Νέα συνεδρία στο Στρασβούργο για κατεχόμενες περιουσίες

Τα θέματα των κατεχόμενων περιουσιών και των αγνοουμένων θα τεθούν εκ νέου κατά τη συνεδρίαση των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, μεταξύ 19 και 21 Σεπτεμβρίου, στο Στρασβούργο, με την Επιτροπή Υπουργών να εξετάζει την πρόοδο στην υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση των Μονίμων Αντιπροσώπων για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που πραγματοποιείται μετά το ναυάγιο των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.

Σε σημερινή επιστολή

του προς τη Γραμματεία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης εκφράζει την επιθυμία των αιτητών που εκπροσωπεί, να τεθεί δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για υλοποίηση των σχετικών αποφάσεων του ΕΔΑΔ.

«Αυτές οι υποθέσεις τέθηκαν πριν από σχεδόν 27 χρόνια, εκδόθηκαν τελεσίδικες αποφάσεις πριν από 10 και πλέον χρόνια και σχετίζονται με συνεχιζόμενες παραβιάσεις που διαρκούν εδώ και 43 χρόνια», αναφέρει στην επιστολή του ο δικηγόρος.

Σε περίπτωση που δεν γίνει σεβαστό το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Δημητριάδης επαναλαμβάνει την επιθυμία των πελατών του, η Επιτροπή Υπουργών να κηρύξει ότι «η Τουρκία έχει προβεί σε σοβαρή παραβίαση του άρθρου 3 του καταστατικού του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Επαναλαμβάνει, εξάλλου το αίτημα εκ μέρους κάποιων εκ των αιτητών ή των κληρονόμων τους για φιλικό διακανονισμό, με την επιφύλαξη των δικαιωμάτων τους, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία απάντηση από το εναγόμενο κράτος.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση, τον περασμένο Ιούνιο, δεν διαπιστώθηκε καμία πρόοδος στον βαθμό συμμόρφωσης της Άγκυρας αναφορικά με την απόφαση «Ξενίδη-Αρέστη εναντίον Τουρκίας» που αφορά κατεχόμενες περιουσίες και στην απόφαση «Βαρνάβα και Άλλοι εναντίον Τουρκίας» που αφορά αγνοούμενους.

Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των 47 κρατών μελών επανέλαβαν τότε «την έκκλησή τους προς την Τουρκία να συμμορφωθεί με την άνευ όρων υποχρέωσή της να καταβάλει τη δίκαιη ικανοποίηση που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» και στις δύο υποθέσεις «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα