Νομική Υπηρεσία: Τι αλλάζει με εγκλωβισμένους αγοραστές

Προς την κατεύθυνση της τροποποίησης της νομοθεσίας που αφορά εγκλωβισμένους αγοραστές ενυπόθηκων ακινήτων, κλίνει η Νομική Υπηρεσία, ενώ δεν αποκλείεται να ασκηθεί και έφεση μετά τις σχετικές αποφάσεις επαρχιακών δικαστηρίων, ωστόσο δεν έχουν παρθεί ακόμη τελικές αποφάσεις για το ζήτημα.

Το θέμα της πορείας εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας συζητήθηκε αυτεπάγγελτα σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, μετά από πρόταση των βουλευτών του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού, Ευανθίας Σάββα και Νίκου Κέττηρου.

Όπως

ενημέρωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Θεανώ Μαυρομουστάκη, χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για το θέμα, ενώ προγραμματίζεται και νέα, για τις 16 Ιουνίου.

«Δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση κατά πόσο θα κατατεθεί έφεση» κατά των δικαστικών αποφάσεων, είπε η κ. Μαυρομουστάκη.

Συνέχισε, λέγοντας ότι η Νομική Υπηρεσία κλίνει προς την άποψη ότι πρέπει να συζητηθεί καλύτερα το θέμα της τροποποίησης της νομοθεσίας. Πρόσθεσε ότι η θέση του Γενικού Εισαγγελέα είναι ότι δεν είναι νομικά ορθό να συνεχίσει να εφαρμόζεται η συγκεκριμένη νομοθεσία, μέχρι να ληφθούν αποφάσεις.

Αντιλαμβανόμαστε το κοινωνικό κομμάτι και η Νομική Υπηρεσία πιστεύει ότι πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα, είπε και αναφέρθηκε στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη, στη Νομική Υπηρεσία, με τη συμμετοχή δικηγόρων της Δημοκρατίας που χειρίζονται τις υποθέσεις. Η επόμενη σύσκεψη για το ίδιο θέμα προγραμματίζεται για τις 16 Ιουνίου, είπε.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου αναφέρθηκε στο ζήτημα που προέκυψε μετά τις αποφάσεις των Επαρχιακών Δικαστηρίων. Συμπλήρωσε ότι υπάρχει και σήμερα η πολιτική βούληση, εκ μέρους του Κοινοβουλίου αλλά και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ «να έρθουμε με πρόταση νομού που να υπερκεράσει τα συνταγματικά ζητήματα που έχουν προκύψει με τις αποφάσεις δικαστηρίων».

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρθηκαν εντός της Επιτροπής, υπάρχουν 14 χιλιάδες αιτήσεις σήμερα για μεταβίβαση τίτλων με βάση τον νόμο του 2015 για τους εγκλωβισμένους αγοραστές, με τις 2,5 χιλιάδες να έχουν μεταβιβαστεί και άλλες 3,5 χιλιάδες να βρίσκονται στο τελικό στάδιο έκδοσης.

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε εξάλλου ότι η αγορά ακινήτων στην Κύπρο αποτελεί σημαντικό τομέα της οικονομίας και χρειάζεται να προστατευτούν οι εμπλεκόμενοι και πρωτίστως οι αγοραστές ακινήτων.

Μιλώντας εντός της Επιτροπής, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι η αδράνεια πολλών ετών επέτρεψε να έχουμε τη σημερινή στρεβλή κατάσταση στην αγορά.

Προειδοποίησε παράλληλα για «δραματικές επιπτώσεις» αν κριθεί ότι είναι ορθή η απόφαση των επαρχιακών δικαστηρίων. Πρέπει ο καθένας να συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων, όσον αφορά ντόπιους και ξένους αγοραστές, συνέχισε.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρίαση, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε εξάλλου ότι δόθηκε χρόνος δύο εβδομάδων, ώστε να επιστρέψει με εισηγήσεις η Κυβέρνηση. Στο μεσοδιάστημα, είπε, η ομάδα του ΑΚΕΛ θα επεξεργάζεται δικές της προτάσεις σε αυτό το πολύπλοκο ζήτημα.

Εξέφρασε παράλληλα την ενόχληση του ΑΚΕΛ για την «ενοχλητική απραξία» της Κυβέρνησης σε ένα θέμα που αφορά χιλιάδες Κύπριους, αλλά και ξένους αγοραστές, με αποτέλεσμα να δυσφημίζονται οι θεσμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε άλλες περιπτώσεις, η Κυβέρνηση «εν μια νυκτί ετοίμαζε νομοσχέδια και τα έφερνε στη Βουλή», είπε και πρόσθεσε ότι αν δεν υπάρξει απόφαση από την πλευρά της Κυβέρνησης, τα κόμματα στη Βουλή θα δουν πώς μπορούν να προχωρήσουν με την τροποποίηση της νομοθεσίας.

Τέλος, είπε ότι οι νόμοι της Δημοκρατίας παραμένουν σε ισχύ μέχρι να κριθούν αντισυνταγματικοί από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, μιλώντας εντός της Επιτροπής, ανέφερε επίσης ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα η τροποποίηση του νόμου.

Να συνεχιστεί η διαδικασία έκδοσης και μεταβίβασης τίτλων, να προχωρήσει άμεσα νέα νομοθετική ρύθμιση και να εφεσιβληθούν οι αποφάσεις των επαρχιακών δικαστηρίων, ζήτησε από την πλευρά του ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης.

Η Νομική Υπηρεσία βιάστηκε να συμβουλεύσει το πάγωμα των διαδικασιών, είπε ο κ. Περδίκης στις δηλώσεις του και πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με ενότητα, Κοινοβούλιο και Κυβέρνηση, αυτή την πρόκληση».

Έκανε εξάλλου λόγο για «ληστρική συμπεριφορά μιας τράπεζας», την οποία και κατονόμασε. «Δεν μπορώ να δεχτώ ότι μια τράπεζα", είπε, "δυσφημεί ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου» ο οποίος συμπεριφέρθηκε, κατά τα άλλα, με σχετική ωριμότητα στο θέμα αυτό, είπε. Για τον λόγο αυτό, συμπλήρωσε, έχουν μεταβιβαστεί τίτλοι σε 9 στις 10 περιπτώσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα