Νοσηλευτήρια αρνούνται νοσηλεία σε ηλικιωμένους–«Έρχονται αλλαγές στην αμοιβή»

Ζήτημα προέκυψε με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια καθώς ορισμένα από αυτά αρνούνται να νοσηλεύσουν ηλικιωμένους ασθενείς. Για το ζήτημα μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι ο Λειτουργός του ΟΑΥ, Άγγελος Τρόπης. 

Αρχικά ανέφερε ότι δυστυχώς υπάρχει η δυνατότητα επιλογής των ασθενών που νοσηλεύει κάποιο νοσηλευτήριο και έχει παρατηρηθεί σε κάποιες περιπτώσεις ότι υπάρχει επιλογή. «Για αυτό το λόγο θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο αμοιβής στον νέο έτος». Συμπλήρωσε ότι θα έχει να κάνει με την αξιολόγηση του προφίλ των ασθενών που νοσηλεύονται έτι ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι ασθενείς

ανεξαρτήτως κατάστασης υγείας, να τυγχάνουν της νοσηλείας που έχουν ανάγκη.

Ο κ. Τρόπης εξήγησε ότι δεν έχει σημασία ο νόμος. «Το κάθε νοσηλευτήριο έχει ένα κατανεμημένο όγκο εργασιών μέσα στη σύμβαση του με τον ΟΑΥ και επιλέγει το ίδιο πως θα χρησιμοποιήσει αυτόν τον όγκο εργασιών». Συμπλήρωσε ότι θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα περιλαμβάνονται όλων των ειδών τα περιστατικά.
Ακόμη είπε ότι η άρνηση εξέτασης ενός ηλικιωμένου έχει ως συνέπεια ότι μπορεί να επισυμβ όταν δεν υπάρξει έγκαιρη διάγνωση. «Με τον νέο τρόπο αποζημίωσης θα ενισχυθούν τα κίνητρα και τα αντικίνητρα έτσι ώστε να μην παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα».

Διευκρίνισε ότι υπάρχουν νοσηλευτήρια που δεν παρατηρείται κάτι τέτοιο. «Κακός γίνεται και πρέπει να βρούμε τρόπους να το σταματήσουμε».

Εξήγησε ότι πολλά νοσηλευτήρια φοβούνται μήπως ανεβεί το ποσοστό θνητότητας που υπάρχει στο νοσηλευτήριο με αποτέλεσμα να αποτρέψει κόσμο να νοσηλευτεί εκεί. «Θέλουμε να υπάρξει διαφάνεια στους δείκτες και στα ποιοτικά κριτήρια.  

Ζήτημα με τους εκτός του ΓεΣΥ ιατρούς

Η Ελεγκτική Υπηρεσία σε ανάρτηση τους στο Twitter αναφέρει «Εκφράζουμε ανησυχία από το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος τύπου του ΓεΣΥ δηλώνει δημόσια ότι είναι νόμιμο οι εκτός ΓεΣΥ ιατροί να χειρουργούν δικαιούχους του ΓεΣΥ σε εντός ΓεΣΥ νοσηλευτήρια. Ουσιαστικά ο ίδιος ο ΟΑΥ ναρκοθετεί τη γραμμή υπεράσπισης των νομικών του συμβούλων.

Εκφράζουμε ανησυχία από το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος τύπου του @GESYCyprus δηλώνει δημόσια ότι είναι νόμιμο οι εκτός ΓεΣΥ ιατροί να χειρουργούν δικαιούχους του ΓεΣΥ σε εντός ΓεΣΥ νοσηλευτήρια. Ουσιαστικά ο ίδιος ο ΟΑΥ ναρκοθετεί τη γραμμή υπεράσπιστης των νομικών του συμβούλων.

— ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ (AUDIT OFFICE OF CYPRUS) (@Audit_Office_Cy) November 1, 2022

Ο κ. Τρόπης μιλώντας για την ανάρτηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ανέφερε ότι αυτό είναι το θέμα με τους γιατρούς τους οποίους ο Οργανισμός τους είχε επιτρέψει να λειτουργούν στα νοσηλευτήρια τους μετά από νομική συμβουλή. «Ο Γενικός Εισαγγελέας έκανε τη γνωμάτευση του και ο Οργανισμός έχει συμμορφωθεί, έχει καλέσει αυτούς τους γιατρούς και έχει βγάλει συγκεκριμένη ημερομηνία».

Δείτε το βίντεο: 

Keywords
Τυχαία Θέματα