Μ.Σιζόπουλος: Θα δώσουμε τη μάχη εκ των έσω στο Κυπριακό

"Μας κρατά στο Εθνικό Συμβούλιο το γεγονός ότι θέλουμε να δώσουμε εκ των έσω τη μάχη για αναβάθμιση του Θεσμού", τόνισε με δηλώσεις του στο Sigmalive ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Έντονες είναι τις τελευταίες μέρες οι αντιδράσεις κομμάτων για συσκότιση στο Κυπριακό, για ελλειπή ενημέρωση των κομμάτων και για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά

με το Κυπριακό. Στη σημερινή συζήτηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε ότι συζητήθηκαν εδαφικό, ασφάλεια και εγγυήσεις ενώ τα κόμματα εξακολουθούν να μην έχουν, όπως υποστηρίζουν, ενημέρωση. Ωστόσο δεν έχουμε ακούσει κανένα από τα κόμματα που αντιδρούν να δηλώνει την πρόθεση για αποχώρηση από το Εθνικό Συμβούλιο.

Σε ερώτημα του Sigmalive σε σχέση με τους λόγους παραμονής της ΕΔΕΚ στο Εθνικό Συμβούλιο με τα υφιστάμενα δεδομένα, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ τόνισε ότι μοναδικός λόγος παραμονής είναι ότι το κόμμα θέλει να δίνει την μάχη για αναβάθμιση και ενημέρωση δια μέσου του Εθνικού Συμβουλίου εκ των έσω και όχι θέτοντας τον εαυτό της εκτός. Όπως σημείωσε "δεν θα κάνουμε τη χάρη σε κανένα να θέσουμε τον εαυτό μας εκτός, καθώς η θέση μας και η στάση μας είναι αυτή που στηρίζει τον Κυπριακό λαό και σε σχέση με τα δικαιώματα του αλλά και στην ενημέρωση του σε σχέση με το Κυπριακό".

Εξάλλου σε δηλώσεις του στην εκπομπή του Σίγμα "Μεσημέρι και Κάτι" ο κ. Σιζόπουλος τόνισε ότι «Η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν δημιουργεί συνθήκες για ενότητα και συνδιαχείριση των σημαντικών θεμάτων που αφορούν την Κύπρο».

Ο κ. Σιζόπουλος επανέλαβε τη θέση ότι δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη διαχείριση του Κυπριακού, καθώς ο τρόπος που έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα αλλά και τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τα όσα έχουν συμφωνηθεί, δεν εμπνέουν καμιά εμπιστοσύνη.

«Ο πρόεδρος έχει αποδεχθεί πράγματα χωρίς να διαβουλευθεί με την πολιτική ηγεσία», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ενώ χαρακτήρισε άσκοπο για ένα συμβουλευτικό σώμα όπως το Εθνικό Συμβούλιο, να υπάρχει ενημέρωση εκ των υστέρων και όχι πριν συμφωνήσει σε κάτι ο Πρόεδρος.

Το στοίχημα, σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, είναι «να προλάβουμε τις εξελίξεις και όχι να μιλάμε εκ των υστέρων».

Σημείωσε επίσης την πρόταση της ΕΔΕΚ για αναβάθμιση του ρόλου του Εθνικού Συμβουλίου, έτσι ώστε να καταστεί όργανο συναπόφασης και όχι απλά ενημέρωσης.

Πρώτη συζήτηση για εγγυήσεις, ασφάλεια και εδαφικό

Ασφάλεια, εγγυήσεις και εδαφικό συζητήθηκαν για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο οποίο παρακάθονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επεσήμανε ότι έγινε "brainstorming" στα θέματα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και του εδαφικού.

Ερωτηθείς σχετικά με τα θέματα εγγυήσεων, απάντησε ότι «άκουσα κάτι διαφορετικό από τις Συνθήκες του 1960», προσθέτοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι μας βρίσκει σύμφωνους»

Την ίδια στιγμή ο Έσπεν Μπάρθ Έιντε δηλώνει ότι ενδεχομένως να είναι αργά αν το Σεπτέμβριο δεν επιτευχθεί ουσιώδης συμφωνία και συγκλίσεις. Αποτυχία να επιτευχθούν συγκλίσεις θα οδηγήσει σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, σημείωσε ο κ. Έιντε χωρίς ωστόσο να προβεί σε λεπτομέρειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα