Νέος συντονισμός Αθήνας - Λευκωσίας για το Κυπριακό

Μείζονος σημασίας για τη Λευκωσία θεωρεί η Κυβέρνηση τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι, στο περιθώριο της τέταρτης στη σειρά τριμερούς συνάντησης ΕλλάδαςΚύπρουΑιγύπτου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Κάιρο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Σίγμα,

οι Πρόεδροι Αναστασιάδης και Αλ Σίσι θα δώσουν πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο στην ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, την ίδια ώρα που θα κλείσουν και δύο τεράστιας οικονομικής επιφάνειας συμφωνίες Κυπρίων επιχειρηματιών με την Αίγυπτο.

Σε τριμερές επίπεδο, τη συνάντηση θα απασχολήσουν η Ενέργεια, οι περιφερειακές εξελίξεις, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αιγύπτου, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και η συνεργασία σε τομείς όπως ο τουρισμός, η γεωργία, το περιβάλλον, οι αερομεταφορές, οι θαλάσσιες μεταφορές και το εμπόριο.

Στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνάντησης, αναμένεται να υπογραφούν δύο Κοινές Δηλώσεις Προθέσεων ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο για θέματα περιβαλλοντικής προστασίας, θαλάσσιων μεταφορών και κρουαζιερών αναψυχής. Αναμένεται επίσης η έκδοση κοινής διακήρυξης για τα αποτελέσματα των συνομιλιών ανάμεσα στις Κυβερνήσεις των τριών χωρών, με ξεκάθαρες αναφορές και στο Κυπριακό.

Η κοινή παρουσία των Αναστασιάδη και Τσίπρα στην Αίγυπτο θα δώσει την ευκαιρία για επικαιροποίηση του ήδη διαμορφωθέντα συντονισμού των δύο κυβερνήσεων, στον απόηχο της εντατικοποίησης των συνομιλιών και του παρασκηνίου που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την Ελλάδα να αναλαμβάνει κομβικό ρόλο για το θέμα ασφάλειας και εγγυήσεων.

Και όλα αυτά, στη σκιά των νέων προκλητικών δηλώσεων του εκπροσώπου της λεγόμενης «προεδρίας» του ψευδοκράτους Μπαρίς Μπουρτζιού που απαντούσε στις αναφορές του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου ότι δεν αποδέχεται την εκ περιτροπής Προεδρία.

Σύμφωνα με την απάντηση Μπουρτζιού, «οποιοδήποτε μοντέλο λύσης που δεν περιλαμβάνει την πολιτική ισότητα των Τ/κ είναι απαράδεκτο και μια λύση στο πλαίσιο που σκέφτεται ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δεν θα υπάρξει ποτέ. Οι απορριπτικοί στην Ε/κ πλευρά δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα, είναι εναντίον της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, και στόχος τους είναι ένα ενιαίο κράτος με υπεροχή της Ε/κ κοινότητας και δικαιώματα μειονότητας για τους Τ/κ.

Ο Μπουρτζιού δεν παρέλειψε να στρέψει τα βέλη του και κατά του Προέδρου Αναστασιάδη, γιατί αναφέρεται σε συγκεκριμένες περιοχές σε ό,τι αφορά τις εδαφικές αναπροσαρμογές.

Προφανώς, ενοχλημένος από την ξεκάθαρη χθεσινή τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι δεν υπάρχει λύση χωρίς επιστροφή της Μόρφου υπό Ε/κ διοίκηση.

Η Τουρκική και Τ/κ πλευρά κλιμακώνουν την πολιτική προσάρτησης των κατεχομένων με υπογραφή εντός των επόμενων ωρών της συμφωνίας για μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι υπογραφές θα πέσουν στο περιθώριο της Συνόδου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας που διεξάγεται στην Άγκυρα, όπου βρίσκεται και ο Μουσταφά Ακιντζί.

Keywords
Τυχαία Θέματα