Γιατί τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα είναι τόσο… φωτεινά

Καθώς πλησιάζει η χειμωνιάτικη περίοδος, οι ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό αέριο συνεχίζουν να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Παρόλο που έχουν γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου τους, επιθυμούν να διαχειριστούν με σύνεση τους πόρους τους. Ως εκ τούτου οι κυβερνήσεις των Ευρωπαϊκών χωρών καθόρισαν μια σειρά μέτρων, μερικά εκ των οποίων είναι:

Ο περιορισμός της θέρμανσης και η λειτουργία της σε συγκεκριμένους βαθμούς κελσίου. Επιπρόσθετο μέτρο, είναι η μείωση του φωτισμού δημοσιών κτηρίων και πινακίδων συγκεκριμένες

ώρες που δεν λειτουργούν και δεν είναι αναγκαίο.  Επίσης, γίνονται παροτρύνσεις στους πολίτες για να κάνουν μετατροπές στα σπίτια τους έτσι ώστε να γίνουν περισσότερο ενεργειακά αποδοτικά.

Οι μετατροπές αυτές αφορούν την μόνωση για στέγες, δάπεδα, παράθυρα. Τέλος, παροτρύνουν το κόσμο να χρησιμοποιούν με σύνεση όλες τις ηλεκτρικές συσκευές και να γίνεται η χρήση τους περισσότερο τις βραδινές ώρες έτσι ώστε να επωφελούνται και αυτοί τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος.

Ένα από τα κυριότερα θέματα των ημερών είναι ο χριστουγεννιάτικος φωτισμός, στις πόλεις που χαρίζουν σε όλους εμάς την πραγματική αίσθηση των Χριστουγέννων. Οι κυβερνήσεις των χωρών όπως της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, της Δανίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, της Κύπρου εξήγγειλαν το περιορισμό του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου.

Η προτροπή της γερμανικής κυβέρνησης αλλά και των περιβαλλοντολόγων είναι τα νοικοκυριά και τα ιδρύματα να μην έχουν χριστουγεννιάτικα φώτα φέτος. Κάτι το οποίο είχε συζητηθεί και στο παρελθόν με αφορμή την κλιματική αλλαγή. Ο εκτελεστικός διευθυντής της περιβαλλοντικής ένωσης, Jürgen Resch, ζήτησε: «Κατά τη διάρκεια αυτού του χειμώνα θα πρέπει να είναι αυτονόητο να παραλείψουμε τα χριστουγεννιάτικα φώτα στις πόλεις καθώς και στα σπίτια».

Ο Resch πρόσθεσε ότι σε αυτό πρέπει να προστεθεί η πιθανή εξοικονόμηση πόρων από το να μην ανάβουν τα χριστουγεννιάτικα φώτα και πρότεινε ένα αναμμένο δέντρο ανά πόλη και κωμόπολη. «Ίσως θα μπορούσε να μειωθεί σε ένα αναμμένο δέντρο ανά δήμο. Το να κάνεις συνειδητά χωρίς, να κάνεις οικονομίες και να δείχνεις αλληλεγγύη μπορεί να κάνει αυτά τα Χριστούγεννα πολύ ξεχωριστά», τόνισε.

Εντωμεταξύ, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο χριστουγεννιάτικος φωτισμός θα ανάβει μόνο από τις 6:00 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα μεταξύ 6 Δεκεμβρίου και 6 Ιανουαρίου.

Στη Δανία, ο χρόνος που τρέχουν τα δημόσια χριστουγεννιάτικα φώτα στην πρωτεύουσα, Κοπεγχάγη, αναμένεται να μειωθεί κατά 60% λόγω της ενεργειακής κρίσης, είπε ο Michael Gatten, διευθυντής της εμπορικής ένωσης KBH Commerce and Culture.

Στην περίπτωση της Αυστρίας, μια από τις πιο γνωστές Χριστουγεννιάτικες αγορές σε όλο το κόσμο η κυβέρνηση αποφάσισε την καθυστέρηση της φωταγώγησης της Χριστουγεννιάτικης αγοράς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνιά τόσο σε μέρες όσο και ώρες, την μείωση στα λαμπιόνια, την μείωση του τεχνητού χιονιού και το περιορισμό τον βραδινών δραστηριοτήτων.

Στην Ισπανία το θέμα έχει επίσης συζητηθεί. Σύμφωνα με το προσχέδιο, στο οποίο είχε πρόσβαση το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe, δεν θα τεθούν όρια στη χρήση των χριστουγεννιάτικων φωτιστικών, αν και θα συμπεριληφθούν συστάσεις.

Άλλες πόλεις επέλεξαν να τα ενεργοποιήσουν λίγες μέρες αργότερα από το συνηθισμένο. Στην Ελβετία, οι περιβαλλοντολόγοι πρότειναν την εξάλειψή τους, αν και οι τοπικές αρχές τείνουν επίσης να κάνουν περικοπές σε σύγκριση με άλλες χρονιές και επισημαίνουν πόσο δύσκολο θα ήταν να πείσουν τους πολίτες να αποδεχτούν το μέτρο μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

Την ίδια στιγμή, οι κοινότητες στην Κύπρο εξετάζουν την κατάργηση των χριστουγεννιάτικων λαμπτήρων για τέσσερις έως έξι εβδομάδες φέτος, δήλωσε ο Ανδρέας Κιτρομηλίδης, πρόεδρος της ένωσης κοινοτήτων.

Στις ΗΠΑ τι θα γίνει;

Καθώς η ενεργειακή κρίση έχει επηρεάσει τα περισσότερα τουριστικά αξιοθέατα σε όλη την Ευρώπη, η φετινή Χριστουγεννιάτικη έκθεση στην Oxford Street έχει σχεδιαστεί για να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια.

Η εταιρεία, η οποία είναι υπεύθυνη για την οργάνωση των Χριστουγεννιάτικων Φώτων στην Oxford Street, τη Bond Street και την Regent Street, είπε ότι οι ώρες που θα φωτίζουν τα φώτα Oxford Street φέτος θα μειωθούν, περιορίζοντας την κατανάλωση ενέργειας κατά τα δύο τρίτα, σε σύγκριση με πέρυσι.

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη βιωσιμότητα της εγκατάστασης, η New West End Company είπε ότι τα χριστουγεννιάτικα αστέρια θα αποτελούνται από 300.000 LED, κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο πολυμερές. Τα φώτα πιστεύεται ότι είναι 75% πιο ενεργειακά αποδοτικά από τους τυπικούς λαμπτήρες.

Πότε θα λειτουργήσουν οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στην Ευρώπη.

Βουδαπέστη, Ουγγαρία: 18 Νοεμβρίου 2022 - 1 Ιανουαρίου 2023
Βασιλεία, Ελβετία: 24 Νοεμβρίου - 23 Δεκεμβρίου 2022

Μετς, Γαλλία: 18 Νοεμβρίου - 24 Δεκεμβρίου 2022
Βιέννη, Αυστρία: 19 Νοεμβρίου - 26 Δεκεμβρίου 2022

Μονμπελιάρ, Γαλλία: 26 Νοεμβρίου - 24 Δεκεμβρίου 2022
Κραϊόβα, Ρουμανία: 11 Νοεμβρίου 2022 - 8 Ιανουαρίου 2023

Τρίερ, Γερμανία: 18 Νοεμβρίου - 22 Δεκεμβρίου 2022
Μαδέρα, Πορτογαλία: 1 Δεκεμβρίου 2022 - 8 Ιανουαρίου 2023

Βρυξέλλες, Βέλγιο: 25 Νοεμβρίου 2022 - 1 Ιανουαρίου 2023
Govone &Asti, Ιταλία: 12 Νοεμβρίου 2022 - 18 Δεκεμβρίου 2022 (μόνο τα Σαββατοκύριακα)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χριστούγεννα,christougenna