Μοντ Πελεράν Β': Εδαφικό με φόντο πολυμερή διάσκεψη

Στις 10.00 ώρα Κύπρου, ξεκινούν εκ νέου στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, οι συνομιλίες σχετικά με το εδαφικό, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Αρχίζει σήμερα το μέρος Β΄των συνομιλιών επί ελβετικού εδάφους, μετά από διακοπή μιας εβδομάδας. Στις 11 Νοεμβρίου, Αναστασιάδης και Ακιντζί, διέκοψαν το πρώτο μέρος των

συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν, με στόχο να ενημερώσουν τις πολιτικές δυνάμεις, Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας, για τις εξελίξεις και την πρόοδο που είχε επιτευχθεί στις μεταξύ τους συνομιλίες μεταξύ 7-11 Νοεμβρίου.

Μετά από ένα κύκλο εντατικών συναντήσεων και ενημερώσεων σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία, οι δυο άντρες, επέστρεψαν στο Μοντ Πελεράν, με τις διαπραγματευτικές τους ομάδες, έτοιμοι και αποφασισμένοι να προχωρήσουν την συζήτηση, από εκεί που την άφησαν την περασμένη εβδομάδα. Μέσα στο διήμερο 20-21 Νοεμβρίου, καλούνται να προχωρήσουν σε κινήσεις, που να σηματοδοτούν τέτοια πρόοδο, με τελικό στόχο και των δυο πλευρών να υπάρξει συμφωνία και συγκλίσεις στο κεφάλαιο αυτό.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, όπως έχει διαφανεί, επιθυμεί διακαώς να κλειδώσει μια πενταμερή-πολυμερή διάσκεψη. Στο εδαφικό, η τουρκοκυπριακή πλευρά φαίνεται να έχει μετακινηθεί αισθητά από τις πάγιες θέσεις που διατηρούσε μέχρι τώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ακιντζί, έχει προτείνει στον Νίκο Αναστασιάδη ένα ποσοστό επί του εδάφους, το οποίο είναι αρκετά κοντά στις επιδιώξεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, γεγονός που αφήνει ελπίδες για μια τελική κατάληξη στο κεφάλαιο αυτό.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, θέλει να συμφωνηθούν τα κριτήρια επί του εδαφικού, έτσι ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν οι δυο πλευρές, σε αποτύπωση των κριτηρίων αυτών, πάνω σε χάρτη. Επιδίωξη της ελληνοκυπριακής πλευράς θα είναι να συμφωνηθεί και ο χάρτης και μετά να προχωρήσουν σε καθορισμό ημερομηνίας μιας διεθνούς διάσκεψης για τα κεφάλαια ασφάλειας και εγγυήσεων.

Οι δυο πλευρές βρίσκονται από χθες στο ελβετικό θέρετρο και ήδη έχουν κάνει τις πρώτες συσκέψεις με τις διαπραγματευτικές ομάδες, για να προετοιμάσουν τις θέσεις τους, ενόψει των σημερινών συναντήσεων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνοδεύεται στο Μοντ Πελεράν από τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο, την Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και τους Πόλυ Πολυβίου, Κύπρο Χρυσοστομίδη, Παναγιώτη Δημητρίου, Νίκο Κλεάνθους, Τουμάζο Τσιελεπή, Μάριο Ηλιάδη και Ανδρέα Χατζηράφτη.

Στο βάθος πολυμερής διάσκεψη

Την ίδια ώρα που Αναστασιάδης και Ακιντζί θα κάνουν τον δικό τους αγώνα για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο κεφάλαιο του εδαφικού, Ελλάδα και Τουρκία, θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Ήδη Τσίπρας και Ερντογάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, στην οποία ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να κάνει μια προκαταρκτική συζήτηση επί θεμάτων ασφαλείας και εγγυήσεων, με τον Ερντογάν ωστόσο να μην συναινεί σε μια τέτοια συζήτηση, παραπέμποντας τα θέματα αυτά προς συζήτηση, σε πολυμερή διάσκεψη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχει και από τις δυο πλευρές, σε περίπτωση που οι εξελίξεις και η πρόοδος το επιτρέψουν, να προχωρήσουν σε μια πολυμερή διάσκεψη. Πληροφορίες κάνουν λόγο για πολυμερή ακόμα και εντός Δεκεμβρίου, αν η πρόοδος που επιτευχθεί, το επιτρέπει. Η Ελλάδα πάντως, έχει ξεκαθαρίσει ότι σε ενδεχόμενο πολυμερούς, δεν πρόκειται να συζητήσει τίποτα περισσότερο από της κατάργησης των εγγυήσεων.

Πληροφορίες του Σίγμα αναφέρουν ότι η πολυμερής διάσκεψη δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί έστω και με δύο διαφορετικούς χάρτες, ενώ δεν αποκλείεται αυτή να πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συζήτηση θα γίνει μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Αγγλίας και παράλληλα οι δύο κοινότητες να συζητούν τα υπόλοιπα κεφάλαια, ενώ όταν κλείσουν να γίνει η τελική φάση για οριστική διευθέτηση του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα