Ανόρθωση: Οι συνέπειες της μη συμμετοχής στην Ευρώπη

Η Ανόρθωση απουσιάζει από τα ευρωπαϊκά σαλόνια, καθώς φέτος συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια χωρίς συμμετοχή σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Οι τελευταίες παρουσίες της στην Ευρώπη απογοητευτικές έως τραυματικές. Διακοπή αγώνα με την άγνωστη Ντίλα Γκόρι τη χρονιά 2012-2013 και ποινή τριών αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών, την οποία κουβαλά ακόμα, ενώ την επόμενη χρονιά, όταν σημειώθηκε η τελευταία συμμετοχή

της στην Ευρώπη, ήρθε ο απίστευτος αποκλεισμός επίσης από την άγνωστη Γκέφλε, η οποία είχε ανατρέψει την ήττα της με 3-0 σε νίκη με 4-0.


Το γεγονός ότι η Ανόρθωση δεν λαμβάνει μέρος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχει τις συνέπειές του. Οικονομικές, αγωνιστικές, αλλά και στη γενική της εικόνα. Οικονομικές συνέπειες γιατί αυτά τα χρόνια είχε απώλειες που σαφώς αν δεν υπήρχαν, η «Κυρία» θα έβγαζε διαφορετικό αγωνιστικό πρόσωπο στο γήπεδο, έχοντας ταυτόχρονα και διαφορετικούς στόχους.

Όταν μια ομάδα αγωνίζεται σε προκριματικές φάσεις του Γιουρόπα Λιγκ χωρίς να εξασφαλίζει συμμετοχή στους ομίλους, λαμβάνει μπόνους από την ΟΥΕΦΑ. Σε αυτούς τους αγώνες υπάρχουν έσοδα και από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Κατά προσέγγιση η Ανόρθωση από τη μη συμμετοχή της στην Ευρώπη τις τελευταίες τέσσερεις ποδοσφαιρικές περιόδους έχει απώλεια εσόδων, που ενδεχομένως να φτάνουν τα 4.000.000. Φυσικά το ποσό αυτό δεν είναι «καθαρό», καθώς θα πρέπει να υπολογιστούν και τα έξοδα συμμετοχής στην Ευρώπη, τα οποία πάλι κατά προσέγγιση μπορεί να είναι το 50% του συνολικού ποσού. Η αφαίρεση εσόδων και εξόδων βγάζει θετικό αριθμό για την κάθε ομάδα και χρηματικό ποσό που σίγουρα θα βελτίωνε την αγωνιστική της εικόνα. Αυτό είναι το δεύτερο κεφάλαιο της μη συμμετοχής στην Ευρώπη.

Η Ανόρθωση τα τελευταία χρόνια είχε πολλά ανοικτά μέτωπα. Οφειλές προς πρώην ποδοσφαιριστές και προπονητές, οι οποίες δεν υπάρχουν πλέον. Οφειλές προς το κράτος, τις οποίες συνεχίζει να πληρώνει. Το συνολικό χρέος, όπως είχε ανακοινωθεί τον Αύγουστο του 2013, είχε φτάσει τα 13.500.000 ευρώ, και το οποίο έχει μειωθεί πλέον κάτω του 50%. Βάζοντας στην εξίσωση δυο δεδομένα, τα έσοδα της Ευρώπης και την έλλειψη τόσο μεγάλου χρέους, φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι η Ανόρθωση θα μπορούσε να είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εγχώριες διοργανώσεις, κάτι που έχει χρονιά να κάνει.

Υπάρχουν και θετικά

Παρά τα δυο πιο πάνω αρνητικά στοιχεία, η Ανόρθωση τα τελευταία χρόνια διατηρεί σχεδόν τα ίδια έσοδα από τις εγχώριες διοργανώσεις. Δηλαδή, διαθέτει περίπου 3.000 εισιτήρια διαρκείας με το συνολικό ποσό εσόδων να φτάνει τις 600.000 ευρώ. Από την πώληση των εισιτηρίων στους εντός έδρας αγώνες έχει έσοδα περίπου 400.000 ευρώ. Συνολικά το ποσό φτάνει το 1.000.000. Οι χορηγίες, διαφημίσεις και εισφορές σχεδόν κάθε χρόνο είναι οι ίδιες, αποφέροντας στην Ανόρθωση χρηματικό ποσό που φτάνει τις 500.000 ευρώ. Φυσικά η μεγάλη πηγή εσόδων είναι τα τηλεοπτικά δικαιώματα, από τα οποία η «Κυρία» βάζει στο ταμείο της 1.200.000 ευρώ. Συνολικά τα έσοδά της από τις εγχώριες διοργανώσεις είναι μεταξύ 2.700.000 και 3.000.000 ευρώ ετησίως. Σε αυτό το ποσό όμως θα πρέπει να υπολογιστούν και τα έξοδα. Πληρωμές εργαζομένων, καταβολή χρέους προς το κράτος, δόσεις στις τράπεζες και λειτουργικά έξοδα.
Το τελικό συμπέρασμα, και σύμφωνα με τα όσα στοιχεία μάς δόθηκαν από την Ανόρθωση, είναι ότι η μη συμμετοχή στην Ευρώπη έχει πολλαπλές συνέπειες. Αγωνιστικές, οικονομικές και στην εικόνα της ομάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα