Comenius – The G C School of Careers

Οι μαθητές της Ιδιωτικής σχολής The G C School of Careers στη Λευκωσία, συμμετείχαν στο διετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius με τίτλο «Ο Κριτικός γραμματισμός ως μέσο διαμόρφωσης ενός ενήμερου και πιο ανεχτικού Ευρωπαίου πολίτη». Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο ξεκίνησε το Σεπτέμβρη του 2013 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2015, έγινε σε συνεργασία με το ιδιωτικό σχολείο «Fuenteblanca» στην Ισπανία.

Ο σκοπός του προγράμματος ήταν οι μαθητές να χρησιμοποιήσουν τον κριτικό γραμματισμό – δηλαδή την ανάπτυξη της δεξιότητας κριτικής στάσης

απέναντι στις πληροφορίες που δίνει ένα κείμενο - για να αναλύσουν και να ευαισθητοποιηθούν σε κοινωνικά ζητήματα, όπως ο ρατσισμός, η ξενοφοβία οι φυλετικές διακρίσεις και η φτώχεια.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διάφορα σεμινάρια αναφορικά με τα πιο πάνω θέματα και μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες να δημιουργήσουν αφίσες, επιτραπέζιο παιχνίδι και μικρής διάρκειας φιλμάκια.

Στο τέλος του προγράμματος οι Ισπανοί εταίροι μας φιλοξενήθηκαν από τα παιδιά του σχολείου μας για δέκα μέρες. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών τα παιδιά και οι συνοδοί τους είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πολλαπλές δραστηριότητες, όπως επίσης και να απολαύσουν την κυπριακή φιλοξενία.

Αναμφισβήτητα το κέρδος που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες ήταν μεγάλο, αφού η εμπλοκή τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συνέτεινε στη διεύρυνση των πνευματικών τους οριζόντων, στην καλλιέργεια αρετών όπως η συνεργασία, η υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη, στη σύσφιγξη σχέσεων μεταξύ διαφορετικών κρατών και στην αποδοχή της διαφορετικότητας.

www.gcsc.ac.cy

Keywords
Τυχαία Θέματα