Ώρα για αλλαγές

Εκκρεμούν ακόμη πολλά στην πλήρη μετεξέλιξη του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών
Δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί η νέα διάρθρωση του Κινήματος, ώστε να ενταχθούν πλήρως σ’ αυτό οι συνιστώσες της Συνεργασίας Πολιτών, αλλά καθίσταται ξεκάθαρο πως θα υπάρξει συνέχιση της υφιστάμενης κομματικής δομής

Η πολύ καλή παρουσία του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών στις βουλευτικές εκλογές αποτιμάται θετικά. Αποτελεί, όμως, μόνο την αρχή αυτού

που θέλουν να κτίσουν οι Οικολόγοι και οι νέες τους συνιστώσες από τις οργανώσεις πολιτών, καθώς εκκρεμούν αρκετά ζητήματα, διαδικαστικά αλλά και ουσίας, σε ό,τι αφορά την μετεξέλιξη του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Όπως δήλωσε στη «Σημερινή» ο Πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Περδίκης, «η άποψή μου είναι πως θα πρέπει αυτή η μεγάλη επιτυχία να έχει όντως κεφαλαιοποίηση και να έχει κέρδος».

Ακόμη και το όνομα
Ο κ . Περδίκης εξήγησε ότι ένα από τα πράγματα που ακόμα εκκρεμούν είναι το όνομα του Κινήματος. «Είχε γίνει μια συμφωνία που έλεγε ότι χρησιμοποιείται ένα όνομα, για το οποίο έγινε πολλή συζήτηση κάποια στιγμή, που χρησιμοποιήθηκε προσωρινά ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Δεν είναι το τελικό όνομα του νέου σχήματος, μπορεί και να είναι όμως τελικά, αφού ήταν τόσο γουρλίδικο», ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας πως το θέμα παραμένει προς συζήτηση.

Πρόσθεσε ότι όσο κι αν φαίνεται παράξενο, στη διαδικασία των μακρών διαπραγματεύσεων που πραγματοποίησαν οι Οικολόγοι για συνένωση δυνάμεων, αρχής γενομένης τον Φεβρουάριο του 2015 με ό,τι είχε απομείνει από το «Μήνυμα Ελπίδας», το όνομα αποδεικνυόταν κομβικό σημείο, γι’ αυτό και παραμένει ακόμη ανοιχτό.

Πρώτα το Καταστατικό
Πέραν, όμως, της ονοματολογίας, εκκρεμούν και ζητήματα ουσίας, όπως ο τρόπος που θα είναι διαρθρωμένο το κίνημα από τώρα και στο εξής. Θα γίνουν καταστατικές αλλαγές μέσα στο πρώτο τρίμηνο στο Καταστατικό του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, το οποίο είναι καταχωρημένο, και στη συνέχεια το Κίνημα θα ξεκινήσει να λειτουργεί στη βάση αυτού του νέου Καταστατικού. Όπως διευκρίνισε, ωστόσο, ο κ. Περδίκης, «θα είναι μετεξέλιξη και συνέχεια του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, δεν θα είναι εντελώς καινούριο».

Ερωτηθείς πώς οραματίζεται τη νέα δομή, ο Πρόεδρος των Οικολόγων απάντησε: «Θα ήθελα να ήταν μια πιο ανοιχτή στη διαφωνία συλλογικότητα, με δυνατότητα έκφρασης των συνιστώντων μερών. Και μάλιστα θα έπρεπε να προσκληθούν σε αυτό το καινούριο ραντεβού και ομάδες που μπορεί σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία να βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα και έτρεξαν στις εκλογές με άλλα ψηφοδέλτια».

Πρόσθεσε ότι και οι ψηφοφόροι που επέλεξαν το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, αν δεν δουν πράγματα να αλλάζουν, αν δεν δουν καινούρια πρόσωπα, αν δεν δουν προσφορά, θα το εγκαταλείψουν με την πρώτη ευκαιρία. «Δεν έχουμε καταλήξει σε τελικές αποφάσεις, αλλά πιστεύω ότι μέχρι το πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου θα παρθούν όλες οι αποφάσεις που χρειάζονται για την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων», τόνισε.

Το εννοεί
Αναφορικά με την ηγεσία του μετεξελιχθέντος Κινήματος, ο Γιώργος Περδίκης διευκρίνισε ότι, με τα υφιστάμενα δεδομένα, έχει ακόμη πολύ χρόνο μπροστά του ως Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. «Το πώς θα είναι διαρθρωμένη η μετεξέλιξη του Κινήματος, ως πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο, δεν έχει αποφασιστεί.

Μπορεί να υπάρξουν συμπροεδρίες, συλλογική προεδρία, εκ περιτροπής προεδρία», διευκρίνισε, τονίζοντας ότι όλα είναι ανοιχτά. Τόνισε πως ο ίδιος θα είναι δραστήριος και πρωταγωνιστής σε αυτήν τη δημιουργία μιας ανανεωμένης πολιτικής και οικολογικής πρότασης και θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή απ’ όποιο αξίωμα και αν κατέχει.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεσή του να αποχαιρετίσει τα κοινοβουλευτικά έδρανα πριν από την ολοκλήρωση της πενταετίας του, ο Πρόεδρος των Οικολόγων επιβεβαίωσε ότι ισχύει, για εντελώς λειτουργικούς λόγους. Όπως είπε, «θα πρέπει να αναλάβει μια καινούρια ηγεσία, για να δώσει τη μάχη των εκλογών του 2021. Υπάρχει το κομβικό σημείο του 2018.

Στις Προεδρικές μπορεί να κληθούμε να αναλάβουμε ρόλο στην Κυβέρνηση, που αυτό μπορεί να αλλάξει πολύ τα πράγματα. Το σίγουρο είναι ότι το 2021 δεν θα με βρει στη Βουλή». Εξηγώντας το σκεπτικό του, ανέφερε ότι θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία σε νέα άτομα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Στους Οικολόγους δεν υπάρχει "έτοιμο φαΐ", αν δεν ιδρώσουν δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος της μάχιμης πολιτικής οικολογίας στην Κύπρο», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα