Νικώντας τον καρκίνο του μαστού

Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως ο μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, αφού η πρόληψη θεωρείται η καλύτερη θεραπεία της ασθένειας.

Η Γιώτα Νικολαΐδου, μία νεαρή και πάνω απ’ όλα δυναμική γυναίκα, που στα 44 της χρόνια έχει μία υπέροχη οικογένεια, για την οποία μιλά με πολλή περηφάνια, είναι μία από τις πολλές γυναίκες που πέρασαν τον καρκίνο του μαστού και μετρά έντεκα και πλέον χρόνια από τη μέρα που νίκησε την ασθένεια, η οποία δεν κατάφερε ούτε στιγμή να τη λυγίσει, αν και αρχικά τη φόβισε.

Η πορεία της

Η Γιώτα γεννήθηκε το 1972. Από παιδί ότι θα εξελισσόταν

σε μία δραστήρια και δυναμική γυναίκα. Σήμερα έχει αρκετή και αξιοζήλευτη εμπειρία στα χρηματοοικονομικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, λόγω και της φύσεως της εργασίας της. Στα 30, συνδυάζοντας καριέρα και οικογένεια, κατάφερε να αποκτήσει τρία παιδιά, ενώ επιθυμούσε πολύ και ένα τέταρτο. Η ζωή, ωστόσο, της επιφύλασσε άλλα. Τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου του 2004, κι ενώ ετοιμαζόταν για διακοπές, αγγίζοντας το στήθος της εντοπίζει ένα κουβαράκι. Αρχικά το μυαλό της δεν πήγε στο κακό. Δεν πίστευε ότι αυτό το μικρό κουβάρι θα ήταν καρκίνος του μαστού. Έτσι άφησε το πράγμα να κυλήσει σαν να μην συμβαίνει τίποτα, όπως, αφού παραδέχεται, δεν είχε κάνει ποτέ αυτοεξέταση.

Η επιμονή της συναδέλφου

Αφού πέρασαν κάποιες μέρες, αποφασίζει να εκμυστηρευτεί το γεγονός σε μία κοπέλα, με την οποία τότε συνεργαζόταν στο ίδιο γραφείο, και η οποία επειδή ήταν πιο μεγάλη σε ηλικία την είχε, κυριολεκτικά, σαν κόρη της. Όταν της ανέφερε πως εντόπισε ένα κουβαράκι στο στήθος, κι αφού της το ψηλάφισε, η συνάδελφός της, χωρίς δεύτερη σκέψη, την προέτρεψε να πάει σε κάποιο ειδικό για να δει τι ακριβώς συνέβαινε. Μάλιστα, ήταν τόσο επίμονη που κάθε φορά που την έβλεπε τη ρωτούσε συνεχώς: «Γιώτα, έκλεισες ραντεβού ή ακόμα;». Η Γιώτα απαντούσε πάντα «όχι» κι αυτή θύμωνε και πείσμωνε περισσότερο. Μετά από αρκετές πιέσεις τελικά αποφασίζει να κλείσει ραντεβού με τον γυναικολόγο της, την επομένη.

Το περαιτέρω ψάξιμο

Πηγαίνοντας στον γυναικολόγο, αυτός αφού ψηλάφισε κι είδε το στήθος της την παρέπεμψε για μαστογραφία και ultrasound, όπως κι έγινε. Στη μαστογραφία, παρότι το κουβαράκι ήταν εμφανές κι όταν το άγγιζες καταλάβαινες την ύπαρξή του, δεν φάνηκε κάτι. Στο ultrasound, όμως, φάνηκε αμέσως το πρόβλημα. Μάλιστα, η Γιώτα όταν είδε στην τηλεόραση πώς φαίνεται το κουβαράκι συνειδητοποίησε τι συνέβαινε και σοκαρίστηκε. Φοβήθηκε. Ο γιατρός που είδε στη συνέχεια τα αποτελέσματα των εξετάσεων τής τόνισε πως έπρεπε εντός δέκα ημερών να μπει χειρουργείο.

Επειδή, όμως, είχε ήδη προγραμματίσει τις διακοπές της, οι οποίες θα ξεκινούσαν σε μερικές μέρες, ρώτησε κατά πόσον μπορεί η επέμβαση να μετατεθεί για λίγο. Η απάντηση ήταν άμεση και αρνητική. «Γιώτα, δεν έχεις να πας πουθενά. Διακοπές μπορείς να κάνεις άλλη φορά. Τώρα είναι η ώρα να δεις πρώτα εσένα και μετά όλα τ’ άλλα», της είπε προσγειώνοντάς την στην πραγματικότητα. Λόγω της εξέλιξης οι διακοπές τελικά ματαιώθηκαν, όπως ήταν και η σύσταση του γιατρού. Εξερχόμενη, ωστόσο, του ιατρείου η Γιώτα δεν άντεξε. Έκλαψε τόσο πολύ που δεν μπορούσε καν να μπει στο αυτοκίνητο για να οδηγήσει και να πάει σπίτι. Ήταν απόγευμα προς βράδυ Παρασκευής. Αφού συνήλθε ξεκίνησε για το σπίτι.

Η διάγνωση

Επειδή, όμως, κάτι την «έτρωγε» και δεν ήθελε να πιστέψει ότι της συνέβη αυτό, την επομένη, ημέρα Σάββατο, πήγε και σε άλλους γιατρούς για να πάρει μία δεύτερη και μία τρίτη γνώμη. Όλοι ανεξαιρέτως οι γιατροί που επισκέφθηκε κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα. Ήταν καρκίνος του μαστού και έπρεπε να αντιμετωπιστεί άμεσα με επέμβαση. Τη Δευτέρα, η Γιώτα επισκέπτεται εξειδικευμένο χειρουργό για τον μαστό για να κάνει την απαραίτητη βιοψία. Δύο μέρες αργότερα βγαίνουν τα αποτελέσματα. Καρκίνος του μαστού κακοήθειας, στάδιο 1 προς 2. Ήταν πολύ τυχερή, γιατί ο καρκίνος ήταν στα αρχικά του στάδια και μπορούσε πιο εύκολα να αντιμετωπιστεί.

Αν και σοκαρισμένη, όπως ήταν αναμενόμενο, το γεγονός πως έτυχε από την πρώτη στιγμή της θερμής στήριξης των οικείων της, της αγαπημένης Στέλλας Κυριακίδου αλλά και της Europa Donna Κύπρου, τη βοήθησε ώστε άμεσα να σταθεί στα πόδια της και να παλέψει τον καρκίνο του μαστού. «Εδώ ήθελα να σταθώ σε κάτι πολύ σπουδαίο, που έχουμε την τύχη να έχουμε στον τόπο μας, την οργάνωση της Europa Donna Κύπρου, που ανιδιοτελώς αγκαλιάζει την κάθε γυναίκα που αντιμετωπίζει την ασθένεια, αλλά και βεβαίως κάνει τα πάντα για να αφυπνίσει τις γυναίκες για την πρόληψη, οργανώνοντας εκδηλώσεις για ενημέρωση πως η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Λόγω και της εμπειρίας της, η Γιώτα έλαβε μέρος στην εκδήλωση «Σχοινί αλληλεγγύης», μία αποστολή στην κορυφή του Breithorn, στο Ζερμάτ της Ελβετίας, που οργάνωσε η Europa Donna Ελβετίας και το club Zonta. Με δύναμη και θάρρος, οι εκπρόσωποι κάθε χώρας -γυναίκες που βίωσαν τον καρκίνο του μαστού- έφτασαν στον στόχο τους. Η Γιώτα ήταν η Κύπρια συμμετέχουσα. Έλαβε, επίσης, μέρος στην εκδήλωση τοξοβολίας που έγινε στην Κύπρο, στην οδό Στασικράτους με συμμετοχή νεαρών φίλων με καρκίνο του μαστού από το εξωτερικό. «Έχω την τύχη σήμερα να είμαι μέλος της οργάνωσης. Μου δίνεται η ευκαιρία να βοηθήσω συνανθρώπους μου. Η Europa Donna Κύπρου έθεσε ως στόχο της από την αρχή της ίδρυσής της τη δημιουργία εξειδικευμένου Κέντρου Μαστού, κάτι που με υπομονή και επιμονή πέτυχε την προηγούμενη χρονιά, το οποίο θα βοηθήσει όλες μας να τυγχάνουμε της καλύτερης δυνατής ιατρικής περίθαλψης, σε ένα εξειδικευμένο κέντρο για τον καρκίνο του μαστού», εξηγεί περαιτέρω.

Keywords
Τυχαία Θέματα