Νέα τάξη πραγμάτων

Με τις «ευλογίες» Αναστασιάδη και τη στήριξη του ΔΗΣΥ, ΠτΒ ο Δ. Συλλούρης
Πρώτο βήμα «ένωσης» του ενδιάμεσου χώρου η συμφωνία των «τεσσάρων». Μοναχικός ο δρόμος που διάλεξε το ΑΚΕΛ. Παρασκήνιο «φωτιά» από το πρωί μέχρι την τελευταία στιγμή

Στο πρώτο χιλιόμετρο του μαραθωνίου που ξεκίνησε χθες με την ορκωμοσία των νέων βουλευτών κέρδισε ο Δημήτρης Συλλούρης. Μετά από τρεις ψηφοφορίες, ο βουλευτής της Αλληλεγγύης πήρε τη θετική ψήφο των βουλευτών του Δημοκρατικού Συναγερμού και ανακηρύχθηκε νέος Πρόεδρος της Βουλής.

Νικητής

όμως για πολλούς θεωρείται και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, καθώς η υποψηφιότητα Συλλούρη αποτελούσε για τον ίδιο και την Κυβέρνηση τη μοναδική επιλογή, μετά το όχι του ΑΚΕΛ στην πρόταση ΔΗΣΥ για εκ περιτροπής Προεδρία μεταξύ των δύο κομμάτων, αλλά και το γεγονός ότι υπήρχε αρνητικότατη στάση στην υποψηφιότητα Σιζόπουλου.

Για να φτάσουμε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα προηγήθηκαν πολλά, στο τρίγωνο ΔΗΣΥ, Προεδρικό, Συλλούρης. Στις 8 το πρωί τον λόφο του Προεδρικού ανέβηκε αντιπροσωπία του κόμματος με επικεφαλής τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ούτως ώστε να συζητηθεί διεξοδικά το πώς θα κινηθεί το κυβερνών κόμμα.

Αμέσως μετά ακολούθησε συνάντηση Αβέρωφ Νεοφύτου και Δημήτρη Συλλούρη, όπου και κλείδωσε η απόφαση. Χαρακτηριστική, άλλωστε, ήταν η απάντηση του κ. Συλλούρη όταν ρωτήθηκε κατά πόσον θα πάει στη συνάντηση των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, που ήταν ορισμένη για τις 12 το μεσημέρι. «Δεν έχω λόγο να πάω», είπε.

Και υπουργοί στο ΠΓ του ΔΗΣΥ
Το μεσημέρι η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου ουσιαστικά φωτογράφιζε τις εξελίξεις. Στήριξη στον Αβέρωφ Νεοφύτου, βάζοντας ωστόσο ένα μεγάλο «αλλά…». Το Πολιτικό Γραφείο έδωσε εξουσιοδότηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα να αποφασίσει επί τόπου εάν χρειαστεί αλλαγή κατεύθυνσης.

Στην Πινδάρου το όνομα «Συλλούρης» δεν αποτελούσε μια βελούδινη υποψηφιότητα στήριξης, με μία μεγάλη ομάδα στελεχών να διαφωνούν έντονα. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός της συμμετοχής μελών του Υπουργικού στη συνεδρίαση, με τους Γιαννάκη Κασουλίδη, Σωκράτη Χάσικο, Χάρη Γεωργιάδη και Ιωνά Νικολάου να ασκούν έντονες πιέσεις υπέρ της υποψηφιότητας Συλλούρη.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ την ίδια ώρα στο παρασκήνιο συνέχιζε να θολώνει τα νερά για το τι πραγματικά θα έκανε ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Ακόμη και μετά το πέρας της σύσκεψης των αρχηγών / εκπροσώπων κομμάτων, προσπάθησε να ρίξει στη συζήτηση και άλλα ονόματα ανακατώνοντας την τράπουλα.

Αναπάντητα ερωτήματα
Το αποκορύφωμα της συμφωνίας έγινε ορατό μετά τη δήλωση του Δημήτρη Συλλούρη τη στιγμή που υπέβαλε την υποψηφιότητά του: «Εφόσον εκλεγώ, δεν θα συμμετέχω ενεργά στα κομματικά όργανα της Αλληλεγγύης, ώστε να επιτελώ τα καθήκοντα του δεύτερου τη τάξει αξιωματούχου του κράτους με αμερόληπτο και ανεξάρτητο τρόπο και ταυτόχρονα αυτό να φαίνεται». Μπορεί ο κ. Νεοφύτου να ζήτησε διακοπή της συνεδρίας για 20 λεπτά, ώστε να πάρει νέα απόφαση το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, ωστόσο όλα έδειχναν ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Πάντως το κυβερνών κόμμα και ο Πρόεδρός του δεν έδωσαν χθες απαντήσεις σε τρία ερωτήματα:
1. Γιατί τον κ. Συλλούρη και όχι οποιοδήποτε άλλον εκτός του κ. Σιζόπουλου;
2. Υπάρχει ζήτημα με ανταλλάγματα που οδήγησε τον ΔΗΣΥ να στηρίξει την εν λόγω υποψηφιότητα;
3. Ποιος θα εξηγήσει πώς στελέχη του κυβερνώντος κόμματος λίγες ημέρες πριν κατηγορούσαν τα στελέχη της Αλληλεγγύης ως υπευθύνους για την πτώση του κόμματος, και χθες στήριξαν έναν βουλευτή, που ανήκει στο Κίνημα που έχει πρόεδρο την Ελένη Θεοχάρους, την οποία «πυροβολούσαν» ασταμάτητα επί ένα μήνα και πριν τις εκλογές;

Η νέα αντιπολίτευση
Ο Μαρίνος Σιζόπουλος μπορεί τελικώς να μην κατάφερε να αποτελέσει την υποψηφιότητα νίκης του ενδιάμεσου χώρου, ωστόσο κύκλοι των τεσσάρων κομμάτων, που μίλησαν στη «Σημερινή», τόνισαν ότι ετοιμάστηκε το «προζύμι» ενός μεγάλου πολιτικού σχηματισμού, που αριθμεί 17 βουλευτές και ουσιαστικά αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στη Βουλή.

Το πολιτικό «μανιφέστο» 19 σημείων για πρώτη φορά έφερε τόσο κοντά ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία και Οικολόγους, με αρκετά στελέχη να τονίζουν ότι οι εξελίξεις δεν έχουν ως χρονικό ορίζοντα το 2018, όπως θέλουν κάποιοι, αλλά πολύ συντομότερα.

Το γεγονός ότι υπάρχει πρόνοια και για το Κυπριακό που λέει ότι «θα υπάρξει προώθηση της συζήτησης θεμάτων που αφορούν το Κυπριακό και τις διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού στη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Επίσης η αναφορά για «νομοθετική κατοχύρωση ότι σε περίπτωση συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, αυτή θα τεθεί οπωσδήποτε σε δημοψήφισμα, στο οποίο θα συμμετέχουν οι κατέχοντες ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Νομοθετική κατοχύρωση της τροποποίησης του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε περίπτωση θετικής απόφασης στο δημοψήφισμα για να κατοχυρωθεί η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας», δείχνει τον άνεμο σύμπνοιας που πνέει στον χώρο του ευρύτερου κέντρου.

Τα υπόλοιπα 17 σημεία είναι:
· Αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, για σκοπούς αναβάθμισης του κοινοβουλευτικού έργου.
· Αναβάθμιση της Ολομέλειας ως του ναού της δημοκρατίας, όπου αναπτύσσεται ο πολιτικός λόγος και τα επιχειρήματα.
· Δημιουργία ιστοσελίδας για ανάρτηση των Νομοσχεδίων και των Προτάσεων Νόμου για συμμετοχή των πολιτών, με την υποβολή των δικών τους σχολίων και εισηγήσεων. Ειδική υπηρεσία θα τις καταθέτει στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές.
· Τήρηση απουσιολογίου για τις συνεδρίες της Ολομέλειας και των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και διασύνδεση της αντιμισθίας των βουλευτών με τις παρουσίες τους.
· Εφαρμογή της αρχής ότι δεν αλλάζει το εκλογικό σύστημα τον τελευταίο χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές.
· Επαναφορά της Απλής Αναλογικής ως εκλογικού μέτρου.
· Θα ξεκινήσει διάλογος για την Οριζόντια Ψηφοφορία με στόχο, αν υπάρξει συμφωνία, να εφαρμοστεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
· Αυτόματη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο όσων κλείνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.
· Εφαρμογή της αρχής του Ανακλητού για όλους τους εκλελεγμένους αξιωματούχους που ασκούν εκτελεστική εξουσία.
· Καθιέρωση δημοψηφισμάτων για τα πολύ σοβαρά κοινωνικοοικονομικά ζητήματα.
· Προώθηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής.
· Δημιουργία Επιτροπής Πολιτών για εγγραφή θεμάτων προς συζήτηση στη Βουλή.
· Κατοχύρωση δυνατότητας για υποβολή Προτάσεων Νόμου από πολίτες (με συλλογή συγκεκριμένου αριθμού υπογραφών).
· Θεσμοθέτηση διαδικασιών αξιολόγησης του έργου των βουλευτών και των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε τακτικά διαστήματα. Δημόσιος διάλογος με όλα τα μέσα με την κοινωνία.
· Τελεσίδικη διευθέτηση του θέματος του «πόθεν έσχες», του ασυμβίβαστου, της ασυλίας των βουλευτών και των συντάξεων.
· Επαναβεβαίωση των αποφάσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων σε μεγάλα περιβαλλοντικά θέματα.
· Συνεργασία εντός του Κοινοβουλίου όσων κομμάτων συμφωνούν με τις πρόνοιες αυτού του πλαισίου πολιτικής.

«Χάσαμε την εμπιστοσύνη»
Στο στρατόπεδο των «4» του ενδιάμεσου χώρου μπορεί να υπάρχει η απογοήτευση ότι δεν μπόρεσε να υπάρξει η συμμαχία των «5», ωστόσο τώρα κυριαρχεί η ίδια άποψη. Χάθηκε η εμπιστοσύνη προς το Κίνημα Αλληλεγγύη και την Ελένη Θεοχάρους.

Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα στελέχη που αναφέρουν ότι ήταν ενήμερη η ηγέτις της Αλληλεγγύης για τους χειρισμούς του κ. Συλλούρη, αν και κάποιοι άλλοι ανέφεραν ότι η κ. Θεοχάρους δεν ήθελε να υπάρξει συμπόρευση με τον ΔΗΣΥ, ούτε άμεση, ούτε έμμεση.

Επίσης, ενόχληση μεγάλη υπήρξε από το γεγονός της μη παρουσίας Συλλούρη στη συνάντηση του ενδιάμεσου χώρου, με τη δικαιολογία ότι ήταν συνάντηση αρχηγών. Ο Γιώργος Λιλλήκας είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Ελένη Θεοχάρους, η οποία δεν μπορούσε να παρευρεθεί για λόγους υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα