Νευρικότητα στις αγορές

Αρνητικά επηρεάζεται το κοινό νόμισμα μετά τα αιματηρά γεγονότα της Παρασκευής στο Παρίσι

Οι ανησυχίες για κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την παραγωγή του «μαύρου χρυσού»

ΑΥΞΗΘΗΚΕ η ζήτηση για τα «ασφαλή» στοιχεία ενεργητικού, όπως ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε το ευρώ κατά τη διάρκεια των πρώτων συναλλαγών της εβδομάδας στις αγορές της Ασίας, χθες Δευτέρα, υπό το βάρος των τρομοκρατικών επιθέσεων της Παρασκευής στο Παρίσι, αλλά και μετά τα αντίποινα της γαλλικής αεροπορίας με βομβαρδισμούς της «πρωτεύουσας»

του Ισλαμικού Κράτους, Ράκα. Η είδηση για τα γεγονότα που ταρακούνησαν την Ευρώπη ήρθε μετά το κλείσιμο των αμερικανικών αγορών την Παρασκευή. Έτσι, οι ανησυχίες για κλιμάκωση των εντάσεων στην πετρελαιοπαραγωγό Μέση Ανατολή ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την παραγωγή του «μαύρου χρυσού», καθώς οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή κρέμονται πλέον από μια κλωστή.

Στην Ευρώπη, οι αγορές έκλεισαν με ανάμεικτα πρόσημα και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Το Χρηματιστήριο του Παρισιού, τελικώς, επηρέασε σε μικρό βαθμό την επενδυτική ψυχολογία, γεγονός σημαντικό δεδομένου του ότι η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Την ίδια ώρα, με μικρές διακυμάνσεις έκλεισαν τα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τον βρετανικό δείκτης FTSE 100 να ενισχύεται κατά 0,45% στις 6.146 μονάδες, τον γερμανικός DAX να καταγράφει άνοδο 0,04% στις 10.713 μονάδες και τον γαλλικό CAC 40 να σημειώνει αρνητική πτώση κατά 0,08% στις 4.804 μονάδες.

Πτώση για τις γαλλικές εταιρείες

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,30% στις 370,64 μονάδες, ενώ νωρίς το πρωί υποχωρούσε στις 366,48 μονάδες. Το σημαντικότερο πλήγμα δέχτηκε ο κλάδος των αεροπορικών, λόγω της αυξημένης ανησυχίας για ενδεχόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα. Η μετοχή της Ryanair υποχώρησε κατά 1,4%, η Lufthansa έκλεισε στο -2,3% και η Air France-KLM σημείωσε απώλειες 5,7%. Στην αγορά των μετοχών σημειώθηκαν σημαντικές ρευστοποιήσεις στις πλείστες γαλλικές μετοχές, με την Accor, ξενοδοχειακό πάροχο, να υποχωρεί κατά 4,7%, την Kering, των brands Gucci και Bottega Veneta, να υποχωρεί κατά 0,7%, ενώ και η LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton έκλεισε με απώλειες 1,4%. Απώλειες ύψους 7,8% σημείωσε και η Sonova Holding, μετά την ανακοίνωση ότι μείωσε τους στόχους για τις ετήσιες πωλήσεις και κέρδη, εξαιτίας των χαμηλών επιδόσεων του τρίτου τριμήνου.

Νευρικότητα και επιφυλάξεις

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, από νωρίς επικράτησε νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω της υποχώρησης του ευρώ, με τους θεσμικούς επενδυτές να αντιδρούν στο τρομοκρατικό κτύπημα στο Παρίσι. Παράλληλα, αυξήθηκε η ζήτηση για τα στοιχεία ενεργητικού που θεωρούνται πιο ασφαλή, όπως ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα, με τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται να επηρεάζουν άμεσα τα δεδομένα στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο, φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αυξήσει το επίπεδο ετοιμότητας, με το ενδεχόμενο να προβεί σε τροποποιήσεις του προγράμματος παρεμβάσεων που έχουν μέχρι στιγμής δρομολογηθεί και βρίσκονται εν εξελίξει, να είναι ενεργό. Οι ενδεχόμενες αλλαγές, αν συμβούν, θα πραγματοποιηθούν στη συνάντηση του συμβουλίου, στις αρχές του επόμενου μήνα.

Σημειώνεται ότι κατά τις τελευταίες δηλώσεις του, πριν πραγματοποιηθούν τα αιματηρά γεγονότα στη γαλλική πρωτεύουσα, ο Μάριο Ντράγκι είχε κάνει λόγο για διεύρυνση της μέχρι τώρα ισχύουσας παρέμβασης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πλέον, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η επίσπευση των διαδικασιών προς την κατεύθυνση αυτή, εν μέσω προβληματισμών, πρέπει να θεωρείται βέβαιη.

Keywords
Τυχαία Θέματα