Νεκρά Ζώνη: Ήρθαν οι κουκουβάγιες να σώσουν τους αγρότες (BINTEO)

Εντός της Νεκράς Ζώνης, οι αγρότες έστησαν ξύλινα κουτιά για να φωλιάσουν κουκουβάγιες, η παρουσία των οποίων είχε σημαντικό αντίκτυπο στην απομάκρυνση των τρωκτικών που πολλαπλασιάστηκαν εντός της νεκράς ζώνης απουσία  της ανθρώπινης δραστηριότητας, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες των αγροτών. Το AFP δημοσίευσε μάλιστα σχετικό ρεπορτάζ με δηλώσεις εμπλεκομένων.

«Οι κουκουβάγιες είναι θαύμα!», λέει ο αγρότης Χριστόδουλος Χριστοδούλου που δοκίμασε πρώτος να ψεκάσει με δηλητήριο στα χωράφια του. «Το χωριό μας ήταν γεμάτο αρουραίους και ποντίκια.

Έφαγαν τις καλλιέργειές μας, τσιμπολόγησαν τα ελαστικά μας», θυμάται ο Χριστοδούλου, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης ενός αγροκτήματος στον αποστρατικοποιημένο διάδρομο που χωρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία και τα κατεχόμενα

«Τότε στήσαμε αυτά τα κουτιά για τις κουκουβάγιες», είπε.

Σχολιάζοντας αυτό, ο Νικόλαος Κασίνης, μέλος της υπηρεσίας άγριας ζωής είπε: «Η νεκρή ζώνη είναι μια περιοχή στην οποία δεν υπάρχει μεγάλη ανθρώπινη δραστηριότητα εδώ και δεκαετίες. Είναι μια περιοχή, σε ορισμένα μέρη της, (όπου εκεί) υπάρχουν πολλά προβλήματα τρωκτικών Επειδή είναι ως επί το πλείστον γεωργική περιοχή, νομίζω ότι είναι μια περιοχή που είναι ένα ιδανικό έργο για να τοποθετηθεί μια κουκουβάγια - το σχέδιο για φωλιές κουτιά».

Περίπου 50 ανοιχτόχρωμα ξύλινα κουτιά με κυκλικά ανοίγματα έχουν τοποθετηθεί σε κορμούς δέντρων στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας 10 ετών υπό την ηγεσία της μη κυβερνητικής οργάνωσης BirdLife Κύπρου και της κυπριακής κυβέρνησης.

Η BirdLife λέει ότι οι στόχοι του έργου είναι να ενθαρρύνει τους αγρότες να εγκαταλείψουν τη χρήση δηλητηρίου και να βοηθήσει στον επανεποικισμό του πληθυσμού της κουκουβάγιας αχυρώνα της Κύπρου, ο οποίος έχει μειωθεί σε όλη την Ευρώπη.

Η Δένεια, ένα από τα λίγα χωριά της ουδέτερης ζώνης μήκους 180 χιλιομέτρων (112 μιλίων) που εξακολουθεί να κατοικείται, φιλοξενεί τώρα από 20 έως 50 κουκουβάγιες και τους νεοσσούς τους – αναγνωρίσιμους από το λευκό φτέρωμά τους.

Τα αρπακτικά πουλιά έχουν ύψος μόλις 30 εκατοστά (12 ίντσες), αλλά έχουν μεγάλες ορέξεις, καταβροχθίζοντας έως και 5.000 αρουραίους και ποντίκια το χρόνο.

Τα τρωκτικά έχουν πολλαπλασιαστεί στο διάδρομο απουσία μεγάλων ποσοτήτων ανθρώπινης δραστηριότητας – λεηλατώντας γεωργικές εκτάσεις.

Οι αγρότες προσπάθησαν συχνά να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με ποντικοφάρμακο – επιβλαβές τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον – πριν από την έναρξη της πρωτοβουλίας.

Σήμερα, χάρη στις κουκουβάγιες, «για να βρεις ένα τρωκτικό εδώ θα έπρεπε να ψάξεις μια εβδομάδα», είπε ο δήμαρχος Δένειας Χριστάκης Παναγιώτου.

Ο διευθυντής του BirdLife Martin Hellicar, ο οποίος μετρά περισσότερα από 1.300 κουτιά κουκουβάγιας σε όλη την Κύπρο, αποδίδει την επιτυχία του έργου στο ότι οι αγρότες «δέθηκαν με τις κουκουβάγιες και επανασυνδέθηκαν με τη φύση».

Τα κουτιά πουλιών έχουν στηθεί σε συντονισμό με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η επιστήμονας Ίρις Χαραλαμπίδου περιγράφει την νεκρά ζώνη ως ένα «μοναδικό» περιβάλλον για την έκταση της σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτη φύση σε σύγκριση με την αχαλίνωτη ανάπτυξη ακινήτων σε άλλα μέρη του νησιού.

Με άδεια από τα Ηνωμένα Έθνη, η Ελληνοκύπρια ειδικός έρχεται μερικές φορές στην περιοχή με έναν Τουρκοκύπριο συνάδελφό της.

Η ερευνήτρια λέει ότι το να μπορούμε να συνεργαστούμε για να παρατηρήσουμε τις κουκουβάγιες στη ζώνη ασφαλείας που τις χωρίζει είναι «ανεκτίμητη». «Επειδή κανένα πουλί δεν θα σεβαστεί ποτέ τα σύνορα που έχει χαράξει ο άνθρωπος», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα