλει λύση και είναι οι Ελληνοκύπριοι που δεν θέλουν». Και, επιπρόσθετα, επικρίνουμε έντονα τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ που ευθύνονται για τον απαράδεκτο διαχωρισμό του κυπριακού Ελληνισμού ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν λύση και σε αυτούς που τάχατες δεν θέλουν λύση.

Όμως, πρέπει να επισημάνω και το εξής: Η ευθύνη για τη μη λύση ανήκει, όπως είπα και πριν, εξολοκλήρου στην Τουρκία. Ευθύνη όμως για τον εγκλωβισμό της πλευράς μας, αλλά και για τη διαπιστωμένη από όλους αναβάθμιση του κατοχικού ηγέτη και του ψευδοκράτους αλλά και την ανοχή σε ενέργειες υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, φέρει ο κ. Αναστασιάδης και οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ που στηρίζουν την πολιτική του στο Κυπριακό. Την ίδια στιγμή, ο κ. Αναστασιάδης φέρει την ευθύνη και για το ότι η πολιτική του δεν επεδίωξε να προκαλέσει κόστος στην Τουρκία, ώστε να την πιέσει να εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες θέσεις της. Μία πολιτική που επιτρέπει στην Τουρκία να διατηρεί και να εντείνει την αδιαλλαξία της, είναι πολιτική που μας απομακρύνει από τη σωστή λύση.

Ας μην προτρέχουμε για τον β' γύρο

Παρατηρείται μια αποστασιοποίηση σημαντικών και πρωτοκλασάτων στελεχών του ΔΗΚΟ από την εκλογική σας προσπάθεια, από τον τέως Πρόεδρο του κόμματος μέχρι τον κυβερνητικό εκπρόσωπο του Τάσσου Παπαδόπουλου και βουλευτές. Θεωρείτε ότι έχετε κι εσείς, ενδεχομένως, ευθύνες, γι' αυτήν τη στάση τους;

Αναφέρεστε σε πρώην στελέχη, που από το 2014, όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αθέτησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του έναντι του ΔΗΚΟ, επέλεξαν να εγκαταλείψουν τον κόσμο του Δημοκρατικού Κόμματος. Προφανώς, καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει τις επιλογές του και όλοι, για τις επιλογές μας, κρινόμαστε από τους πολίτες.

Σκοπεύετε να επιδιώξετε επαναπροσέγγιση με το ΑΚΕΛ σ' έναν πιθανό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, παρά τις διαφορές σας στο Κυπριακό και στην οικονομία;

Ας μην προτρέχουμε. Όταν με το καλό και με την ψήφο του λαού περάσουμε στον Β' γύρο των προεδρικών εκλογών, τόσον εγώ όσο και οι δυνάμεις της αλλαγής που στηρίζουν την υποψηφιότητά μου, θα επιδιώξουμε τη στήριξη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και κυρίως όλους τους Κυπρίους και όλες τις Κυπρίες που συμφωνούν ότι χρειάζεται αλλαγή, που συμφωνούν ότι ο κ. Αναστασιάδης απέτυχε, που συμφωνούν ότι χρειάζεται ένας νέος και αξιόπιστος Πρόεδρος.

Keywords
υπαρχει, εκλογες, δηκο, ακελ, εδεκ, κυπρος, λύση, ρωτήσω, προσφορες, Πρωτοχρονιά, τραπεζες, νέα, οφείλεται, αποσυρση, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, δημοκρατικη συμμαχια, σταση εργασιας, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, αποσυρση αυτοκινητων 2011, αλλαγη ωρας, επιλεκτικη χρεοκοπια, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, θεμος αναστασιαδης, νίκος αναστασιάδης, κυπρος εκλογες, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, κομματα, βουλευτες, γνωμη, δημοκρατια, δουλεια, οικονομια, ωρα, ακελ, αξιοπρεπεια, βετο, γινονται, δευτερο, διαστημα, δηκο, δυνατοτητα, δυστυχως, δωσει, εγγραφο, εδεκ, ελπιδα, ενεργα, εννοειτε, επρεπε, επιθυμια, ευθυνη, ιδια, λαθος, λύση, λογο, μπορειτε, ξερετε, παντα, οφείλεται, ρολο, ρωτήσω, σαφης, συνεχεια, συγχρονο, τεως, τουρκια, φορα, ανηκει, δικαιωμα, δικαιωματα, εθνικο, χωρα, μια φορα, σωστο, τραπεζα, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα