ΓΓ ΑΚΕΛ: Ελπίδες για μεγαλύτερη εμπλοκή Ρωσίας στο Κυπριακό

Η επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ έχει τη δική της ιδιαίτερη σημασία και το ΑΚΕΛ θα ήθελε να δει τη Ρωσία να εμπλέκεται περισσότερο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του κόμματος Αντρέας Κυπριανού, προσθέτοντας ότι αναμένει την ενημέρωση των Αρχηγών των κομμάτων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τοποθετηθεί επί των αποτελεσμάτων.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο συνάντησης του με το ΔΣ της ΑΛΚ στο λιμάνι Λεμεσού, ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι

τόσο η επίσκεψη του Ρώσου και Αμερικανού ΥΠΕΞ, αλλά και των υπολοίπων ΥΠΕΞ των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας «εκφράζουν ενδεχομένως μια κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό».

«Φαίνεται πως κάποιοι θεωρούν ότι υπάρχει δυναμική για επίλυση του Κυπριακού και προσπαθεί ο καθένας με τον δικό του τρόπο να συμβάλει», ανέφερε ο κ. Κυπριανού προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να εμπλακεί σε συζητήσεις «για να δούμε πώς μπορούν να αξιοποιηθούν, από τη μια να αντικειμενικά δεδομένα και από την άλλη, το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, για να καταλήξουμε σε λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν».

Υπογράμμισε δε πως η λύση δεν πρέπει να είναι η όποια λύση, αλλά αυτή που «θα διασφαλίζει το ενωμένο κράτος, με μια κυριαρχία, με μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και ότι το κράτος που θα δημιουργηθεί θα είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι δεν θα έχουμε εγγυήσεις και μονομερή επεμβατικά δικαιώματα και ότι θα διασφαλιστούν οι βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του Κυπριακού λαού».

Με αυτήν την έννοια λοιπόν, συνέχισε, «εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλους».

Ο ΓΓ ΑΚΕΛ σημείωσε ακόμη πως το κόμμα του θα ήθελε να δει τη Ρωσία να εμπλέκεται περισσότερο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, «γιατί είναι μια χώρα που διαχρονικά στηρίζει τη θέση της σε αρχές και θεωρούμε ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ασφαλιστική δικλείδα στις συζητήσεις, οι οποίες διεξάγονται για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό».

Ενδεικτικό του ότι η Ρωσία στηρίζει τις θέσεις της σε αρχές, υπενθύμισε, είναι και το γεγονός ότι ο κ.Λαβρόφ επέμενε όπως, αν θα γίνει συνάντηση με τον κ.Ακιντζί, να μην υπάρχει οποιαδήποτε σημειολογία.

Τέλος δήλωσε πως το κόμμα του θα αναμένει την ενημέρωση των αρχηγών των κομμάτων το Σάββατο, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να τοποθετηθεί επί των επισκέψεων των ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα