Μοντ Πελεράν: Ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις ομάδων εργασίας

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις στο Μοντ Πελεράν. Αναμένεται ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.

Οι ομάδες εργασίας, οι οποίες επιδόθηκαν από χθες σε μαραθώνιες συναντήσεις και συζητήσεις, στο ξενοδοχείο La Mirador του Μοντ Πελεράν, φαίνεται να ολοκλήρωσαν το έργο τους, μια μέρα πριν από το καθορισμένο τέλος των συνομιλιών. Η συνομιλίες δε θα συνεχιστούν κατά την αυριανή μέρα, ενώ θα πρέπει να αναμένουμε την έκδοση της ανακοίνωσης των Ηνωμένων Εθνών για να μπορέσουμε να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι ακριβώς θα ακολουθήσει.

Πηγές αναφέρουν

ότι έγινε συζήτηση επί συγκεκριμένων ερωτημάτων και ζητημάτων, τα οποία άπτονται της πτυχής ασφάλειας και εγγυήσεων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι πλευρές εξέφρασαν τις θέσεις τους σε πολύ συγκεκριμένα ζητήματα. Ωστόσο παραμένει ασαφές, αν ο στόχος για τον οποίο πήγαν οι ομάδες εργασίας στο Μοντ Πελεράν, δηλαδή για να καταγραφούν ρητά και γραπτώς οι θέσεις των πλευρών επί των συγκεκριμένων πτυχών της ασφάλειας και των εγγυήσεων, έχει επιτευχθεί. Πληροφορίες πάντως συγκλίνουν στο ότι δεν έχει επιτευχθεί η επιδίωξη αυτή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε:

" Η Διάσκεψη για την Κύπρο, πραγματοποίησε το δεύτερο μέρος της στο Μοντ Πελεράν, της Ελβετίας, μεταξύ 18-19 Ιανουαρίου, σε επίπεδο τεχνοκρατών. Οι ομάδες εργασίας, οι οποίες διαμορφώθηκαν κατά τη συνάντηση υψηλού επιπέδου στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου, ολοκλήρωσαν επιτυχώς τα καθήκοντα που τους ανατέθηκαν απο τη Διάσκεψη, δηλαδή την ταυτοποίηση συγκεκριμένων ερωτημάτων τα οποία σχετίζονται με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και τα όργανα που χρειάζονται για να απευθυνθούν στα ζητήματα αυτά. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με θετικό πνεύμα. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι δεν θα ανακοινώσουν οποιεσδήποτε λεπτομέρειες σχετικά με τις συζητήσεις, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ολόκληρη η διαδικασία της Διάσκεψης για την Κύπρο".

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Μπιναλί Γιλντιρίμ δεν τίθεται θέμα συζήτησης των τουρκικών εγγυήσεων στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα