Μόνιμη Βάση στη Σελήνη για Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος

Το “σεληνιακό χωριό”, όπως το αποκαλεί ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Γιάν Βόρνερ, θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μελλοντικές αποστολές στον Αρη και πέραν αυτού, καθώς η ανθρωπότητα προετοιμάζεται να εξερευνήσει τη διαστημική της γειτονιά.

“Η επιδίωξή μου είναι να κατασκευάσουμε μια μόνιμη βάση στη Σελήνη, μια ανοικτή βάση για τα κράτη μέλη (του Οργανισμού) και διάφορες χώρες ανά το παγκόσμιο, όπως οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι, οι Κινέζοι, οι Ινδοί, οι Ιάπωνες και άλλες χώρες με μικρότερη συμβολή”, είπε ο Γερμανός επικεφαλής του ΕΟΔ.

Η

διεθνής αυτή βάση, που εάν προωθηθεί θα είναι έτοιμη σε 20 χρόνια, θα αποτελείται από κτίρια κατασκευασμένα από ρομπότ και εκτυπωτές τρισδιάστατης εκτύπωσης που θα χρησιμοποιούν υλικά από τη Σελήνη, όπως μέταλλα, ορυκτά και πάγο που βρίσκεται στους πόλους της. Επίσης, για την προστασία των ανθρώπων από την θανατηφόρα κοσμική και ηλιακή ακτινοβολία οι επιστήμονες μελετούν την χρήση της φεγγαρόσκονης.

Η τεχνολογία του τρισδιάστατου εκτυπωτή θυμίζει εκείνην στη θρυλική σειρά Star Trek όπου μηχανές δημιουργούσαν οτιδήποτε χρειαζόταν το πλήρωμα του διαστημόπλοιου, ακόμη και φαγητό.

Σημειώνεται ότι τρισδιάστατοι εκτυπωτές οι οποίοι `εκτυπώνουν` φαγητό έχουν ήδη σχεδιαστεί και η ΝΑΣΑ αναμένει την τελειοποίησή τους προκειμένου να σταλούν με επανδρωμένη αποστολή στον Αρη για υποστήριξη της ζωής των αστροναυτών που θα βρίσκονται στον κόκκινο πλανήτη αλλά και για την δημιουργία υλικών/εξαρτημάτων κτλ.

Το σχέδιο του ΕΟΔ για βάση στο φεγγάρι θα ξεκινήσει την επόμενη δεκαετία με την αποστολή των ειδικών ρομπότ που θα προετοιμάσουν το έδαφος για την άφιξη αστροναυτών.

Κατά τον Βόρνερ, “το σεληνιακό χωριό θα λειτουργήσει ως διάδοχος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Η κατασκευή μιας τέτοιας βάσης στο φεγγάρι θα προσφέρει επίσης ευκαιρίες για αξιοποίηση νέων τεχνολογιών”.

Στην κατασκευή του χωριού θα μπορούσαν να συμμετέχουν πολλοί οργανισμοί και χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, παρέχοντας ιδέες, τεχνολογία και αστροναύτες, προετοιμάζοντας την ανθρωπότητα για μια αποστολή στον Άρη. Επίσης, οι αστροναύτες θα μπορούσαν να συνεχίσουν τα επιστημονικά πειράματα που σήμερα διεξάγονται στον ΔΔΣ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα