Νανοσωματίδια κατά αλτσχάιμερ

Mε βάση στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο 9ο Διεθνές Θερινό Σχολείο, που διεξάγεται στο πλαίσιο του συνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2015, η θεραπεία του Αλτσχάιμερ θα είναι γεγονός αν και κλινικές μελέτες αποδειχθούν το ίδιο αποτελεσματικές με την έρευνα αποκατάστασης της μνήμης που έγινε σε πειραματόζωα.

Οι επιστήμονες Κέντρου Νανοϊατρικής του Πανεπιστημίου Bicocca του Μιλάνου, διαπίστωσαν ότι με τη χρήση λιποσωμάτων μπορεί να επιτευχθεί πλήρης αποκατάσταση της μνήμης, μετά από τρεις εβδομάδες θεραπείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατόρθωσαν να φτιάξουν ένα είδος νανοσωματιδίων, μεγέθους 120

νανομέτρων, τα λιποσώματα, τα οποία μπορούν να συνδεθούν με τις πλάκες β αμυλοειδούς που δημιουργούνται στον εγκέφαλο και επίσης, να περάσουν το φραγμό του εγκεφάλου.

Δοκίμασαν τα λιποσώματα αυτά σε ποντίκια στα οποία προηγουμένως είχαν δημιουργήσει απώλεια μνήμης τύπου Αλτσχάιμερ και παρατήρησαν ότι μετά από 3 εβδομάδες ενέσιμης χορήγησης αυτών των νανοσωματίδιων μειώθηκε σημαντικά το μέγεθος των πλακών στον εγκέφαλο και αποκαταστάθηκε πλήρως η μνήμη τους.

Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες, υπάρχει ήδη πατέντα για τα συγκεκριμένα νανοσωματίδια, και μέσα σε αυτό το μήνα θα ιδρυθεί μια εταιρεία «spin off», στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο την οποία χρηματοδοτούν Ελβετοί επενδυτές για να προχωρήσουν σε κλινικές μελέτες, οι οποίες υπολογίζουν ότι θα πάρουν 4 με 5 χρόνια. Στόχος τους, όπως λένε, είναι η πλήρης θεραπεία της νόσους Αλτσχάιμερ όχι μόνο σε πρώιμο στάδιο.

ΠΗΓΗ: Naftemporiki

Keywords
Τυχαία Θέματα