Νερό από την Τουρκία στα κατεχόμενα τον Ιούλιο

Από τις 26 Ιανουαρίου το φράγμα Αλάκιοπρου στην Τουρκία, από το οποίο θα διοχετεύεται το νερό στα κατεχόμενα μέσω αγωγού, θα αρχίσει να αποθηκεύει νερό, σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Δασών και Υποθέσεων Νερού Βεϊσέλ Έρογλου. Στα κατεχόμενα το νερό θα φτάσει στις 20 Ιουλίου, αναφέρει ο Τούρκος Υπουργός.

Με γραπτή του ανακοίνωση, ο Βεϊσέλ Έρογλου αναφέρει ότι έχει ολοκληρωθεί το φράγμα Αλάκιοπρου στην περιοχή Αναμούρ της Τουρκίας και από εκεί θα διοχετεύονται μέσω υποθαλάσσιου αγωγού 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού το

χρόνο προς το φράγμα Γετσίτκιοϊ, που έχει κατασκευαστεί στα κατεχόμενα.

Ο Βεϊσέλ Έρογλου αναφέρει επίσης ότι με το πρόγραμμα νερού θα καλυφθούν οι μακροπρόθεσμες ανάγκες των κατεχομένων για νερό και ότι με την αποθήκευση νερού στο φράγμα Αλάκιοπρου έχει ολοκληρωθεί η βάση του σχεδίου.

Ο Τούρκος Υπουργός υπενθυμίζει ότι τα θεμέλια του φράγματος είχαν τεθεί στις 7 Μαρτίου του 2011 ενώ από το φράγμα αυτό θα επωφεληθούν και 84 χιλιάδες εκτάρια γης στην περιοχή Αναμούρ της Τουρκίας, τα οποία θα υδρεύονται με μοντέρνα τεχνολογία.

Ο Τούρκος Υπουργός αναφέρει ότι οι υποδομές στο έδαφος τόσο στην Τουρκία όσο και στα κατεχόμενα έχουν ολοκληρωθεί, ενώ από το υποθαλάσσιο μέρος έχουν ολοκληρωθεί τα 25 χλμ από τα 80 χλμ. Ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που κατασκευάζεται υποθαλάσσιος αγωγός νερού και ότι οι εργασίες συνεχίζονται με ταχύτητα.

Ο Βεϊσέλ Έρογλου, χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα μεταφοράς νερού στα κατεχόμενα ως `πρόγραμμα του αιώνα` το οποίο θα στοιχίσει 1255 δις τουρκικές λίρες (περίπου 450 δις Ευρώ), αναφέρει: "Με τη βοήθεια του Αλλάχ στις 20 Ιουλίου θα το πάμε στο νησί".

Keywords
Τυχαία Θέματα